Image
Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 15:36 Άρθρα
 

Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν όσα από τα τρόφιμα δεν προορίζονταν για άμεση κατανάλωση.

Στα μέσα του 1800, εφευρέθηκε το ψυγείο και παρόλο που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει μια βασική συσκευή στις οικιακές κουζίνες, τελικά άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνουμε και τρώμε.

Φυσικά, με αυτό δεν εννοούμε απλώς το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε στη διατροφή μας και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που καταναλώνονται κατά κόρον μπροστά στην τηλεόραση.

Σήμερα μπορεί να θεωρούμε τους καταψύκτες ως δεδομένο. Δυστυχώς όμως πολλοί από μας δεν γνωρίζουν πώς να τους εκμεταλλευτούν πλήρως.

Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή.

Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ 'όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς.

Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.

Χρόνοι κατάψυξης

Μαγειρεμένα πουλερικά - 4 μήνες

Ωμά κομμάτια πουλερικών - 9 μήνες

Ολόκληρα πουλερικά άψητα - 12 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας - 2 έως 3 μήνες

Άψητα ρολά κρέατος - 4 έως 12 μήνες

Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια - 4 έως 12 μήνες

Ωμός κιμάς - 3 έως 4 μήνες

Δεiτε επiσης...

Post
Άρθρα Τετάρτη 01.02.2023

Τρία πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με χαρτί κουζίνας

Για πολλές νοικοκυρές είναι ένας από τους «συμμάχους» στην κουζίνα. Για τους περισσότερους είναι και η εύκολη λύση. Θέλεις κάτι να καθαρίσεις; Κόβεις λίγο χαρτί κουζίνας και κάνεις τη δουλ

Post
Άρθρα Δευτέρα 30.01.2023

Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα

Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα δεν είναι και το πιο ευχάριστο για οποιαδήποτε νοικοκυρά! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε συχνά πυκνά σκούπα για να διατηρούμε καθαρό και τακτοποι

Post
Άρθρα Τετάρτη 25.01.2023

Bάλτε τέλος στην υγρασία και τη μούχλα στο σπίτι με αυτό το υλικό

Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας αλλά και στο να διώξετε την υγρασία και τη μούχλα από το σπίτι. Και αν αναρωτιέστε ποιο είν

Post
Άρθρα Τρίτη 24.01.2023

Οι 3 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσουμε τις κατσαρόλες εξωτερικά

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νοικοκυρές είναι ο καθαρισμός της κατσαρόλας εξωτερικά! Το εσωτερικό της κατσαρόλας δεν είναι τόσο δύσκολο να καθαριστεί, αρκεί να την μουλιάσουμε σε ζεστό

Post
Άρθρα Πέμπτη 12.01.2023

Η υποκατανάλωση ερυθρού κρασιού συνεχίζει στη Γαλλία, αλλά οι οινοποιοί αντιστέκονται

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνεται στη Γαλλία. Επί του πεδίου, τα κτήματα και τα οινοποιεία το σημειώνουν, αλλά δεν τα παρατούν. Σε εξήντα χρόνια, η κατανάλωση των γαλλικώ

Post
Άρθρα Τετάρτη 11.01.2023

Ξεχάσατε το σίδερο στο ρούχο και κιτρίνισε – Τι μπορείτε να κάνετε

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει, αν όχι όλες, οι περισσότερες νοικοκυρές στην «καριέρα» τους. Εμείς σας έχουμε τη λύση και είναι πολύ απλή. Τα μόνα υλικά που θα χρεια