Image
Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 14:01 Επιστήμη
 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη: Αυτή είναι η περιζήτητη ειδικότητα με πρώτο μισθό στα 100.000 δολάρια τον χρόνο

Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που το ChatGPT παρουσιάστηκε στον κόσμο, ο ενθουσιασμός γύρω από τη generative τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει εξασθενίσει — ειδικά στην αγορά εργασίας.

Οι αναζητήσεις για τέτοιες θέσεις εργασίας τεχνητής νοημοσύνης στο Indeed έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 4.000% τον τελευταίο χρόνο και οι ανοιχτές θέσεις εργασίας που αφορούν την generative τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκαν κατά 306% την ίδια περίοδο.

Ενώ ο αριθμός των αγγελιών τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα ZipRecruiter έχει μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά του 2022, ο τεράστιος όγκος των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα εξακολουθεί να είναι «πολύ, πολύ μεγαλύτερος» τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία, λέει η επικεφαλής οικονομολόγος του ZipRecruiter, Julia Pollak.

Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες τεχνητής νοημοσύνης για τις οποίες προσλαμβάνουν οι εταιρίες δεν είναι στη μηχανική, όπως θα περίμενε κάποιος. Ο επιστήμονας δεδομένων (Data scientist) είναι η πιο δημοφιλής ειδικότητα AI στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Τους τελευταίους έξι μήνες, ήταν η πιο πολυδιαφημισμένη δουλειά τεχνητής νοημοσύνης στο Indeed και η δεύτερη πιο δημοσιευμένη στο ZipRecruiter, σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει τοCNBC.

Ενώ οι επιστήμονες δεδομένων εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια, η ζήτηση για αυτούς τους επαγγελματίες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τον χώρο εργασίας τους πιο αποτελεσματικό ή να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών, λέει ο Trey Causey, head of responsible AI at Indeed.

Οι επιστήμονες δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτού του επιχειρηματικού στόχου, προσθέτει, συλλέγοντας, αναλύοντας και ερμηνεύοντας τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων από νεότερα μοντέλα AI για να βοηθήσουν τις εταιρείες να λαμβάνουν έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Οι επιστήμονες δεδομένων χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον πτυχίο στα μαθηματικά, τη στατιστική, την επιστήμη των υπολογιστών ή ένα σχετικό αντικείμενο για να ξεκινήσουν να εργάζονται στον τομέα. Αλλά ακόμα πιο σημαντικές από την Εκπαίδευσή σας, είναι οι δεξιότητές σας, λέει ο Causey.

«Οι επιστήμονες δεδομένων πρέπει να είναι δυνατοί σε μια σειρά τεχνικών και μη δεξιοτήτων για να είναι επιτυχείς: Στατιστική ανάλυση, εφαρμοσμένα μαθηματικά, να έχουν γερές βάσεις της επιστήμης των υπολογιστών, εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης έργων», εξηγεί.

Η συνεχής απόκτηση δεξιοτήτων είναι «must» για τους επιστήμονες δεδομένων που εργάζονται στο AI, εξηγεί ο Causey, επομένως όσοι αναζητούν εργασία «πρέπει να αποδείξουν πώς έχουν εξελιχθεί οι δεξιότητές τους μέσα στο μεταβαλλόμενο τοπίο του κλάδου».

Οι επιστήμονες δεδομένων που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βρουν έναν μισθό τουλάχιστον 100.000 $ με λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας, σύμφωνα με στοιχεία του Indeed. Το ZipRecruiter καθορίζει τον μέσο μισθό για έναν entry-level AI data scientist στα 122.738 $. Πρόκειται για ετήσιες αμοιβές.

Αυτός ο μέσος όρος ανεβαίνει σταθερά στα περίπου 150.000 $ με 3 έως 5 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, όπως λέει τόσο η Indeed όσο και η ZipRecruiter.

Πολλοί ανώτεροι ρόλοι επιστημόνων δεδομένων AI προσφέρουν μισθούς πολύ πάνω από 200.000 $. Για παράδειγμα, μια αγγελία εργασίας για έναν senior staff AI scientist στην start-up Uniphore, αναφέρει ένα εύρος μισθών από $151.200 έως $207.907, ενώ μια αγγελία για έναν ανώτερο επιστήμονα τεχνητής νοημοσύνης στην GE HealthCare δίνει βασικό μισθό $174.800- $296.40. Φυσικά δεν λείπουν και οι ευκαιρίες για remote εργασίας.

.itspossible.

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου αρχαίου θαλάσσιου ερπετού

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί. Το πλάσμα αυτό έζησε πριν από περίπο

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Διάστημα: Εντοπίστηκε η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

H πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα στον Γαλαξία μας εντοπίστηκε σε δεδομένα από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδ

Post
Επιστήμη Δευτέρα 15.04.2024

Η NASA καλείται να βοηθήσει στην αναζήτηση του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες

Η νέα έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου κατά την 90ή επέτειο της πρώτης οργανωμένης αναζήτησης του Λοχ Νες. Το Κέντρο του Λοχ Νες κάλεσε τη NASA να προσφέρει την τεχνογ

Post
Επιστήμη Τρίτη 09.04.2024

Κρήτη: Αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) σε Τμήμα Φιλοσοφίας

Με ιδιαίτερη χαρά και ευθύνη ανακοινώνουμε ότι πρόσφατα (7/3/2024) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα μετονομασίας, με αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κ

Post
Επιστήμη Τρίτη 26.03.2024

Διάσημη ιστορικός αποκαλύπτει την ύπαρξη των Αμαζόνων

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Αμαζόνες ήταν φοβερές και τρομερές γυναίκες πολεμίστριες που ζούσαν στην άκρη του γνωστού κόσμου. Ο Ηρακλής έπρεπε να αποκτήσει τη μαγική ζώνη της βασίλισσας των Α