Image
Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 14:41 Επιστήμη
 

Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου στη φετινή Βραδιά Ερευνητή στο ΙΤΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή στο ΙΤΕ, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες!

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης το 2023 βρέθηκε στη δεύτερη κορυφαία θέση στην Ελλάδα στον Δείκτη Καινοτομίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει με επιτυχία μια μεγάλη διαδρομή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρειά μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στη γραμμή της πρωτοπορίας.
Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα, να πετύχουμε τη διάχυση και την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται σε όλα τα επίπεδα.
Για να το πετύχουμε, έχουμε δεσμεύσει 33,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τοπικών ερευνητικών υποδομών, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση συμπράξεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε με τον Κόμβο Καινοτομίας. Σχεδιάζουμε διευρύνοντας τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Κρήτης, με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Γιατί όραμά μας είναι η «Έξυπνη Κρήτη». Μια Περιφέρεια που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο γνώσης και καινοτομίας, αναγκαία προϋπόθεση για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νησιού μας».

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε τη στενή συνεργασία του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης:
«Η πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών που θέτουν νέες βάσεις για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη. Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Κρήτης σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων, αξιοποιώντας τα καινοτόμα εργαλεία που θέτουν η έρευνα και η τεχνολογία στη διάθεση της κοινωνίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη φυτοπροστασία, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προστασία των μνημείων και υποδομών, καθώς και η δημιουργία νέων εφαρμογών για τη μελέτη του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στο ΙΤΕ, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη των Ινστιτούτων και των Δομών του, μέσω δράσεων όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1.858.958 Ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, το ΙΤΕ, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη».

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Ξεκινά κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης

Ξεκινά στη Βρετανία μια κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης. Η δοκιμή, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, θα δοκιμάσει ένα φάρμακο που ονομάζετ

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν σε 6 μήνες

Πρόκειται για ένα κοσμικό γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε 29,5 χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων του Κρόνου είναι το πιο συναρπαστικό και εμβληματικό ου

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει τη μακροζωία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία. Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορα ζώα, οι ερευνητές κα

Post
Επιστήμη Παρασκευή 06.09.2024

Copernicus: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί από το 1940

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό

Post
Επιστήμη Τετάρτη 04.09.2024

Αναβάθμιση των τηλεσκοπίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη συμμετοχή του στη διαστημική αποστολή PSYCHE

Η πρώτη σειρά επιστημονικών οργάνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), απαραίτητων για τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στη διαστημική αποστολή PSYCHE της NASA, έφτασε στ

Post
Επιστήμη Τρίτη 03.09.2024

Ανακαλύφθηκε αρχαία βυθισμένη γέφυρα που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία ενός νησιού της Μεσογείου

Οι πρώτοι άποικοι έχτισαν τη γέφυρα για να κυκλοφορούν στο νησί, περίπου 1.600 χρόνια νωρίτερα από την πρώτη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια βυθισμένη γέφυρα