Image
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 10:45 Γαστρονομία
 

Σολομός κάρυ με γάλα καρύδας

Υλικά

4 φιλέτα σολομού
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. κόκκινη πάστα κάρυ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ. γλ. φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
1 κ. σ. σάλτσα sriracha
1 κ. σ. σος ψαριού
Μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα
Φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Αλατοπιπερώστε το σολομό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε τον σολομό με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και μαγειρέψτε μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρέστε τον από το τηγάνι και τοποθετήστε τον σε ένα πιάτο.
Βήμα 2
Επιστρέψτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα κρεμμυδάκια. Μαγειρέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, για 3 λεπτά. Προσθέστε την πάστα κάρυ, το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει η πάστα και να αρωματιστεί, περίπου για 1 λεπτό.
Βήμα 3
Μειώστε ελαφρώς τη φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το γάλα καρύδας, προσθέστε τη σος sriracha και τη σάλτσα ψαριού και αφήστε να σιγοβράσει. Επιστρέψτε τον σολομό στο τηγάνι και αφήστε τον να σιγοβράσει μέχρι να ξεφλουδίσει εύκολα με ένα πιρούνι, περίπου 15 λεπτά ανάλογα με το πάχος του σολομού.
Βήμα 4
Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από το σολομό και ανακατεύετε περιστασιακά. Προσθέστε περισσότερη sriracha ή σάλτσα ψαριού ανάλογα με τη γεύση.
Βήμα 5
Στρώστε τη σάλτσα πάνω από το σολομό και σερβίρετε με ρύζι, λάιμ και κόλιανδρο.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 24.03.2023

Παϊδάκια ψητά στο φούρνο

Υλικά 1 κιλό παϊδάκια 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 2 κ. γλ. αλάτι 1 κ. σ. σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1/2 κ. γλ. πάπρικα 1/2 κ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη 1/4 κ. γλ.

Post
Γαστρονομία Πέμπτη 23.03.2023

Αυγά στο φούρνο με σπανάκι και μανιτάρια

Υλικά 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 220 γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 2 κ. γλ. φρέσκα φύλλα θυμαριού 1 πρέζα κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά Αλάτι και φρεσκοτριμμένο

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 22.03.2023

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά 1 φιλέτο μπακαλιάρο υγράλατο σε κομμάτια (24- 36 ώρες στο νερό) 1 κουτάκι μπύρα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 σκελίδες σκόρδο 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 2 κ.σ. λάδι Λίγα καρύδια Αλάτι,

Post
Γαστρονομία Τρίτη 21.03.2023

Στιφάδο με θαλασσινά

Υλικά 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη 1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι 3/4

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 20.03.2023

Σπιτικές μπρουσκέτες

Υλικά 4 κ. σ. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο 2 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι 1 κ. γλ. αλάτι Μια πρέζα κ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 17.03.2023

Γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού

Υλικά 700 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες 1/3 φλ. τσαγιού σάλτσα hoisin 1/4 φλ. τσαγιού μέλι 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού Ξύσμα από 1 λεμόνι Αλάτι και φρεσ