Image
Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022 21:26 Υγεία
 

Γόνατο: Ποια κοινά παυσίπονα επιδεινώνουν την αρθρίτιδα

Νέα μελέτη υποστηρίζει, ότι τα κοινά παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, δεν βοηθούν στην ύφεση της αρθρίτιδας του γόνατος. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο, όσοι ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος έπαιρναν τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) κατέληξαν με χειρότερη φλεγμονή στο γόνατο και εξασθενημένο χόνδρο, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν έπαιρνε τα φάρμακα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε ότι στους συμμετέχοντες που έπαιρναν τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τέσσερα χρόνια η αρθρίτιδά τους χειροτέρεψε», δήλωσε σχετικά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Johanna Luitjens, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 1.000 συμμετεχόντων την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2004 και Μαΐου 2006 και εστιάζοντας στην αρθρίτιδα γόνατος.

Ειδικότερα, οι ερευνητές. έκαναν μια σύγκριση μεταξύ 277 ατόμων, στα οποία συστηνόταν η τακτική λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων για τουλάχιστον ένα έτος, με 793 άτομα που δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες γόνατος στην αρχή της μελέτης και τέσσερα χρόνια αργότερα.

Διερευνώντας όλα τα στοιχεία, οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσοι έκαναν χρήση των φαρμάκων παρουσίασαν επιδείνωση στη φλεγμονή των αρθρώσεων, αλλά και στην ποιότητα του χόνδρου στην αρχή της μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παράλληλα, η υγεία των γονάτων τους είχε επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μετά από τέσσερα χρόνια.

«Δεν αποδείχθηκε κανένας προστατευτικός μηχανισμός από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στη μείωση της φλεγμονής ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας στην άρθρωσης του γόνατος» σημειώνει η δρ Johanna Luitjens. Όπως προειδοποιεί, «η αντιφλεγμονώδη λειτουργία τους θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς δεν αποδείχθηκε η θετική τους επίδραση στη φλεγμονή των αρθρώσεων».

Ενδεχομένως, όσοι λαμβάνουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τείνουν να είναι πιο δραστήριοι, χρησιμοποιώντας τα φάρμακα ώστε να μην πονάνε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτού του είδους, όμως, η δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά και να αυξήσει τη φλεγμονή στο γόνατο.

πηγή: ygeiamou.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Πέμπτη 02.02.2023

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Επίσης ο Ε

Post
Υγεία Πέμπτη 02.02.2023

Τεχνητά γλυκαντικά: Με ποιο πρόβλημα υγείας τα συνδέει νέα έρευνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μιλούν για τους κινδύνους των των τεχνητών γλυκαντικών. Νέα γαλλική έρευνα τα συνδέει με πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η έ

Post
Υγεία Τετάρτη 01.02.2023

Χανιά: Βγήκε από την Εντατική το παιδί που είχε καταπιεί tuboflo

Βγήκε από τη ΜΕΘ χθες (31/1) το μόλις 2,5 ετών αγοράκι που είχε καταπιεί tuboflo στο σπίτι του στα Χανιά. Το παιδί αρχικά είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και από εκεί διασωληνωμένο στο Π

Post
Υγεία Τετάρτη 01.02.2023

Ανοσοποιητικό: 5 συστατικά για να γίνει πιο δυνατό

Ποια συστατικά και ποιες τροφές θα πρέπει να ενσωματώσετε στην διατροφή σας για να «θωρακίσετε» το ανοσοποιητικό σας; Το δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγεί

Post
Υγεία Τρίτη 31.01.2023

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test την Tετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Η έκδοση ψ

Post
Υγεία Τρίτη 31.01.2023

Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το κρύωμα

Είναι σύνηθες η αλλαγή του καιρού να συνοδεύεται από την εμφάνιση ιώσεων. Μπορεί τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο να έχεις αναρρώσει ή να έχεις μόλις κολλήσει, δεδομένου ότι η περίοδος αυτή "