Image
Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2024 22:14 Υγεία
 

Εάν αφαιρέσετε τη μούχλα από τα τρόφιμα είναι ασφαλές να τα φάτε; Οι ειδικοί απαντούν

Η μούχλα είναι ένα κοινό πρόβλημα στα τρόφιμα, ειδικά σε εκείνα που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε περιβάλλον με υγρασία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να κόψουν απλώς τα σημεία με τη μούχλα και να καταναλώσουν το υπόλοιπο τρόφιμο. Ωστόσο, αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Εάν πρόκειται για σκληρό τυρί μπορεί να είναι ασφαλές να κόψετε το κομμάτι με τη μούχλα, λέει η Dr Ailsa Hocking, της CSIRO Agriculture and Food. Το ψωμί όμως, είναι καλύτερο να το πετάξετε αν έχει μούχλα, σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η μούχλα μπορεί να έχει εξαπλωθεί βαθιά στο ψωμί, ακόμα κι αν δεν είναι ορατή.

Αξιολόγηση του κινδύνου

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα που μπορεί να αναπτυχθεί σε μια ποικιλία τροφίμων. Όταν η μούχλα αναπτύσσεται σε ένα τρόφιμο, απελευθερώνει τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Δεδομένου ότι η εξάπλωση της μούχλας δεν είναι πάντα ορατή, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσουμε που ακριβώς βρίσκεται η τοξίνη σε ένα μουχλιασμένο τρόφιμο. Έτσι λοιπόν, πώς θα αποφασίζετε τι να κάνετε όταν δεν έχετε δίπλα σας έναν ειδικό για την ασφάλεια των τροφίμων;

Δύο παράγοντες που πρέπει να σας καθοδηγούν είναι η περιεκτικότητα του φαγητού σε υγρασία και πόσο πυκνά είναι δομημένη, λέει η Dr Hocking.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνή δομή του σκληρού τυριού σημαίνει ότι η μούχλα συνήθως επιβιώνει μόνο στην επιφάνεια, αντί να εξαπλωθεί αόρατα στο τυρί, λέει η Dr Hocking.

Επομένως, θα πρέπει να είναι ασφαλές να κόβετε την μουχλιασμένη περιοχή και να φάτε το υπόλοιπο τυρί. Αλλά η ειδικός συμβουλεύει να βεβαιωθείτε ότι κόψατε τουλάχιστον μερικά εκατοστά περιμετρικά από τη μούχλα.

Όμως άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί, είναι καλύτερα να τα πετάξετε καθώς η μούχλα είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί πέρα ​​από τις περιοχές που μπορείτε να δείτε.

Επίσης, εάν ένα τρόφιμο, όπως το γιαούρτι, είναι αρκετά παλιό, εκτός από μούχλα, περιέχει επιβλαβή βακτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια.

Σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί cottage και άλλα) αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Οπότε αν δείτε μούχλα είναι καλύτερο να τα πετάξετε αμέσως για να μην κινδύνεύσετε από τροφική δηλητηρίαση.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μουχλιασμένων τροφίμων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μούχλας που μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα μας. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τα Aspergillus και Penicillium και Botrytis που μπορεί να δείτε στις φράουλες σας.

Τι κινδύνους ενέχουν για την υγεία αυτά τα είδη μούχλας;

Αν και είναι σπάνιο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια με συμπτώματα, όπως υπερβολική εφίδρωση, μυϊκή αδυναμία, συσπάσεις, πονοκέφαλο, πυρετό και έμετο.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που αρρώστησε μετά την κατανάλωση κονσερβοποιημένης σούπας μολυσμένης με μούχλα ανέφερε στο Medical Journal of Australia ότι ένιωθε τόσο άρρωστος που νόμιζε ότι θα πέθαινε.

Οι περισσότερες τοξίνες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα και επομένως δεν μπορούν να καταστραφούν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Η κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί ασθένειες στα ζώα και σκοτώνει τους σκύλους. Οι οικόσιτοι σκύλοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο όταν έχουν πρόσβαση στα οικιακά απορρίμματα.

Όμως, οι περισσότερες τοξίνες από μούχλα αποτελούν κίνδυνο μόνο εάν τις τρώμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι καρκινογόνες και η εκτεταμένη έκθεση έχει συνδεθεί με καρκίνο του ήπατος, είπε η Dr. Hocking.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση μουχλιασμένων τροφίμων μπορεί να είναι επικίνδυνη. Είναι καλύτερο να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μούχλα, ακόμα κι αν φαίνεται να περιορίζεται στην επιφάνεια.

Τι είναι ασφαλές να τρώτε όταν βρείτε μούχλα στα τρόφιμα σας;

Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για το τι είναι ασφαλές να τρώτε όταν βρείτε μούχλα στα τρόφιμα σας:

  • Μαλακά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία: Εάν βρείτε μούχλα σε μαλακό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, όπως το μαλακό τυρί ή τα μαλακά φρούτα, πετάξτε το τρόφιμο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία αυτών των τροφίμων σημαίνει ότι η μούχλα μπορεί να έχει εξαπλωθεί βαθύτερα στο τρόφιμο, σε σημεία που δεν μπορείτε να τη δείτε.
  • Πορώδη τρόφιμα: Ο ίδιος κανόνας ισχύει για πορώδη τρόφιμα όπως το ψωμί και τα κέικ που έχουν μουχλιάσει. Εάν βρείτε μούχλα σε ένα πορώδες τρόφιμο, πετάξτε το αμέσως.
  • Εξημερωμένες μούχλες: Ορισμένες μούχλες εισάγονται σκόπιμα στα τρόφιμα ως μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτές οι μούχλες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά εάν ένα μαλακό τυρί που έχει παρασκευαστεί με εξημερωμένη μούχλα αρχίσει να αναπτύσσει άλλους τύπους μούχλας, πετάξτε το τρόφιμο.

Προσέξτε τυχόν μπαλώματα που έχουν διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο τυρί.

Μπορείτε να σώσετε τη μαρμελάδα ή το ζελέ αν έχει μούχλα;

Εάν η μούχλα είναι μόνο στην επιφάνεια μιας μαρμελάδας, μπορείτε να προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι λόγω της ταλαντευόμενης σύστασής της υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρύνετε αερομεταφερόμενα σπόρια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα καλλιέργεια μούχλας.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (USDA) συνιστά να απορρίπτετε ολόκληρη την συσκευασία της μαρμελάδας ή του ζελέ εάν έχει μούχλα.

Τι να κάνετε όταν βρείτε μούχλα στα τρόφιμα σας;

Οι μούχλες μπορούν να αναπτυχθούν στο ψυγείο και να επιβιώσουν ακόμη και στην κατάψυξη. Μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε αλμυρά, ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα.

Καθώς η μούχλα στο φαγητό μας είναι τόσο δύσκολο να αποφευχθεί, ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απορρίψτε τα ακόλουθα τρόφιμα εάν έχουν μουχλιάσει:

  • Κρέας, μπέικον και χοτ ντογκ
  • Γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μαλακό τυρί
  • Μαλακά φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμί και αρτοσκευάσματα
  • Φιστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και όσπρια
  • Μαρμελάδες και ζελέ

Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να σωθούν από τη μούχλα:

  • Σκληρό σαλάμι – τρίψτε τη μούχλα από την επιφάνεια.
  • Σκληρό τυρί – κόψτε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από τη φόρμα. Μην αφήσετε το μαχαίρι να αγγίξει το καλούπι και ανακτήστε το τυρί με φρέσκο ​​περιτύλιγμα.
  • Σκληρά φρούτα και λαχανικά – μικρές κηλίδες μούχλας μπορούν να αποκοπούν.

Συμπερασματικά, είναι πάντα καλύτερο να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μούχλα, ακόμα κι αν φαίνεται να περιορίζεται στην επιφάνεια. Η κατανάλωση μοχλιασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Πηγή: enikos.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Παρασκευή 26.07.2024

Πώς θα ρίξετε το σάκχαρο σε 10 λεπτά – Η συμβουλή που κάνει θαύματα!

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η δραστηριότητα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιώντας περισσότερη γλυκόζη, η άσκηση μειώνει τ

Post
Υγεία Παρασκευή 26.07.2024

Εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου άνοιας κατά 17% στα έξι χρόνια μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη ηλεκτρονικών δεδομένων

Post
Υγεία Πέμπτη 25.07.2024

ΠαΓΝΗ: Κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση (vid)

Πραγματοποιήθηκε χθες η απεργιακή κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση με την συμμετοχήτου συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, του Σωματείου Συνταξιούχων Ι

Post
Υγεία Τρίτη 23.07.2024

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων – Τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ μπαίνει τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση για ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευ

Post
Υγεία Δευτέρα 22.07.2024

Ιδιώτες γιατροί: Χωρίς ΕΟΠΥΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν αρνηθούν να εργαστούν στο ΕΣΥ

Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες. Με δι

Post
Υγεία Δευτέρα 22.07.2024

Διαβήτης : Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Καύσωνας: Τι να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη. Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Συνεχείς είναι οι ημέρες την τελευταία εβδομάδα αυξημένης ζέστης τ