Image
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 23:43 Υγεία
 

Έμφραγμα: Διαφορετικά τα συμπτώματα για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Μπορεί να έχουμε συνδέσει το έμφραγμα με τους άνδρες αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου και για τις γυναίκες (ιδίως όσες είναι άνω των 65 ετών) σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ο αριθμός γυναικών που πεθαίνουν από έμφραγμα κάθε χρόνο είναι σχεδόν ο ίδιος με εκείνο των ανδρών.

Δυστυχώς, ωστόσο, δε γίνονται οι δέουσες προσπάθειες για ευαισθητοποίηση από την παγκόσμια κοινότητα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να μη γνωρίζουν το μέγεθος του κινδύνου, αλλά ούτε και τα συμπτώματα του εμφράγματος, τα οποία είναι διαφορετικά για το γυναικείο φύλο. Συγκεκριμένα, τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, εντούτοις οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν και μερικά συμπτώματα που θεωρούνται λιγότερο χαρακτηριστικά, όπως η δυσκολία στην πέψη και ο πόνος στην πλάτη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως με βάση έρευνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κοινωνία καρδιολογίας το περασμένο έτος, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται εάν υποστούν καρδιογενές σοκ, το οποίο συχνά ακολουθεί το έμφραγμα.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που συνάδει με τη γενικότερη αντιμετώπιση των γυναικών από τα συστήματα υγείας, αφού μέχρι και σήμερα τόσο οι δόσεις των φαρμακευτικών αγωγών όσο και η πληροφόρηση σχετικά με τα συμπτώματα, βασίζονται στην ανδρική φυσιολογία, με χιλιάδες θανάτους γυναικών ετησίως ως συνέπεια.

Έμφραγμα – γυναίκες: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με το κορυφαίο νοσοκομείο «Johns Hopkins Medicine», οι πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εμφράγματος και στα δύο φύλα, είναι οι παρακάτω:

 • Παχυσαρκία
 • Κάπνισμα
 • Διαβήτης
 • Υψηλή πίεση
 • Οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος
 • Μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς, διαθέτουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL).
 • Υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνη (CRP), τα οποία αυξάνονται γρήγορα σε απόκριση φλεγμονής

Από την άλλη, τα βασικά συμπτώματα εμφράγματος που βλέπουμε κυρίως στις γυναίκες, είναι τα παρακάτω:

 • Σχετικά ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης πριν από την εμμηνόπαυση
 • Αυξημένη υπέρταση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ: ρευματοειδής αρθρίτιδα), τα οποία εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες
 • Άγχος και κατάθλιψη, τα οποία επίσης εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες
 • Έλλειψη ενημέρωσης σε σχέση με τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες, τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας

Έμφραγμα – γυναίκες: Τα συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα εμφράγματος, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος. Ωστόσο, συχνά, ο πόνος στο στήθος στις γυναίκες είναι πιο ήπιος, θυμίζοντας περισσότερο μια αίσθηση τραβήγματος η πίεσης, η οποία διαρκεί για αρκετά λεπτά ή έρχεται και φεύγει.

Σύμφωνα με το «Mayo Clinic», ορισμένες φορές, στις γυναίκες, οι ενοχλήσεις στο στήθος εκλείπουν τελείως και τη θέση τους παίρνουν άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Ενόχληση ή πόνος σε σβέρκο-λαιμό, σαγόνι, ώμο, πλάτη, στομάχι
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια
 • Ναυτία ή εμετός
 • Δυσκολίες στην πέψη
 • Έντονη κόπωση που δε δικαιολογείται
 • Ζαλάδες και τάσεις λιποθυμίας
 • Έντονη εφίδρωση

Συγκριτικά με τους άνδρες, τα συμπτώματα του εμφράγματος τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά όταν οι γυναίκες ξεκουράζονται, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και το στρες μπορεί να τα πυροδοτήσει.

πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Πέμπτη 02.02.2023

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Επίσης ο Ε

Post
Υγεία Πέμπτη 02.02.2023

Τεχνητά γλυκαντικά: Με ποιο πρόβλημα υγείας τα συνδέει νέα έρευνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μιλούν για τους κινδύνους των των τεχνητών γλυκαντικών. Νέα γαλλική έρευνα τα συνδέει με πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η έ

Post
Υγεία Τετάρτη 01.02.2023

Χανιά: Βγήκε από την Εντατική το παιδί που είχε καταπιεί tuboflo

Βγήκε από τη ΜΕΘ χθες (31/1) το μόλις 2,5 ετών αγοράκι που είχε καταπιεί tuboflo στο σπίτι του στα Χανιά. Το παιδί αρχικά είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και από εκεί διασωληνωμένο στο Π

Post
Υγεία Τετάρτη 01.02.2023

Ανοσοποιητικό: 5 συστατικά για να γίνει πιο δυνατό

Ποια συστατικά και ποιες τροφές θα πρέπει να ενσωματώσετε στην διατροφή σας για να «θωρακίσετε» το ανοσοποιητικό σας; Το δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγεί

Post
Υγεία Τρίτη 31.01.2023

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test την Tετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Η έκδοση ψ

Post
Υγεία Τρίτη 31.01.2023

Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το κρύωμα

Είναι σύνηθες η αλλαγή του καιρού να συνοδεύεται από την εμφάνιση ιώσεων. Μπορεί τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο να έχεις αναρρώσει ή να έχεις μόλις κολλήσει, δεδομένου ότι η περίοδος αυτή "