Image
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 23:17 Περιβάλλον
 

Κλιματική Αλλαγή: Τι σχέση μπορεί να έχει με την ανθρώπινη υγεία;

Για τις σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του κλίματος, προειδοποιεί νέα έκθεση – προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι ξηρασίες θα βλάψουν την παραγωγή τροφίμων, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ενθαρρύνουν την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων όπως η ελονοσία και η χολέρα και οι τρέχουσες κλιματικές τάσεις δείχνουν «κόκκινο» για τη μελλοντική υγεία, προβλέπει η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης της Lancet, που δημοσιεύεται ετησίως, παρακολουθεί 44 μετρήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στην παραγωγή τροφίμων, όπως ερευνήθηκε από εμπειρογνώμονες που συνδέονται με περισσότερες από 40 ομάδες του ΟΗΕ και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η έκθεση ανέφερε ότι σε διάστημα 6 μηνών το 2020, 51,6 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από 84 καταστροφές από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού.

«Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης Lancet του 2021 βρίσκει έναν κόσμο κατακλυσμένο από μια συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο για την προστασία του πληθυσμού του από τις ταυτόχρονα επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι κλιματικές επιπτώσεις στην υγεία που εντοπίστηκαν στην έκθεση περιελάμβαναν αυξημένες ξηρασίες που πλήττουν την παραγωγή τροφίμων, πιο βίαιες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση της θερμοκρασίας που ενθαρρύνει την εξάπλωση μολυσματικών παθογόνων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαλε σε ένα ρεκόρ καύσωνα στον βορειοδυτικό αμερικανικό Ειρηνικό που προκάλεσε περισσότερους από 1.000 νεκρούς.

«Όσον αφορά το 2021, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω του 1 έτους και ευπαθείς ομάδες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις θερμοκρασίες-ρεκόρ άνω των 40° C στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού των ΗΠΑ και του Καναδά τον Ιούνιο, ένα γεγονός που θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ο Δρ Jeremy Hess, παγκόσμιος καθηγητής ιατρικής υγείας και έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ότι έχει δει από πρώτο χέρι αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία.

«Φρόντιζα ασθενείς σε δύο από τα νοσοκομεία μας στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια του καύσωνα και δυστυχώς ήταν η πρώτη χρονιά που μπορώ να πω με σιγουριά ότι εγώ και οι ασθενείς μου βιώσαμε πολύ καθαρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Χες.  

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην εξάπλωση των ασθενειών
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μηνών όπου η ελονοσία είναι μεταδοτική και αύξηση του αριθμού των περιοχών κατάλληλων για μετάδοση χολέρας. Το «δυναμικό επιδημίας» των ιών, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, αυξήθηκε παγκοσμίως.

«Μαζί με την παγκόσμια κινητικότητα και την αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός μοχλός της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό του δάγκειου πυρετού, οι οποίοι διπλασιάζονται κάθε δεκαετία από το 1990», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Άλλοι σημαντικοί αναδυόμενοι ή επανεμφανιζόμενοι αρβοϊοί, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις».  

Πώς μπορεί να βοηθήσει μια «πράσινη ανάκαμψη»
Ο Χες είπε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δεινή κατάσταση, ιδιαίτερα εάν δεν πρόκειται για «πράσινη ανάκαμψη».

«Ο κόσμος έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στην ανάκαμψη, αλλά δεν έχει την ευκαιρία να επενδύσει αυτούς τους πόρους σε μια πράσινη ανάκαμψη που δεν τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Και αυτό δυστυχώς είναι μια χαμένη ευκαιρία για εμάς. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον , και αυτή τη στιγμή, και φυσικά αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», είπε ο Hess.

«Ούτε η Covid-19 ούτε η κλιματική αλλαγή σέβονται τα εθνικά σύνορα. Χωρίς εκτεταμένο, προσβάσιμο εμβολιασμό σε όλες τις χώρες και κοινωνίες, ο Sars-CoV-2 και οι νέες παραλλαγές του θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων. Ομοίως, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δράση από όλες οι χώρες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο », ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Κατευθύνοντας τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Covid-19 προς τις προτάσεις του ΠΟΥ για μια υγιή, πράσινη ανάκαμψη, ο κόσμος θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να προστατεύσει τα φυσικά συστήματα που υποστηρίζουν την ευημερία και να ελαχιστοποιήσει τις ανισότητες».

 

Δεiτε επiσης...

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 28.09.2023

Εμφάνιση στη χώρα μας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda

Η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από επείγουσα ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γνωστοποιεί την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερεια

Post
Περιβάλλον Τρίτη 26.09.2023

Κλειστό λόγω καιρού στις 27 Σεπτεμβρίου το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη α) το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, β) τις μετεωρολ

Post
Περιβάλλον Δευτέρα 25.09.2023

Σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της κακοκαιρίας Elias συγκάλεσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου

Την προετοιμασία και τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επερχόμενη κακοκαιρία είχε στόχο η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μπ

Post
Περιβάλλον Κυριακή 24.09.2023

Νέα Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα μεταβεί στη Θεσσα

Post
Περιβάλλον Σάββατο 23.09.2023

Κακοκαιρία: Σύσκεψη αύριο στην Πολιτική Προστασία

Αντικείμενο της σύσκεψης η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη κακοκαιρία. Αύριο, Κυριακή 23/9/2023 και ώρα 13:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Κ

Post
Περιβάλλον Τετάρτη 20.09.2023

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αναπνέουν τοξικό αέρα

Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει αέρα που υπερβαίνει το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αιωρούμενα σωματίδια, διαπιστώνει έρευνα για λογαριασμό του Guardian, η οποία επιβεβαιώνεται από τα επ