Image
Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024 15:24 Επιστήμη
 

Η πρώτη μεταμόσχευση ιστού ωοθηκών σε κρυοσυντήρηση έφερε τον «πελαργό»

 39χρονη με ιστορικό καρκίνου, προχώρησε το 2013 σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού και σήμερα διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της
Ένα μοναδικό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, παρουσιάστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με αφορμή το επερχόμενο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις».

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο (λέμφωμα Hodgkin’s), για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Το 2013 το λέμφωμα επανεμφανίστηκε. Αυτή τη φορά όμως, η ασθενής, πριν προχωρήσει στην θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου, προνόησε να καταφύγει σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει την γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητα στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της.

Σήμερα, η κ. Ειρήνη Κόκα, διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της μετά από τη μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού.

Η περίπτωση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επιστημονικής αναζήτησης και σχολιασμού στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις», καθώς εκεί θα συζητηθούν οι τεχνικές πτυχές και τα κλινικά πρωτόκολλα αυτού του επιστημονικού εγχειρήματος.

Η κ. Ειρήνη Κόκα ξεπέρασε δυο φορές τον καρκίνο και σήμερα διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της

Μόνο όταν αρχίζει να με κλωτσάει, τότε είναι που καταλαβαίνω πως δεν ονειρεύομαι, αλλά είναι αλήθεια…

Το κορυφαίο ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Γένεσις Αθηνών από εξειδικευμένους γιατρούς και κλινικούς εμβρυολόγους της κλινικής, παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα. Η επέμβαση, μεταδόθηκε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, από την αίθουσα του χειρουργείου της Κλινικής Γένεσις Αθηνών σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και άλλοι Έλληνες γιατροί.

Μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της, η κ. Κόκα πραγματοποίησε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης στις 5 Οκτωβρίου του 2023.

Σήμερα, διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης.

«Δεν είχα ωάρια να καταψύξω»
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Ειρήνη Κόκα, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε: «Αυτό που ζω είναι ένα θαύμα. Είμαι ευλογημένη γιατί βρέθηκα στα χέρια του κ. Πάντου. Τη δεύτερη φορά που νόσησα μου είπαν ότι έχω βαριά μορφή καρκίνου και δεν θα κάνω ποτέ παιδιά γιατί μου είχε διακοπεί πλήρως η περίοδος. Τότε ήταν που αποφάσισα να πάω στον κ. Πάντο. Ήρθα να καταψύξω ωάρια, αλλά με ενημέρωσε ότι δεν έχω και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Η μόνη λύση για μένα – μου είπε – είναι η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού και θα ήμουν και η πρώτη στην Ελλάδα που θα το έκανα.

Από τον Ιανουάριο του 2013, ακόμα δεν το έχω πιστέψει. Μόνο όταν αρχίζει να με κλωτσάει, τότε είναι που καταλαβαίνω πως δεν ονειρεύομαι, αλλά είναι αλήθεια… το ζω!

Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μυελού των οστών που μου έκαναν για τον καρκίνο, την ώρα που έπαθα και ανακοπή, άκουγα τις φωνές της μαμάς μου και απαντούσα, αλλά δεν με άκουγαν. Είπα ότι θα μείνω εδώ, θα τα καταφέρω και θα κάνω και εγώ παιδιά…

Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που περνάνε όσο δύσκολα πέρασα και εγώ με τον καρκίνο, να μην χάνουν την πίστη και την ελπίδα τους. Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Να εμπιστεύονται τον γιατρό τους και πάνω απ΄ όλα το Θεό…».

Το εν λόγω περιστατικό βάζει την Ελλάδα στο χάρτη της πρωτοποριακής μεθόδου αυτόλογης μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού.

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Παρασκευή 17.05.2024

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες το 10ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. (vid)

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες Ξεκίνησε χθές στο Ηράκλειο Κρήτης και θα διαρκέσει έως την Κ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 16.05.2024

Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Ερευνητές από του Διεθνές Πανεπιστήμιο Higashi Nippon, το Πανεπιστήμιο Tohoku και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, ανακάλυψαν μια μυστηριώδη υπόγεια δομή σε σχήμα

Post
Επιστήμη Πέμπτη 16.05.2024

Ανακαλύφθηκαν γιγάντιοι ιοί ηλικίας 1,5 δισ. ετών

Γιγάντιοι ιοί που χρονολογούνται πριν από 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν στις γεωθερμικές πηγές του Εθνικού πάρκου Γιέλοουστόουν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μοναδικό τεράστιας έκτασης πάρκο πο

Post
Επιστήμη Πέμπτη 16.05.2024

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν «υπερ-αφράτο» πλανήτη – «Σαν μαλλί της γριάς»

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη τόσο «αφράτο και ελαφρύ» σαν… μαλλί της γριάς, παρά το μέγεθός του, που είναι διπλάσιο του Δία – του μεγαλύτερου σε μάζα και διαστάσεις π

Post
Επιστήμη Δευτέρα 13.05.2024

Συμμετοχή του ΕΑΠ στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανοικτών Πανεπιστημίων (EADTU)

Πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανοικτών Πανεπιστημίων(EADTU), όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την συνεργασία των ευρωπαϊκών ανοικτών πανεπιστημ

Post
Επιστήμη Σάββατο 11.05.2024

Γεωμαγνητική καταιγίδα: Σπάνιες εικόνες με το Βόρειο Σέλας πάνω από την βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Μια σπάνια γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπά εδώ και λίγες ώρες τη Γη προσφέροντας μοναδικές εικόνες, αλλά και ανησυχία καθώς η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού κα