Image
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 09:02 Πολιτική
 

Τσίπρας: Επανεκκίνηση, διόρθωση λαθών, αυστηρές προειδοποιήσεις στο εσωτερικό

Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατανόησε το αποτέλεσμα της κάλπης και θα επιχειρήσει διορθώσεις «εν κινήσει», δίνοντας παράλληλα  την μάχη της 25ης Ιουνίου με ευθύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. 

Υπογράμμισε ότι η ευθύνη για την ήττα είναι δική του και την αναλαμβάνει, με κύρια σημεία της αυτοκριτικής την στρατηγική της απλής αναλογικής και την ευθύνη για την εικόνα που εξέπεμψε το κόμμα αν και, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, υπήρξαν καθαρά μηνύματα προς τα στελέχη για τις δικές τους ευθύνες και για συμπεριφορές που δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι «κόστισαν πανάκριβα».

Κάτι που αρκετοί ερμήνευσαν ως φρένο στην εικόνα που δόθηκε μέχρι χθες με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλώσεις άστοχες (πχ Ξυδάκης), δηλώσεις που εκπέμπουν ή εκλαμβάνονται ως αμφισβήτηση (Παπαδημούλης, Ξανθός), την εικόνα στελεχών που αλληλοσπαράσσονται δημόσια, κλπ. Και κυρίως, ως προειδοποίηση για αποφασιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων από εδώ και στο εξής.

Συνεδρίαση χωρίς ομιλίες
Σημειώνεται πως η Κεντρική Επιτροπή είχε ουσιαστικά τον χαρακτήρα «πανηγυρικής» επανεκκίνησης – άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη «λήξη του πένθους» και καταχειροκροτήθηκε γι’ αυτή την αναφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε παρατεταμένο χειροκρότημα και κατά την είσοδό του στην αίθουσα, μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου (προς επιβεβαίωση του ότι παραμένει στη θέση της κανονικά, κόντρα σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών) αλλά καισε μερικά ακόμη σημεία της ομιλίας του.

Η συνεδρίαση επιχειρήθηκε να εκπέμψει την εικόνα του συντεταγμένου κόμματος εξουσίας και σε κάθε περίπτωση, επιχειρήθηκε να εκμηδενιστεί το ρίσκο της εσωστρέφειας και των αντιπαραθέσεων. Εξ ου και δεν υπήρξαν ομιλίες μελών της Κεντρικής Επιτροπής μετά την ομιλία Τσίπρα.

Την σχετική εισήγηση είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο νωρίτερα, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Έτσι μετά την ομιλία Τσίπρα, τον λόγο πήρε η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, και επικαλούμενη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, κάλεσε τα μέλη που θα ήθελαν να τοποθετηθούν να στείλουν γραπτές εισηγήσεις. Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε από την άλλη τα μέλη της ΚΕ να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πρόταση που δεν πέρασε στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οπότε ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

Κόμμα εξουσίας: «Δεν πάμε για να χάσουμε, πάμε για να νικήσουμε»
Σε αντίθεση με το σήμα που είχε δοθεί στην αρχή της εβδομάδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι ισχυρή αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας χθες διεμήνυσε ότι είναι κόμμα εξουσίας και ως τέτοιο θα δώσει τη μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν είναι «ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας» και απεύθυνε  κάλεσμα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα στελέχη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «πάμε για να νικήσουμε». «Σας καλώ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «σε αυτό τον αγώνα να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε».

Οι αναποφάσιστοι που ψήφισαν «ανάποδα»…
Όσον αφορά τα αίτια της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τρεις βασικούς λόγους, πέρα από οργανωτικές αδυναμίες και αρρυθμίες και κάλεσε το κόμμα να μην κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, τόνισε ότι οι ευθύνες σχετίζονται με τις αδυναμίες του κόμματος.

Προηγουμένως, προέβη σε μια τολμηρή παραδοχή πως οι αναποφάσιστοι, αντί να ψηφίσουν, ως συνήθως, «με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Ψήφισαν όχι για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση». Επομένως, είπε πως το κόμμα πρέπει να δει τι έφταιξε για να διορθώσει την καμπάνια και την στρατηγική του.

…και οι τρεις λόγοι της ήττας
Οι τρεις λόγοι της ήττας που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι εξής:

-Το ότι την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, επέβαλε η Νέα Δημοκρατία και αυτή ήταν ατζέντα του φόβου με αποτέλεσμα να συζητάμε όχι τι έγινε την τελευταία 4ετία, αλλά τι έγινε 8 χρόνια πριν. Σημείωσε επίσης πως κατάφερε να πείσει ότι τυχόν αλλαγή μπορεί να ήταν προς το χειρότερο και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία είπε «πολλά εκ των οποίων θα τα χαρακτήριζα αδιανόητα και καθοριστικά».

Και άφησε αιχμές για τα κόμματα της της ήσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συνέβαλαν και αυτά «που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Την αναγκαστική υπεράσπιση μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, δηλαδή της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Την εικόνα του κόμματος ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, «ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη». Έκανε λόγο πιο συγκεκριμένα για «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές», παλινωδίες, έλλειμμα υπευθυνότητας, έλλειμμα  αντίληψης «πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν ακριβά».

Συμπυκνώνοντας περαιτέρω τα βασικά αίτια της ήττας είπε πως ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. είπε πρόταση και όχι πρόγραμμα, «δείχνοντας» την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας) και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα.

Βροχή τα μηνύματα στα στελέχη
Σε ό,τι αφορά το κόμμα και τα στελέχη που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ δημόσια, η ομιλία ήταν διάσπαρτη από μηνύματα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει από την αρχή την ανάγκη για σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεμνότητα.

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν, αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας» ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές, πέραν των όσων προαναφέρθηκαν.

Ζήτησε «να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα» αλλά και να δίνουμε την αίσθηση «ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα συντρόφων, ανθρώπων που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό». 

Μήνυμα που έχει και εσωτερική χρήση μοιάζει να είναι και η αναφορά στην ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα «που 10 χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να μας πολεμάνε και να με πολεμάνε» και «δεν μπορούν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση» καθώς μοιάζει να υπονοείται πως όσοι παρεκκλίνουν από το κεντρικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αθελά τους ή μη υποβοηθούν το σχέδιο των συμφερόντων.

Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε πως θα αλλάξουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

.topontiki.

 

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Τετάρτη 21.02.2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κομμάτια η ΚΟ μία μέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου – Έντονη αμφισβήτηση του Κασσελάκη

Σε νέα ισχυρή περιδίνηση, με ορατό τον κίνδυνο μιας ακόμη διάσπασης έχει εισέλθει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω έντονης αμφισβήτησης στο πρόσωπό του από κορυφαία στελέχη, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει

Post
Πολιτική Τρίτη 20.02.2024

Απίστευτο φάουλ του Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή: Eίπε ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική

Απίστευτο φάουλ του Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή που ανέφερε ότι «η μισή Κύπρος είναι τουρκική». Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η φράση αυτή του Κύπριου υπουργού Ναυτιλίας με τη Ζωή Κωνστ

Post
Πολιτική Τρίτη 20.02.2024

Κοινή δήλωση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Τη δέσμευσή του για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτ

Post
Πολιτική Τρίτη 20.02.2024

Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Η αναγέννηση της Ευρώπης θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου…»

To μήνυμα της επανεκκίνησης και αναγέννησης της Ευρώπης μέσω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου εξέπεμψαν με κοινές δηλώσεις του σε σημερινή τους συνάντηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίο

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.02.2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγμ

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.02.2024

ΣΥΡΙΖΑ: Διεκόπη η Πολιτική Γραμματεία και συνεχίζεται αύριο, Τρίτη

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί τα μέλη της θα έχουν νέα συνάντηση την Τρίτη ενώ η αναβολή του συνεδρίου του κόμματος θεωρείται σχ