Image
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 23:46 Τεχνολογία
 

Τεχνολογία: Η νέα μόδα Ρ(doom) ή πόσο πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει την ανθρωπότητα

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το P(doom); Σύμφωνα με το foxreport.gr, ένας νέος όρος έχει γίνει μόδα στον κόσμο της τεχνολογίας.

  • Το p(doom) είναι ένας όρος που περιγράφει την γνώμη ενός ανθρώπου σχετικά με την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα.
  • Ένα υψηλό p(doom) σημαίνει ότι πιστεύετε ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τους ανθρώπους και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και απερίσκεπτα.
  • Η νέα μόδα στην τεχνολογία είναι να συζητάτε ποιος είναι ο αριθμός σας στο p(doom).

P(doom): Ο όρος που έγινε μόδα στον κόσμο της τεχνολογία.

Η προσθήκη λέξεων εμπλουτίζει την ζωή και την καθημερινότητα μας. Έτσι ένας νέος όρος «σαρώνει» προφανώς τον κόσμο της τεχνολογίας αυτό το διάστημα. Είναι η λέξη «p(doom)».

Τι σημαίνει; Είναι η πιθανότητα καταστροφής της ανθρωπότητας ως μαθηματική εξίσωση. Εάν ρωτήσουμε κάποιον ποιο είναι το p(doom) του/της αυτό σημαίνει ότι θέλουμε την γνώμη τους για το πόσο πιθανό είναι η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει στην καταστροφή μας.

Οι New York Times γράφουν: «Έχει γίνει ένα κοινό θέμα που σπάει τον πάγο μεταξύ των τεχνολόγων στο Σαν Φρανσίσκο και ένα αναπόφευκτο τμήμα της κουλτούρας της τεχνητής νοημοσύνης. Έχω πάει σε δύο εκδηλώσεις τεχνολογίας φέτος, όπου ένας άγνωστος ζήτησε το p(doom) μου τόσο πρόχειρα σαν να ζητούσε οδηγίες για το μπάνιο».

 

Ποια είναι η κλίμακα

Η κλίμακα του p(doom) φτάνει μέχρι το 100. Επομένως ένα υψηλότερο p(doom), όπως το 80, σημαίνει ότι είστε «καταστροφολόγος» και πιστεύετε ότι περνάμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και σφραγίζουμε τη μοίρα της εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους. Ένα χαμηλότερο p(doom), ας πούμε, 5, σημαίνει ότι δίνει μόνο 5% πιθανότητα καταστροφής της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Για παράδειγμα, ο πρώην ερευνητής του OpenAI, Paul Christiano, δήλωσε σε ένα podcast ότι δίνει πιθανότητα από 10% έως 20% στο σενάριο να πάρει την εξουσία η τεχνητή νοημοσύνη και να σκοτώσει τους περισσότερους ανθρώπους.

Όλο το θέμα με τα σενάρια καταστροφής των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη έχει «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, καθώς ο τεχνολογικός κόσμος έχει χωριστεί στα δύο. Σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και σε εκείνους, όπως το αφεντικό της πλατφόρμας Χ, Έλον Μασκ, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να πατήσουμε φρένο στην ανάπτυξη όσο είναι καιρός.

Η αλήθεια είναι ότι όσο δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα ζητήματα που αναδύονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τόσο οι φόβοι για την εξέλιξη της θα ενισχύονται και θα πυροδοτούν σενάρια καταστροφής.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 23.05.2024

Ψηφιακές δεξιότητες: Δωρεάν e-μαθήματα κατάρτισης 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής

Μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας Oracle Ελλάς για τη δωρεάν κατάρτιση 2.500 πολιτών σε τεχνολογίες αιχμής υπέγραψε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να ανταποκριθεί στους σ

Post
Τεχνολογία Τετάρτη 22.05.2024

To «έξυπνο» κουτάλι που κάνει τα ανάλατα… αλμυρά

Μετά τα έξυπνα κινητά, τις έξυπνες σκούπες, τα έξυπνα πορτοφόλια και τα λοιπά «ευφυή» αντικείμενα που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή ευκολότερη, τώρα έρχεται και το έξυπνο… κουτάλι.

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ