Ποιο είναι το κλειδί για τη μακροζωία; Ο Dan Buettner, γνωστός για την ανακάλυψη των «μπλε ζωνών», αποκαλύπτει τις τρεις βασικές τροφές που προτιμούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου.
Ο Buettner, ερευνητής, συγγραφέας και συνεργάτης του National Geographic, προσφέρει συχνά πολύτιμες συμβουλές για τη μακροζωία. Η έρευνά του εστιάζει στις «μπλε ζώνες», περιοχές όπου οι κάτοικοι ζουν πολλά χρόνια, και εξετάζει ποικίλους παράγοντες, από την κοινωνική ζωή και τη φυσική δραστηριότητα μέχρι τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον.
Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στη μέση ηλικία παγκοσμίως, αποτελώντας ένα πρότυπο για τη μακροζωία.
Οι κάτοικοι της Νικόγια είναι πιθανό να ζήσουν αρκετά χρόνια μετά τη μέση ηλικία, κάτι που ο Buettner αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους.
«Η διατροφή τους αποτελείται από τρεις τροφές που, κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη διατροφή που έχουν επινοήσει ποτέ οι άνθρωποι», σχολίασε ο Buettner.
«Λόγω αυτών των τροφίμων, οι άνθρωποι που ζουν στη χερσόνησο Νικόγια της Κόστα Ρίκα είναι δυόμιση φορές πιο πιθανό να φτάσουν την ηλικία των 92 ετών από τους ανθρώπους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη», ανέφερε ο ειδικός.
Ακολουθούν οι τρεις τροφές που αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής της χερσονήσου Νικόγια και γιατί αξίζει να τις εντάξετε στη δική σας διατροφή.
Καλαμπόκι
Οι κάτοικοι της χερσονήσου Νικόγια φτιάχνουν «νόστιμες τορτίγιες ολικής αλέσεως» από καλαμπόκι, σύμφωνα με τον Buettner.
Ο συνεργάτης του National Geographic μίλησε επίσης για την παράδοση των κατοίκων της Νικόγια να μουλιάζουν τους κόκκους καλαμποκιού σε στάχτη ξύλου στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Live to 100». Αυτή η διαδικασία υποτίθεται ότι «αυξάνει τη θρεπτική αξία», ισχυρίζεται ο Buettner.
Επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα θρεπτικά οφέλη του καλαμποκιού χωρίς να το μετατρέψετε σε τορτίγια.
Κολοκύθα
Πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και σε μαγνήσιο και κάλιο, η κολοκύθα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, το αίμα και την καρδιά μας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε εύκολα να ψήσουμε ή να προσθέσουμε σε ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα ή σούπα.
Φασόλια
Τέλος, ο Dan σημειώνει ότι οι κάτοικοι της Νικόγια προσθέτουν τακτικά φασόλια στα γεύματά τους και απολαμβάνουν έως και πέντε διαφορετικές ποικιλίες. Για παράδειγμα, τα μαύρα φασόλια είναι ένα σημαντικό συστατικό σε ένα δημοφιλές πιάτο που ονομάζεται gallo pinto.
Ο συγγραφέας επισημαίνει επίσης ότι τα φασόλια αποτελούν χαρακτηριστική τροφή σε πολλές περιοχές που ανήκουν στις Μπλε Ζώνες, όπως η Ικαρία στην Ελλάδα και η Σαρδηνία στην Ιταλία.
«Με αυτά τα τρία τρόφιμα μπορείτε να ζήσετε μια μακρά ζωή», ισχυρίστηκε ο Dan. «Χρειάζεστε λίγη βιταμίνη Β12, αλλά περιέχουν όλους τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό».
πηγή: enikos.gr