Image
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 10:23 Γαστρονομία
 

Γίγαντες πλακί

 Υλικά

450 γρ. φασόλια γίγαντες
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
3 φλ. τσαγιού πολτοποιημένες ντομάτες
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο
1 1/2 κ. γλ. ψιλό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
2 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Βήμα 1

Μουλιάστε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες (καλύτερα 24 ώρες).
Βήμα 2
Ξεπλύνετε τα καλά και μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίστε με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Αφαιρέστε τυχόν αφρό από την επιφάνεια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βήμα 4
Στραγγίξτε το μισό νερό από την κατσαρόλα και ξαναγεμίστε με φρέσκο νερό (αυτό θα δροσίσει τα φασόλια και θα τα βοηθήσει να μην ξεκολλήσουν όταν στραγγιστούν). Ανακατέψτε απαλά και αφήστε τα να μείνουν μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 5
Στραγγίστε τα φασόλια και μεταφέρετε σε ένα ταψί. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε αρκετό νερό για να τα καλύψει.
Βήμα 6
Ψήστε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Βήμα 7
Σερβίρετε με ψωμί και ελιές και απολαύστε!

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ