Image
Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 09:13 Πολιτική
 

ΝΔ: Στόχος οι 180 βουλευτές με σκοπό τις αλλαγές του Συντάγματος; Τι σημαίνουν 7 κόμματα στη βουλή;

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει στις 25 Ιουνίου. 

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν αλλά αντίθετα θα πρέπει να προσεγγίσουν και πάλι τους πολίτες ώστε να μην υπάρξει καμία χαλαρότητα. 
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει σαφέστατα διλήμματα στους ψηφοφόρους καθώς την συγκεκριμένη στιγμή ο αντίπαλος του είναι ο …καλός καιρός και η επιθυμία των πολιτών να πάνε στις παραλίες.

Τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα καθώς κάποιοι επιμένουν ότι στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση χάσει ένα μικρό ποσοστό 2-3 ποσοστιαίων μονάδων και τελικά υπάρξει επτακομματική κυβέρνηση τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.

Δηλαδή εάν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή το κόμμα «Νίκη» ή η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή και τα δύο κόμματα, το όριο της αυτοδυναμίας θα κυμανθεί από 37,5% έως και 39%.

Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να συνέστησε στα στελέχη του αυτοσυγκράτηση και ταπεινότητα, για να μη φοβηθούν οι πολίτες από την αναπάντεχη νίκη της ΝΔ, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, «μαρτύρησε» τον μεγαλεπίβολο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου: Να κατορθώσει η κυβερνητική παράταξη να εκλέξει 180 βουλευτές, ώστε να μπορεί, χωρίς τη στήριξη άλλου κόμματος, να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Σίγουρα την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και πολύ πιθανόν, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και κάποιες αλλαγές στο Δημόσιο, το εύρος και το περιεχόμενο των οποίων παραμένει άγνωστο.

 
«Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, λέω ότι είναι ένα από τα διλήμματα που θα μπορούσαν να τεθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Βεβαίως, τη θέση αυτή του κ. Γεωργιάδη – η οποία προφανώς απηχεί και τις απόψεις του κεντρικού επιτελείου – δεν συμμερίζονται άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος έσπευσε χθες να «αδειάσει» τον συνάδελφό του υπουργό Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τώρα για τη ΝΔ η πρόκληση είναι να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. «Ε, υπάρχουν, προφανώς διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ακούω, διαβάζω. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να το πάμε, να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό. Να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο. Αυτή θα ήταν η δική μου συνταγή επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτή είναι και η συνταγή επιτυχίας που θα επιλέξει και ο πρωθυπουργός», είπε ο κ. Δένδιας.

Οσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς στα ενδότερα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, θεωρούν ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε τα λιγότερα από όσα σχεδιάζονται στον κλειστό πρωθυπουργικό κύκλο, με βάση τη δυνατότητα που θα έχει η επόμενη βουλή, εφόσον η ΝΔ διαθέτει 180 έδρες, να επιλέξει τα προς αναθεώρηση άρθρα, τα οποία, στη μεθεπόμενη βουλή, θα χρειάζονται μόνο την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να αναθεωρηθούν. Αντίθετα στην περίπτωση που τα προταθέντα άρθρα δεν υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση των άρθρων πρέπει να ψηφιστεί επίσης από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Τί σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι με μία κοινοβουλευτική ομάδα 180 βουλευτών, μπορεί να υπερψηφίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα, χωρίς τη συναίνεση κανενός άλλου κόμματος και ακόμα κι αν δεν εξασφαλίσει και νέα κυβερνητική θητεία, η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι εγκλωβισμένη στις αλλαγές που η ΝΔ θα έχει προωθήσει προς αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι πλην την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ΝΔ έχει διακηρύξει τη βούλησή της για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, για επανασχεδιασμό του ΕΣΥ και ειδικά για μείωση των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, ενώ πολλά κορυφαία στελέχη έχουν μιλήσει κατ επανάληψη για μετατροπή όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η διακηρυγμένη αντίθεση της ΝΔ στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει πάρει θέση, λέγοντας ότι το ορθό είναι η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται μόνο μετά από αξιολόγηση, ενώ πολλοί συνδέουν τη μονιμότητα και με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

.ieidiseis.

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.06.2023

Πρόγραμμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο, Παρασκευή 9 Ιουνίου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Αιδηψό και την Ιστιαία. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Φθιώτιδα όπου θα επισκεφθεί τη Γλύφα και τη Στ

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.06.2023

Αλέξης Τσίπρας: Mea culpa για την απλή αναλογική - Στις 26 Ιουνίου θα κάνουμε ταμείο και θα τους αφορά όλους

Με το δικό του «Mea Culpa» για την απλή αναλογική, θυμίζοντας εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου του 1988, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το εκλογικό σύστημα, φιλοξενούμενος στο κεντρι

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.06.2023

Νίκος Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Σε συνέντευξη του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αφορμή τα δύο τελευταία περιστατικά θανάτων στη Κω και τη Ν. Μάκρη. «Η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας δίνει 2% των π

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.06.2023

Λ. Αυγενάκης: Ο τουρισμός αποτελεί αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία

Την Χερσόνησο επισκέφτηκε ο Υποψηφιος Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τα στελέχη του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, Αντιγόνη Ανδρεάκη, Μαριαλένα Μπαμιεδάκη, Έφη Πασπαλάκη και Ελένη Κ

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.06.2023

Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ρόλος - έκπληξη για τον Δένδια

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος. Στο ίδιο πόσο θα παραμείνει ο οικο

Post
Πολιτική Τετάρτη 07.06.2023

Εκλογές 2023: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με φόντο την υγεία και την αυτοδυναμία

Οι θάνατοι των δύο γυναικών πυροδότησαν σκληρή πολιτική κόντρα, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να εξαπολύουν δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ότι άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και τ