Image
Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024 14:45 Επιστήμη
 

H Microsoft προσθέτει κουμπί ΑΙ στα πληκτρολόγια των PC

Πολύ σύντομα η χρήση ενός ψηφιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται τόσο απλά όσο το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς η Microsoft ασκεί την επιρροή της προς τους κατασκευαστές υπολογιστών να προβούν σε αναδιαμόρφωση της επόμενης γενιάς πληκτρολογίων.

Ήδη από τον μήνα που διανύουμε ορισμένοι νέοι προσωπικοί υπολογιστές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft θα έχουν το ειδικό «Copilot key» που θα εκκινεί το chatbot AI της αμερικανικής εταιρείας.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην αλλαγή των πληκτρολογίων που παράγει η ίδια και πιέζει άλλους κατασκευαστές να κάνουν το ίδιο.

Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στα πληκτρολόγια των PC μετά την προσθήκη του κουμπιού Windows πριν από σχεδόν 30 χρόνια, λέει η εταιρεία.

Η προσπάθεια να πειστούν οι κατασκευαστές να προσθέσουν ένα κουμπί AI σε φορητούς υπολογιστές είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της Microsoft για να επωφεληθεί από τη στενή συνεργασία της με την Open AI, κατασκευάστρια του ChatGPT, και να γίνει με τον τρόπο αυτό πύλη για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται πλέον στο διαδίκτυο — και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης — μέσω τηλεφώνου και όχι υπολογιστή, είναι μια συμβολική έναρξη για αυτό που αναμένεται να είναι μια έντονα ανταγωνιστική χρονιά, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να ξεπεράσουν η μία την άλλη σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη κι αν δεν έχουν ακόμη επιλυθεί όλες οι ηθικές και νομικές προεκτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι New York Times μήνυσαν τόσο την OpenAI όσο και τη Microsoft ισχυριζόμενοι ότι εργαλεία όπως το ChatGPT και το Copilot δημιουργήθηκαν με παράνομη χρήση ειδήσεων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρει το Fortune, ο επανασχεδιασμός του πληκτρολογίου θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει η Microsoft στα πληκτρολόγια υπολογιστών από τότε που εισήγαγε το ειδικό πλήκτρο Windows τη δεκαετία του 1990. Προφανώς, το λογότυπο με τα τέσσερα τετράγωνα της Microsoft έχει εξελιχθεί αισθητικά αλλά το πλήκτρο που εκκινεί το Start menu παραμένει σταθερό σε πληκτρολόγια προσανατολισμένα στα Windows για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το νεότερο κουμπί AI θα επισημαίνεται με το λογότυπο Copilot που μοιάζει με κορδέλα και θα βρίσκεται κοντά στο πλήκτρο διαστήματος (space bar). Σε ορισμένους υπολογιστές θα αντικαταστήσει το δεξί πλήκτρο «CTRL», ενώ σε άλλους θα αντικαταστήσει ένα πλήκτρο μενού. Ορισμένοι μεγαλύτεροι υπολογιστές θα έχουν αρκετό χώρο ώστε να συνυπάρξουν όλα τα πλήκτρα.

Η Microsoft δεν έχει πει ακόμη ποιοι κατασκευαστές υπολογιστών θα εγκαταστήσουν το κουμπί Copilot πέρα ​​από την εσωτερική σειρά συσκευών Premium Surface της Microsoft. Ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένες από τις εταιρείες αναμένεται να αποκαλύψουν τα νέα τους μοντέλα στην έκθεση CES την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας.

Σημειώνεται ότι η Microsoft εξακολουθεί να αντλεί περίπου το 10% των εσόδων της από το λειτουργικό σύστημα Windows, επομένως οτιδήποτε μπορεί να κάνει για να υποκινήσει ένα κύμα αναβαθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, η Microsoft κατέχει πολύ ισχυρότερη θέση στην αγορά των υπολογιστών μέσω των συμφωνιών αδειοδότησης με τρίτους κατασκευαστές όπως η Lenovo, η Dell και η HP. Περίπου το 82% όλων των επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών και σταθμών εργασίας λειτουργούν με Windows, σε σύγκριση με το 9% που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Apple και λίγο περισσότερο από 6% για το Google, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC.

Πηγή: OT.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου αρχαίου θαλάσσιου ερπετού

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί. Το πλάσμα αυτό έζησε πριν από περίπο

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Διάστημα: Εντοπίστηκε η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

H πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα στον Γαλαξία μας εντοπίστηκε σε δεδομένα από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδ

Post
Επιστήμη Δευτέρα 15.04.2024

Η NASA καλείται να βοηθήσει στην αναζήτηση του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες

Η νέα έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου κατά την 90ή επέτειο της πρώτης οργανωμένης αναζήτησης του Λοχ Νες. Το Κέντρο του Λοχ Νες κάλεσε τη NASA να προσφέρει την τεχνογ

Post
Επιστήμη Τρίτη 09.04.2024

Κρήτη: Αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) σε Τμήμα Φιλοσοφίας

Με ιδιαίτερη χαρά και ευθύνη ανακοινώνουμε ότι πρόσφατα (7/3/2024) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα μετονομασίας, με αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κ

Post
Επιστήμη Τρίτη 26.03.2024

Διάσημη ιστορικός αποκαλύπτει την ύπαρξη των Αμαζόνων

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Αμαζόνες ήταν φοβερές και τρομερές γυναίκες πολεμίστριες που ζούσαν στην άκρη του γνωστού κόσμου. Ο Ηρακλής έπρεπε να αποκτήσει τη μαγική ζώνη της βασίλισσας των Α