Image
Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2025 20:39 Περιβάλλον
 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία: Να σταματήσουν οι παρανομίες και οι καταστροφικές πολιτικές στους υγροτόπους

Ρύπανση, κυνήγι, σκληρά αντιπλημμυρικά, κακομεταχείριση των αμμοθινών, μηχανοκίνητα, καταπατήσεις, μπαζώματα κ.α. απειλούν τους υγροτόπους της χώρας, τονίζουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Και ζητούν να σταματήσουν οι παρανομίες και οι καταστροφικές πολιτικές απέναντι στους υγροτόπους και να προωθηθούν έργα αποκατάστασης και βελτίωσης.

H 2α Φεβρουαρίου, ως ημέρα μνήμης της υπογραφής της συνθήκης Ραμσάρ το 1971, πριν 54 χρόνια, αποτελεί μια ευκαιρία για επισκέψεις σε όμορφα τοπία λιμνών και ποταμών αλλά λειτουργεί και ως υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε ως κράτος και κοινωνία απέναντί τους.

Γι’ αυτό οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, οργανώνουν μια ενημερωτική εκδήλωση με επίσκεψη στον υγρότοπο του Σχινιά, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο κ.α. την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Ο υγρότοπος του Σχινιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια για την άγρια ζωή της Αττικής και συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Παρόλα αυτά έχει δεχθεί βάναυση κακοποίηση με παράνομες παρεμβάσεις, μπάζα, σκουπίδια, καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις και αυθαίρετα, ενάντια στα οποία αγωνίζονται τα τοπικά κινήματα. Το πλήρες πρόγραμμα είναι ΕΔΩ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία τονίζουν ότι οι υγρότοποι, δηλ. φυσικές περιοχές με μόνιμη ή εποχική παρουσία νερού, συγκεντρώνουν τόση βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και ιδίως πανίδα, ώστε να συγκρίνονται με τα τροπικά δάση. Συνιστούν αποθέματα γλυκού νερού για γεωργική και ανθρώπινη χρήση. Οι παράκτιοι υγρότοποι προστατεύουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες από τη διείσδυση θαλασσινού νερού. Στηρίζουν τη βιώσιμη αλιεία. Είναι περιοχές φυσικού κάλλους, κατάλληλες για ήπια αναψυχή.

Παλαιότερα τους έβλεπαν ως ανακτήσιμη νέα γεωργική γη ή τόπους …κουνουπιών και θεωρούσαν τις αποστραγγίσεις μόνιμων ή περιοδικά πλημμυριζόμενων εκτάσεων ως ορθή επιλογή. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αποστραγγίσεις, «σκληρά» αντιπλημμυρικά (αναχώματα, διευθετήσεις κοιτών), πρέπει να βγουν από την ατζέντα και να αντικατασταθούν από έργα αποκατάστασης λιμνών στις φυσικές τους εκτάσεις, επαναπλημμυρισμούς αποξηραμένων λιμνών, ήπια διαχείριση πλημμυρικών πεδίων, μελετημένη κατάργηση φραγμάτων ποταμών.
Τα έργα αυτά, όπου έγιναν, αποδείχτηκαν επιτυχίες όχι μόνο στο πεδίο της οικολογίας, με την άνθηση της άγριας ζωής αλλά και της ήπιας αναψυχής ΚΑΙ της οικονομίας, με την προσφορά ωφελειών στον πρωτογενή τομέα.

Δυστυχώς, παρά την εμπεδωμένη πια πεποίθηση για την πολλαπλή αξία των υγροτόπων, οι απειλές εναντίον τους παραμένουν. Η νομοθεσία για τους υγροτόπους πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και νέες προκλήσεις να αντιμετωπιστούν με σύνεση και επιστημοσύνη. Μονάδες αντλησιοταμίευσης, απαραίτητες για την αποφυγή απωλειών καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οφείλουν να χωροθετούνται κατά κανόνα σε τεχνητά υδάτινα σώματα, όπου οι μεγάλες αυξομειώσεις της στάθμης είναι ισχύουσα πραγματικότητα, και όχι σε φυσικές λίμνες, όπου θα πλήξουν την άγρια ζωή και τον πρωτογενή τομέα.

Η επιλογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια να συνεχίσει να προωθεί τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν επιβεβαιώνεται από την εμπειρία, είναι λάθος. Οι επιπτώσεις τους είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι μπορεί να γίνει ανεκτό.

Η ισχυρή πιθανότητα, λόγω της κλιματικής κρίσης, επεισόδια τύπου «Ντάνιελ» να έχουν πλέον περίοδο επαναφοράς λίγων ετών, μας επιβάλλει, στη χάραξη πολιτικής για υδάτινα σώματα όπως η Κάρλα στη Θεσσαλία, η Μουριά και η Αγουλινίτσα στη δυτική Πελοπόννησο, να βασιστούμε στους «δρόμους του νερού», προσαρμόζοντας τις παραγωγικές μας δραστηριότητες σε ανοικτά και επαρκή πλημμυρικά πεδία και όχι σε υψηλά αναχώματα, και «λύσεις» ταχείας αποχέτευσης στη θάλασσα.

Οι υγρότοποι δίνουν πολλά σε μας αλλά και σε πλήθος ζωντανά είδη, που επίσης έχουν δικαίωμα να υπάρχουν και ν’ αναπαράγονται. Αν σταματήσουμε να τους αντιμετωπίζουμε με τις καταστροφικές μεθόδους του παρελθόντος, αν εφαρμόσουμε αποτελεσματικά την περιβαλλοντική νομοθεσία, ελληνική και ευρωπαϊκή, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Δεiτε επiσης...

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 27.03.2025

Αποδοχή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στα Νότια της Κρήτης

Στ. Παπασταύρου: «Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Chevron στην Ελλάδα – Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελ

Post
Περιβάλλον Παρασκευή 21.03.2025

Να σταματήσει η απαξίωση των δασών και της Δασικής Υπηρεσίας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκει τον ανεκτίμητο δασικό πλούτο της χώρας μας σε άμεση απειλή. Και αντί κάθε χρόνο να παρακολουθούμε τη Δασική Υπηρεσία να απαξιώνεται και την κυβέρνηση να παρ

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 20.03.2025

Η ετυμηγορία των ενόρκων καλεί την Greenpeace να καταβάλει αποζημίωση 660 εκατ. δολαρίων στην Energy Transfer, στη δίκη για την αγωγή SLAPP

Η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κίνδυνο. Στη δίκη για την αβάσιμη αγωγή της Energy Transfer κατά της Greenpeace (διεθνής Greenpeace, αμερικανικές οντότη

Post
Περιβάλλον Παρασκευή 14.03.2025

Πανσέληνος Μαρτίου 2025: Απόψε το Ματωμένο Φεγγάρι. Γιατί ονομάζεται έτσι και πού θα είναι ορατό

«Ματωμένο φεγγάρι» σήμερα, 14 Μαρτίου 2025 και θα πραγματοποιηθεί μια ολική σεληνιακή έκλειψη, κατά την οποία η Σελήνη αποκτά μια έντονη κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση. Αυτό το φαινόμενο συ

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 13.03.2025

ΚΕΟΣΟΕ: Η Αυστραλία βοηθά την οινοβιομηχανία της να αναπτύξει νέες συσκευασίες

Ως μέρος της στρατηγικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα της αυστραλιανής οινοποιίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε σχεδόν 575.000 AUD (340.000 €) για τη μελέτη της σκοπιμότητας νέων λύσεων συσκευασί

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 13.03.2025

Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με τίτλο “Κλίμα και Γεωργία σε αλληλένδετη κρίση: Μονόδρομος ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο”

Η Greenpeace παρουσίασε σήμερα τη νέα επιστημονική Έκθεση “Μεταβολές κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα”[1] στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο “Κλίμα και Γεωργία σε αλληλένδε