Image
Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2023 11:42 Τεχνολογία
 

ΙΤΕ: Νέα εμπλουτισμένα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την Παιδεία στα Μέσα

O κύκλος μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» που προσφέρονται από το ΙΤΕ και παρέχουν στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης, εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε, με την υποστήριξη της Google.org μέσω του οργανισμού School with Class Foundation που ηγείται της υλοποίηση του «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου και ενισχύθηκε με νέο εκπαιδευτικό υλικό για πολύ μικρά παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού. Το εγχειρίδιο μεταφράστηκε και στα Φαρσί σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε μαθητές πρόσφυγες/μετανάστες. Το πρόγραμμα υλοποιείται, χωρίς χρέωση, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και υποστηρίζεται από τη Google.org. ενώ συγκαταλέγεται στα προτεινόμενα Προγράμματα & Εφαρμογές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Για την παρακολούθηση κάθε διαφορετικού σεμιναρίου παρέχεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια και με τη σειρά τους έχουν διδάξει το πρόγραμμα σε σχεδόν 400.000 μαθητές. Απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, το 98% των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ενδυνάμωσε την ικανότητα τους να διδάξουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την Παιδεία στα Μέσα.
Το πρόγραμμα «Γίνε ήρωας του διαδικτύου» είναι διαθέσιμο χωρίς χρέωση, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Google.org, τον τομέα φιλανθρωπίας της Google, ενώ το υλικό του συμμορφώνεται πλήρως με το International Society for Technology in Education’s Standards for Students (Διεθνής φορέας για την τεχνολογία στα εκπαιδευτικά πρότυπα των μαθητών). Από το 2017 μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβάλλει στην επιμόρφωση εκατομμυρίων χρηστών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

Η διαδικασία επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» γίνεται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν και γονείς. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην τάξη, για παιδιά διαφόρων ηλικιών. Τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς εστιάζουν στους τρόπους υλοποίησης των δραστηριοτήτων αυτών. Επιπλέον, τα μαθήματα συνεπικουρούνται από τεχνικές παιχνιδοποίησης με τη χρήση του Ίντερλαντ (Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού δράσης και περιπέτειας που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική.

Προσφέρονται δύο κύκλοι μαθημάτων:
• O κύκλος μαθημάτων “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου” που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού και Γυμνασίου (ηλικίες 9-15) και αποτελείται από – δύο δίωρα σεμινάρια.
• O κύκλος μαθημάτων “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου (μικρότερα παιδιά)“που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού (ηλικίες 5-9) – ένα δίωρο σεμινάριο.
Κάθε εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει τα προσφερόμενα σεμινάρια αποσπασματικά ή στην ολότητά τους και να λάβει Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου και τα σεμινάρια που παρέχονται μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιο από τα προσφερόμενα σεμινάρια από εδώ.
Στην περίπτωση που καλυφθούν όλες οι θέσεις, νέος κύκλος σεμιναρίων θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2024.


Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 23.05.2024

Ψηφιακές δεξιότητες: Δωρεάν e-μαθήματα κατάρτισης 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής

Μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας Oracle Ελλάς για τη δωρεάν κατάρτιση 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής υπέγραψε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να ανταποκριθεί στους σ

Post
Τεχνολογία Τετάρτη 22.05.2024

To «έξυπνο» κουτάλι που κάνει τα ανάλατα… αλμυρά

Μετά τα έξυπνα κινητά, τις έξυπνες σκούπες, τα έξυπνα πορτοφόλια και τα λοιπά «ευφυή» αντικείμενα που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή ευκολότερη, τώρα έρχεται και το έξυπνο… κουτάλι.

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ