Για τις συνέπειες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, μίλησε στην ιστοσελίδα topontiki.gr, ο Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημέων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χρίστος Λιάπης.
Όπως λέει ο κ. Λιάπης λόγω του κορωνοϊού το ΚΕΘΕΑ προχώρησε σε δημιουργία νέων μονάδων σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις αλλαγές στον διορισμό του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ και την απόφαση του ΣτΕ τονίζει: «μοναδικός μας εχθρός η εξάρτηση που απειλεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας».
Η συνέντευξη του Χρίστου Λιάπη
Ποιες θα λέγατε πως ήταν οι κυριότερες συνέπειες της COVID-19 στο ΚΕΘΕΑ;
Οι επιδημιολογικές εξελίξεις και η παρατεταμένη περίοδος εφαρμογής έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας άφησαν ευκρινές αποτύπωμα στο έργο που προσέφερε ο Οργανισμός και αυτή τη χρονιά. Αυτό μεταφράστηκε σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων πρώτης γραμμής καθώς και σε αναπόφευκτο περιορισμό της εξωστρέφειας, με παράλληλη αύξηση των δυσκολιών επανένταξης. Ταυτόχρονα, δόθηκε το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαδικτυακών εργαλείων. Παρόλα τα προσκόμματα αυτά, το 2021 χαρακτηρίστηκε, συγχρόνως, για το ΚΕΘΕΑ από τη δημιουργία πολλών νέων μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς ο Οργανισμός έθεσε σε εφαρμογή το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πόσο αποτελεσματική υπήρξε η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ – Πότε απευθύνετε ένας συνάνθρωπός μας σε εσάς;
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη χρόνια που πέρασε. Tα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2021, μιλούν από μόνα τους, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά ο Οργανισμός προσέφερε 13.370 θέσεις υποστήριξης και θεραπείας για όλες τις μορφές εξάρτησης με τις οποίες ασχολείται, δηλαδή για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο/gaming. Συγχρόνως, το ΚΕΘΕΑ διεύρυνε σε όλη την επικράτεια την πρόσβαση σε βοήθεια για τις εξαρτήσεις, έχοντας θέσει, μέχρι το τέλος του 2021, σε λειτουργία 30 νέες μονάδες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα ως συνταγματικά ορθό τον τρόπο διορισμού του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, πως σχολιάζετε την εξέλιξη;
H ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, εξέφρασε την απόφασή της μέσα από τα πλέον σεβαστά θεσμικά χείλη, αυτά του ΣτΕ, δίδοντας δίκαιο στις αλλαγές που επήλθαν στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και είχε επικυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα, του 2019. Περιττεύει, λοιπόν, να ασχοληθούμε ξανά με εκείνες τις εστίες κακοήθειας που, με την ανακοίνωση, τότε, του νέου ΔΣ, αλλά και πιο πριν, με τη θεσμοθέτηση των αποφασισθέντων αλλαγών, ξεδίπλωσαν δηλητηριώδη αντανακλαστικά σπίλωσης προσωπικοτήτων και παραποίησης της αληθούς εικόνας, με στόχο την απομείωση του κύρους των θεσμικών αλλαγών και της νέας ηγεσίας που αυτές έφεραν στο ΚΕΘΕΑ.Όταν ανέλαβα, υπό εξαιρετικά τρικυμιώδεις -είναι η αλήθεια- συνθήκες, με την εμπιστοσύνη της νεοεκλεγείσας –τότε- Κυβέρνησης της χώρας, το τιμόνι του ΚΕΘΕΑ κατάλαβα από την πρώτη στιγμή πως το «πλοίο» του ΚΕΘΕΑ ήταν απέναντι στον μοναδικό εχθρό που καλούμαστε, κάθε ημέρα, να νικάμε, όλοι μαζί. Ήταν στραμμένο απέναντι στην κάθε είδους εξάρτηση που απειλεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Χρέος και ευθύνη όλων όσοι αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησής του ΚΕΘΕΑ ήταν να κρατήσουμε το «καράβι» του Οργανισμού στη ρότα του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου και να χαράξουμε την πορεία του με συντεταγμένες ακόμη μεγαλύτερης διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, σύμπνοιας και αλληλεγγύης. Αυτό και πράξαμε. Και αυτή είναι η μόνη, αν θέλετε σε έναν βαθμό και προσωπική, νίκη, για την οποία δικαιούμαι να μιλώ.