Image
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 10:01 Αγροτικά
 

Αγρότες: Συνεχίζουν τα μπλόκα μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα -Τι ελπίζει το Μαξίμου

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών, τα πράγματα δείχνουν ότι τα μπλόκα θα παραμείνουν στις θέσεις τους,  ενώ τις επόμενες ημέρες ετοιμάζεται και… κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα. 

Στην κυβέρνηση περιμένουν να ακούσουν σήμερα την επίσημη απάντηση των εκπροσώπων των αγροτών ευελπιστώντας να μην περάσουν οι εισηγήσεις των «σκληρών», ενώ ταυτόχρονα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στους δεξιούς συνδικαλιστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. 

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων ωστόσο αναμένεται να φέρει περισσότερες «σκοτούρες» στην κυβέρνηση δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο αλλά και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Παράλληλα. κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι με την επιστροφή του από το εξωτερικό θα συναντηθεί μόνο με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η αντίδρασή τους. Μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις και θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, όπου θα υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα. Ήταν ένας ουσιαστικός διάλογος. Είναι σημαντικό ότι μία κυβέρνηση απαντά σε αιτήματα αγροτών με τη λογική των στοχευμένων παρεμβάσεων. Έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ΚΑΠ όπου ο πρωθυπουργός ήταν ανοιχτός να ακούσει τα προβλήματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «να δώσουμε χρόνο, να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έχει αναλάβει να κάνει το follow up τόνισε ότι «πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους». Ο υπουργός Επικρατείας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης στο παρασκήνιο κάνουν επαφές με κάποιους από τους εκπροσώπους των αγροτών, που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες είναι κοντά στα αιτήματα τους.

Οι αγρότες, ωστόσο, δηλώνουν ότι όσα τους προσφέρονται, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης με τα οποία είναι αντιμέτωποι.

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζοντας την διαφαινόμενη άρνηση των αγροτών έλεγαν ότι «τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, είναι κοντά στα αιτήματα τους».

Σημείωναν μάλιστα ότι «η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό  είναι δίκαιη» προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν) κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επισήμαιναν ακόμα τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, –να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας,- χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους. 

Ακόμα έδιναν έμφαση στην επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποσοστό 50% ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο τις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Κ.Α.Π. για βελτιώσεις πτυχών της, αλλά και οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ή άλλα θέματα, θα  είναι αντικείμενο συζήτησης, σε μηνιαία βάση, ανάμεσα στους αγρότες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

πηγή: topontiki.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Αγροτικά Τετάρτη 15.05.2024

Αυγενάκης: Αποφασίζουμε μαζί με τους αγρότες για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ

Το σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος Μαΐου και

Post
Αγροτικά Τρίτη 14.05.2024

Αυγενάκης από Κομοτηνή: Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν

Στο μεγάλο βαθμό στον οποίο επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 13.05.2024

Αγροανέλιξη – Farmers of the Future: Ξεκινάει για 5η συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ανακοινώνεται για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη - Farmers of the Future» το οποίο υλοποιείται από τη Νέα Γεωργία Νέα Γ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 29.04.2024

Μέσα από την αύξηση του Προϋπολογισμού, σχέδια βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρότες (vid)

Ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικο που το Υπουργείο έδωσε αρκετά χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρό

Post
Αγροτικά Τετάρτη 24.04.2024

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επι

Post
Αγροτικά Παρασκευή 19.04.2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει "κλείσει" , προκειμένου ο Οργ