Image
Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 15:36 Άρθρα
 

Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν όσα από τα τρόφιμα δεν προορίζονταν για άμεση κατανάλωση.

Στα μέσα του 1800, εφευρέθηκε το ψυγείο και παρόλο που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει μια βασική συσκευή στις οικιακές κουζίνες, τελικά άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνουμε και τρώμε.

Φυσικά, με αυτό δεν εννοούμε απλώς το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε στη διατροφή μας και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που καταναλώνονται κατά κόρον μπροστά στην τηλεόραση.

Σήμερα μπορεί να θεωρούμε τους καταψύκτες ως δεδομένο. Δυστυχώς όμως πολλοί από μας δεν γνωρίζουν πώς να τους εκμεταλλευτούν πλήρως.

Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή.

Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ 'όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς.

Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.

Χρόνοι κατάψυξης

Μαγειρεμένα πουλερικά - 4 μήνες

Ωμά κομμάτια πουλερικών - 9 μήνες

Ολόκληρα πουλερικά άψητα - 12 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας - 2 έως 3 μήνες

Άψητα ρολά κρέατος - 4 έως 12 μήνες

Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια - 4 έως 12 μήνες

Ωμός κιμάς - 3 έως 4 μήνες

Δεiτε επiσης...

Post
Άρθρα Πέμπτη 28.03.2024

Πώς να διαβάζεις τους άλλους παρατηρώντας μόνο τις κινήσεις τους

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σου προσφέρει ένα μυστικό πλεονέκτημα. Να αποκρυπτογραφεί πολλά για το άτομο που έχεις απέναντι σου. Είναι ένας τρόπος για να μάθεις να «διαβάζεις» τους άλλο

Post
Άρθρα Παρασκευή 15.03.2024

Καλοί μαθητές: Η ευφυία δεν φτάνει – Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις

Ίσως δεν είναι στο χέρι των γονιών και των δασκάλων αν το παιδί θα γίνει «αστέρι» στο σχολείο, αφού η προσωπικότητά του, την οποία φέρει στα γονίδιά του και ελάχιστα θα επηρεαστεί από εξωγ

Post
Άρθρα Παρασκευή 15.03.2024

Παραβατικότητα ανηλίκων - Σύγχρονοι προβληματισμοί και προτάσεις επίλυσης

Του Δρ. Γεωργίου Τριανταφύλλου* Όπως έγραψε ο γνωστός αμερικανός ψυχίατρος Λεμπόν, « η βία είναι η ευτελέστερη, η πιο παράλογη, πιο ασύνετη, πιο άγονη και πιο επικίνδυνη μορφή της επιθετικότ

Post
Άρθρα Πέμπτη 14.03.2024

ΟΕΕ: Απαραίτητη η εκπαίδευση για τον ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές

Η πολυπλοκότητα των διατάξεων για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί τ

Post
Άρθρα Πέμπτη 14.03.2024

H κρισιμότητα της ψήφου μας στις επικείμενες Ευρωεκλογές

Του Βαγγέλη Καρκανάκη, προέδρου της Δ.Ε.Ε.Π. (Νο.Δ.Ε) Ηρακλείου Ν.Δ. Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απειλητικότερο και προκλητικότερο των τελευταίων δεκαετιών για τ

Post
Άρθρα Τετάρτη 13.03.2024

13 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα: τι μάθαμε;

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που ο σεισμός και η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα ρήμαξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, κι όμως η περιοχή και οι κάτοικοι δεν έχουν συνέλθει: