Image
Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 14:41 Επιστήμη
 

Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου στη φετινή Βραδιά Ερευνητή στο ΙΤΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή στο ΙΤΕ, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες!

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης το 2023 βρέθηκε στη δεύτερη κορυφαία θέση στην Ελλάδα στον Δείκτη Καινοτομίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει με επιτυχία μια μεγάλη διαδρομή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρειά μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στη γραμμή της πρωτοπορίας.
Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα, να πετύχουμε τη διάχυση και την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται σε όλα τα επίπεδα.
Για να το πετύχουμε, έχουμε δεσμεύσει 33,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τοπικών ερευνητικών υποδομών, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση συμπράξεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε με τον Κόμβο Καινοτομίας. Σχεδιάζουμε διευρύνοντας τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Κρήτης, με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Γιατί όραμά μας είναι η «Έξυπνη Κρήτη». Μια Περιφέρεια που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο γνώσης και καινοτομίας, αναγκαία προϋπόθεση για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νησιού μας».

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε τη στενή συνεργασία του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης:
«Η πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών που θέτουν νέες βάσεις για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη. Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Κρήτης σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων, αξιοποιώντας τα καινοτόμα εργαλεία που θέτουν η έρευνα και η τεχνολογία στη διάθεση της κοινωνίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη φυτοπροστασία, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προστασία των μνημείων και υποδομών, καθώς και η δημιουργία νέων εφαρμογών για τη μελέτη του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στο ΙΤΕ, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη των Ινστιτούτων και των Δομών του, μέσω δράσεων όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1.858.958 Ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, το ΙΤΕ, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη».

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου αρχαίου θαλάσσιου ερπετού

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί. Το πλάσμα αυτό έζησε πριν από περίπο

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Διάστημα: Εντοπίστηκε η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

H πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα στον Γαλαξία μας εντοπίστηκε σε δεδομένα από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδ

Post
Επιστήμη Δευτέρα 15.04.2024

Η NASA καλείται να βοηθήσει στην αναζήτηση του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες

Η νέα έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου κατά την 90ή επέτειο της πρώτης οργανωμένης αναζήτησης του Λοχ Νες. Το Κέντρο του Λοχ Νες κάλεσε τη NASA να προσφέρει την τεχνογ

Post
Επιστήμη Τρίτη 09.04.2024

Κρήτη: Αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) σε Τμήμα Φιλοσοφίας

Με ιδιαίτερη χαρά και ευθύνη ανακοινώνουμε ότι πρόσφατα (7/3/2024) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα μετονομασίας, με αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κ

Post
Επιστήμη Τρίτη 26.03.2024

Διάσημη ιστορικός αποκαλύπτει την ύπαρξη των Αμαζόνων

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Αμαζόνες ήταν φοβερές και τρομερές γυναίκες πολεμίστριες που ζούσαν στην άκρη του γνωστού κόσμου. Ο Ηρακλής έπρεπε να αποκτήσει τη μαγική ζώνη της βασίλισσας των Α