Image
Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 11:08 Τεχνολογία
 

Τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας: Έκθεση του ΟΟΣΑ

Περισσότερες από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την επικείμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμά νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Με το 27,6% του εργατικού δυναμικού της να απειλείται λόγω της αυτοματοποίησης, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του 26,8% για τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, κυρίως πλούσια κράτη αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Μεξικό και η Εσθονία.

Μέχρι στιγμής η επίπτωση της ΑΙ στην αγορά εργασίας δείχνει μικρή, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, επισημαίνει η έκθεση Προοπτικές Απασχόλησης 2023.

Στον πίνακα της έκθεσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία (36,4%) και την Σλοβακία (35,7%) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου η ΑΙ απειλεί μόνο το 17,7% των θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία (27,4%) και την Ισπανία (28,0%).

Επαγγέλματα που απειλούνται
Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα επαγγέλματα που απαιτούν τουλάχιστον 25 από τις 100 δεξιότητες που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

O κίνδυνος είναι μάλιστα μεγαλύτερος σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που σύμφωνα με την έκθεση δεν απειλούνται για την ώρα.

Οι εργαζόμενοι ήδη ανησυχούν : σύμφωνα με περυσινή έκθεση του ΟΟΣΑ σε επτά χώρες-μέλη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε πριν το εκρηκτικό ντεμπούτο εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τρεις στους πέντε φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της ΑΙ εντός της επόμενης δεκαετίας.

Από την άλλη, μεταξύ των εργαζομένων που ήδη χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι η αυτοματοποίηση έκανε το επάγγελμά τους λιγότερο επικίνδυνο ή ανιαρό.

«Οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα»
«Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τους εργαζομένους και το εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματία Κόρμαν.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που φέρνει η ΑΙ» είπε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει μεταξύ άλλων να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να θεσπίσουν κατώτατο μισθό και να διευκολύνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 23.05.2024

Ψηφιακές δεξιότητες: Δωρεάν e-μαθήματα κατάρτισης 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής

Μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας Oracle Ελλάς για τη δωρεάν κατάρτιση 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής υπέγραψε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να ανταποκριθεί στους σ

Post
Τεχνολογία Τετάρτη 22.05.2024

To «έξυπνο» κουτάλι που κάνει τα ανάλατα… αλμυρά

Μετά τα έξυπνα κινητά, τις έξυπνες σκούπες, τα έξυπνα πορτοφόλια και τα λοιπά «ευφυή» αντικείμενα που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή ευκολότερη, τώρα έρχεται και το έξυπνο… κουτάλι.

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ