Image
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:29 Υγεία
 

Ευερέθιστο έντερο: Οι πέντε χειρότερες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις για την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό. Περίπου 1 στους 6 σήμερα, υποφέρει από αυτή τη διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου.

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να παρατηρήσουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα. Η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η τακτική κίνηση του εντέρου, οι κράμπες και το φούσκωμα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 5 τροφές μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να τις αποφύγεις.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες
Οι διαιτητικές ίνες προσθέτουν όγκο στη δίαιτα και, γενικά, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, είναι είτε αδιάλυτες, είτε διαλυτές. Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε έναν τύπο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συγκεντρώνονται σε φασόλια, φρούτα και προϊόντα βρώμης.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, από την άλλη συγκεντρώνονται σε προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά και μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και το φούσκωμα.

Η ανοχή στις ίνες είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, αλλά άλλοι με IBS δεν έχουν προβλήματα με αυτές τις τροφές. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα που έχουν IBS.

Όσπρια
Τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια είναι γενικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας. Περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, που είναι ανθεκτικές στην πέψη από τα ένζυμα του εντέρου. Ενώ τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν επίσης τα αέρια, το φούσκωμα και τις κοιλιακές κράμπες. Το μούλιασμα τους όλη τη νύχτα και μετά το ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να τα αφομοιώσει πιο εύκολα.

Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα άτομα με IBS. Αρκετά άτομα έχουν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη, γνωστή ως κοιλιοκάκη. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτές οι καταστάσεις έχουν κοινά συμπτώματα με το IBS. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη έρχονται στην αγορά. Εάν δεν μπορείς χωρίς πίτσα, ζυμαρικά, κέικ ή μπισκότα, μπορείς πάντα να τα αντικαταστήσεις με επιλογές χωρίς γλουτένη.

Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με IBS για διάφορους λόγους. Πρώτον, πολλά είδη γαλακτοκομικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Η μετάβαση σε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά της σπαστικής κολίτιδας.

Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αναφέρουν ότι το γάλα είναι έναυσμα για τα συμπτώματά τους, αν και δεν είναι σαφές εάν τα άτομα με IBS είναι πιο πιθανό να έχουν πραγματική δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν πρέπει να διακόψεις εντελώς την κατανάλωση γαλακτοκομικών, εστίασε σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως χόρτα, φασόλια, σαρδέλες και ξηρούς καρπούς.

Τηγανητά φαγητά
Οι τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα είναι κοινά στην τυπική δυτική διατροφή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το σύστημα για άτομα με IBS.

Το τηγάνισμα μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χημική σύνθεση του φαγητού, καθιστώντας το πιο δύσκολο στην πέψη, γεγονός που οδηγεί σε άβολα πεπτικά συμπτώματα.

πηγή: ladylike.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

Γάλα καρύδας: Θερμίδες και 6 οφέλη υγείας – Τι προσέχουμε στις κονσέρβες

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των φοινίκων (Arecaceae) και φύεται σε αφθονία σε Μαλαισία, Πολυνησία και νότια Ασία. Αν και συχνά θεωρείται ξηρός καρπός, η καρύδα στην πραγματικότητ

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι. Αυτό το βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που αξίζει να γνωρίζε

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

Το αρχαίο ρόφημα που κάνει καλό στα οστά και τα δόντια – Προστατεύει το έντερο και την ψυχική σας υγεία

Το αρχαίο ρόφημα με τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, αξίζει μία θέση στη διατροφή σας. Προέρχεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και καταναλώνεται εδώ και

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν πίνεις αρκετό νερό

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 80% νερό. Κάθε όργανο, κύτταρο και ιστός στο σώμα μας το χρησιμοποιεί για να λειτουργεί σωστά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

17 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Νευροϊνωμάτωσης: Με μπλε και πράσινο χρώμα θα φωταγωγηθεί η Λότζια

Με μπλε και πράσινο χρώμα θα φωταγωγηθεί το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου το Δημοτικό Κτήριο της Λότζια, με αφορμή την καθιέρωση αυτής της ημερομηνίας ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την

Post
Υγεία Παρασκευή 17.05.2024

Αυτή την εβδομάδα, ένα τεστάκι για τον HIV κάν' το!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης έφτασε! Από τη Δευτέρα 20 ως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου η εξέταση για τον HIV γίνεται πιο εύκολη από ποτέ! Πέρνα από το Checkpoint της Αθήνας (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι) ή τ