Image
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 22:57 Περιβάλλον
 

Κλιματική Αλλαγή: Τα έντομα έρχονται και στα πιάτα της Ευρώπης

Λαδάκι, κρεμμυδάκι, σκορδάκι και στο τέλος… σκουληκάκι. Η γκουρμέ λιχουδιά είναι έτοιμη, ξεροψημένα και τραγανιστά αλευροσκούληκα γεμάτα πρωτεΐνη που μάλιστα τα μαζέψαμε από τον κήπο.

Τέλος εποχής για τη διατροφική μας αλυσίδα όπως την γνωρίζουμε. Πρώτα ήταν τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες και τα λουκάνικα, σύντομα θα ψήνουμε ακρίδες και γρύλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τρία έντομα που μπορούν να μπουν στη διατροφική αλυσίδα. Είναι ο οικιακός γρύλος, το κίτρινο αλευροσκουλήκι και οι ακρίδες.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση που μοιάζει με κρέας και αποτελούν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γευστικό υποκατάστατο.

Οι αλευροσκώληκες, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτούν με ζάχαρη βγάζουν γεύση και μυρωδιά όπως του κρέατος, ένα φαγητό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους.

«Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Πάνω από το 70% της μάζας τους είναι πρωτεΐνη. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε υγιή Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ψάρι. Όμως το ψάρι έχεις 2% Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάποια έντομα, ιδιαιτέρως τα αλευροσκούληκα, έχουν πάνω από 14%. Αυτό είναι επτά φορές περισσότερο».

Όταν τα αλευροκούληκα καραμελωθούν με ζάχαρη προκύπτει ένα αλμυρό αποτέλεσμα που στη γεύση μοιάζει με αυτή του κρέατος.

Σε εκτροφεία εντόμων στην Βρετανία και τη Γερμανία είναι μεγάλη πηγή εσόδων οι παραγγελίες για τηγανητά έντομα που στέλνονται σε εστιατόρια αλλά και σε καταναλωτές.

Υπάρχουν και αρτοποιεία που ψήνουν ψωμί με έντομα, που περιέχει 20% αλεύρι από σκουλήκια.

«Εκπλαγήκαμε θετικά, ιδιαιτέρως με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες μας. Πιστεύαμε πως η νεότερη γενιά θα ήθελε πιο πολύ να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, όμως ήταν η ομάδα πάνω από τα 50 που ενθουσιάστηκε με αυτό. Και πολλοί δοκίμασαν ακόμα και τα ολόκληρα αλευροσκούληκα».

Για τους απανταχού σεφ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν καθώς θα πρέπει να σκεφτούν γευστικά πιάτα με τις νέες υπερτροφές.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 28.03.2024

Ενημέρωση για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στην ατμόσφαιρα της Κρήτης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι βάσει των επικαιροποιημένων παρατηρήσεων του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, οι συγκεντρώσεις των αι

Post
Περιβάλλον Δευτέρα 25.03.2024

Κλιματική κρίση: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η δεκαετία 2014-2023 ήταν η θερμότερη που έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πιο κοντά στο «χείλος της καταστροφής» βρίσκεται ο πλανήτης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς το 2024 υπάρχει μεγά

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 21.03.2024

Σεισμός στη Γαύδο – Πού ήταν το επίκεντρο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Γαύδο το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται βορειοδυτικά του νησιού. Όπως ανακοίνωσε το

Post
Περιβάλλον Τετάρτη 20.03.2024

Σήμερα η εαρινή ισημερία στην Ελλάδα, αλλά όχι η ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας – Ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο

Η εαρινή ισημερία, σήμερα 20 Μαρτίου 2024, σηματοδοτεί το ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, ο αστρονομικός όρος «ισημερία» οδηγεί συχνά

Post
Περιβάλλον Τρίτη 19.03.2024

Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει η σχετική έκθεση του IQAir που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/3), με μόλις επτά χώρες να καταφέρνουν να μείνουν

Post
Περιβάλλον Τετάρτη 13.03.2024

Σπουδαία Πιστοποίηση για το Συστήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πήρε η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.

Η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. φροντίζοντας για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στο πλαίσιο των τεχνικών έργων που αναλαμβάνει, πήρε τις τελευταίες ημέρες, μία ακόμα σημαντική διάκριση, την πιστοποίηση (EN ISO 14001: