Image
Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023 16:09 Γαστρονομία
 

Βελουτέ σούπα αρακά με ζαμπόν

Υλικά

1 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο φύλλο δάφνης
1/4 μάτσο θυμάρι
800 γρ. καπνιστό ζαμπόν
4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 κιλό κατεψυγμένο αρακά
1/2 μάτσο φύλλα δυόσμου
Μέντα για το σερβίρισμα
Αρακά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζαμπόν, το ζωμό και αρκετό νερό για να καλύψει το χοιρομέρι (περίπου 1,5 λίτρο). Αφήστε το να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
Βήμα 3
Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 90 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αφαιρέστε από τη φωτιά και κρυώστε ελαφρώς, στη συνέχεια σουρώστε το κρέας από λεπτό κόσκινο, ξεχωρίζοντάς το από τα λαχανικά.
Βήμα 4
Επιστρέψτε 2 λίτρα ζωμού στην κατσαρόλα (ο υπόλοιπος ζωμός θα διατηρηθεί, στο ψυγείο, για έως και 5 ημέρες ή κατεψυγμένος για έως και 6 μήνες) και τοποθετήστε τον σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει, προσθέστε τον αρακά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 5
Προσθέστε το δυόσμο και αφήστε τον στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Σε δόσεις, χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
Βήμα 6
Μοιράστε σε μπολ και τεμαχίστε το ζαμπόν πάνω από τη σούπα. Περιχύστε με ελαιόλαδο και σερβίρετε με φύλλα δυόσμου και αρακά.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 24.03.2023

Παϊδάκια ψητά στο φούρνο

Υλικά 1 κιλό παϊδάκια 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 2 κ. γλ. αλάτι 1 κ. σ. σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1/2 κ. γλ. πάπρικα 1/2 κ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη 1/4 κ. γλ.

Post
Γαστρονομία Πέμπτη 23.03.2023

Αυγά στο φούρνο με σπανάκι και μανιτάρια

Υλικά 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 220 γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 2 κ. γλ. φρέσκα φύλλα θυμαριού 1 πρέζα κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά Αλάτι και φρεσκοτριμμένο

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 22.03.2023

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά 1 φιλέτο μπακαλιάρο υγράλατο σε κομμάτια (24- 36 ώρες στο νερό) 1 κουτάκι μπύρα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 σκελίδες σκόρδο 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 2 κ.σ. λάδι Λίγα καρύδια Αλάτι,

Post
Γαστρονομία Τρίτη 21.03.2023

Στιφάδο με θαλασσινά

Υλικά 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη 1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι 3/4

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 20.03.2023

Σπιτικές μπρουσκέτες

Υλικά 4 κ. σ. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο 2 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι 1 κ. γλ. αλάτι Μια πρέζα κ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 17.03.2023

Γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού

Υλικά 700 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες 1/3 φλ. τσαγιού σάλτσα hoisin 1/4 φλ. τσαγιού μέλι 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού Ξύσμα από 1 λεμόνι Αλάτι και φρεσ