Image
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2025 15:51 Υγεία
 

Το φρούτο «υπερόπλο» που προστατεύει από 6 είδη καρκίνου

Ένα φρούτο έχει κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό της υπερτροφής, αφού προσφέρει πολύτιμα διατροφικά οφέλη. το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις, συμβάλλοντας θετικά στην γενική υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Το ρόδι αξίζει να έχει καθημερινή παρουσία στο διατροφολόγιο μικρών και μεγάλων. Το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα που έχουν οι σπόροι του προέρχεται από φυτικές χρωστικές (πολυφαινόλες) και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.

Στην πραγματικότητα, τα ρόδια ασκούν αντιοξειδωτική δράση τριπλάσια απ' ό,τι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη τους σε μία υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων μορφών καρκίνου. Παράλληλα έχει και αντι-αγγειογόνες ιδιότητες που δρουν αποτρεπτικά και στην αύξηση ή μετάσταση τυχόν υπαρχόντων όγκων.

Σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition, το ρόδι είναι ένα από τα διατροφικά υπερόπλα στη μάχη κατά του καρκίνου . «Η ενσωμάτωση ποικιλίας λαχανικών και φρούτων στη διατροφική ρουτίνα ενός ατόμου εμφανίζει υποσχόμενη δυνατότητα για την πρόληψη τουλάχιστον του 20% της εμφάνισης καρκίνου και περίπου 200.000 θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο ετησίως», ανέφερε μια ομάδα χημικών, φαρμακολογικών και διατροφικών ερευνητών από το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αφρική, το Μπαγκλαντές, την Κορέα και τη Νιγηρία.

Στη συνέχεια, υπογράμμισαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του ροδιού. «Εκτενείς έρευνες για το εκχύλισμα, το φρούτο, το λάδι και τον χυμό ροδιού έχουν αποκαλύψει υποσχόμενα ευρήματα όσον αφορά τις πιθανές αντικαρκινικές, αντι-ογκογονικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω της τροποποίησης διαφόρων μονοπατιών σηματοδότησης που σχετίζονται με τον καρκίνο, επιδεικνύοντας έτσι τη δυνατότητά τους ως φάρμακα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έρευνά τους.

Τα ρόδια θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι του καρκίνου

Μετά την ανασκόπηση των μελετών σε ζώα και στο εργαστήριο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το ρόδι μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του δέρματος, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου». Εξηγούν ότι αυτό φαινόταν να οφείλεται κυρίως στις «κυτταροτοξικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες έναντι των καρκινικών κυττάρων». Με άλλα λόγια, τα αντιοξειδωτικά του ροδιού φαίνεται να παίζουν ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Τα οφέλη του ροδιού προέρχονται κυρίως από την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα μέσω αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Ιδιαίτερα, οι φλαβονοειδή και οι τανίνες που βρίσκονται στο ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, σταματώντας την έναρξη της ανάπτυξης όγκων (ογκογένεση), εμποδίζοντας τους όγκους να εξασφαλίσουν αρκετό αίμα για να αναπτυχθούν (αγγειογένεση) και επιβραδύνοντας την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων (υπερπολλαπλασιασμός).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτοί οι ίδιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο και καταναλώνουν ρόδι συχνά, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να δουν τον καρκίνο τους να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Η μελέτη σημειώνει ότι πέρα από την επίδραση στον κίνδυνο και την ανάπτυξη του καρκίνου, το ρόδι έχει επίσης ευρύτερα οφέλη για την υγεία σας. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, στην πρόληψη της ζημιάς στους μύες και στην αποκατάσταση των ανώμαλων επιπέδων ορμονών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι σε αρχαίους πολιτισμούς το ρόδι εκτιμήθηκε για τις τότε υποτιθέμενες προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Πηγή: dnews.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Τετάρτη 19.03.2025

Βρέθηκε λύση με τις γνωματεύσεις αναπήρων και υπερηλίκων

Πριν από μερικές μέρες εστάλησαν συμπληρωματικές οδηγίες στους παρόχους προς διευκόλυνση των ατόμων που βρίσκονται με πιστοποιημένη αναπηρία ή είναι υπερήλικες. Για αυτά τα άτομα θα υπάρχει η δυνατ

Post
Υγεία Τετάρτη 19.03.2025

Μέχρι και τις 11 Απριλίου 2025 το πρόγραμμα «Δωρεάν εξετάσεις Καρδιαγγειακού Κινδύνου» στον Δήμο Περιστερίου

Ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου 2025, το πρόγραμμα υγείας «Δωρεάν εξετάσεις για τον προσδιορισμό του Καρδιαγγειακού Κινδύνου (έμφραγμα και εγκεφαλικό)», σε συνεργασία του Δήμου Περιστερίου

Post
Υγεία Τρίτη 18.03.2025

Ο ξηρός καρπός που μειώνει την πείνα και βοηθά στο αδυνάτισμα

Ο λόγος για τα αμύγδαλα, που τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης απέδειξαν την πολύτιμη συμβολή τους στην απώλεια βάρους. Ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα Γεμάτα με φυτικές ίνες και με ισχυρή α

Post
Υγεία Δευτέρα 17.03.2025

Σεμινάριο Α' Βοηθειών του ΚΕΠ Υγείας στην Αδελφότητα Σιβρισαρίoυ Σμύρνης "Oι Ταξιάρχες"

Με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς την τοπική κοινότητα, η Αδελφότητα Σιβρισαρίoυ Σμύρνης "Oι Ταξιάρχες" και η Πρόεδρος Στέλλα Βογιατζή εξέφρασαν την επιθυμία τους στον Εντεταλμένο Σύμβο

Post
Υγεία Δευτέρα 17.03.2025

Πανεπιστήμιο Cambridge: «Η ασπιρίνη θα μπορούσε να εξαλείψει μεταστάσεις καρκίνου»

Η ασπιρίνη είναι το πρώτο και το πιο γνωστό παυσίπονο. Η σύγχρονη επιστήμη συχνά αποδοκιμάζει το επί δεκαετίες ισχυρό παυσίπονο, ωστόσο κορυφαία πανεπιστήμια, όπως αυτό του Cambridge, μελετάει ακόμα τ

Post
Υγεία Δευτέρα 17.03.2025

«Εξερευνήστε τον εγκέφαλό σας, είναι καλό δικό σας»

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) διοργανώνει Ημερίδα την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 στο Λύκειο Τζερμιάδων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο. Η Δρ. Μαρία Σ