Image
Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 23:39 Αγροτικά
 

Οι αγρότες στην Αθήνα: Συνοδεία της ΕΛΑΣ το κομβόι των τρακτέρ - Αυστηρά μέτρα και κλειστοί δρόμοι

Kλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, με τους αγρότες να κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη (20/2). Το βράδυ διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας και γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να περάσουν τα διόδια των Αφιδνών. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του.

Μιλώντας αναφορικά με την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αναμένεται να «υπάρξει μία αναστάτωση αλλά δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η πρωτεύουσα». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή, κατά το δυνατόν με απόλυτη τάξη, γιατί θα υπάρξει μία αναστάτωση. Οι αγρότες είναι μία μεγάλη κοινωνική ομάδα, έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διακηρύξουν τα αιτήματά τους.

Μητσοτάκης: Σε συντονισμό με την αστυνομία οι αγρότες στην Αθήνα
Αναφερόμενος στην κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων», όπως σημείωσε στη συνέντευξη του παραχώρησε στο Star και συνέχισε:

«Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή».

 
«Άρα, εσείς δεν έχετε αντίρρηση να δούμε τρακτέρ στο Σύνταγμα;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε:

«Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πάντα η προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χρυσοχοΐδης για τρακτέρ στην Αθήνα: «Υπάρχει σχεδιασμός, έρχονται συντεταγμένα»
Μιλώντας αναφορικά με την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αναμένεται να «υπάρξει μία αναστάτωση αλλά δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η πρωτεύουσα». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 όπου στάθηκε στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας των αγροτών αλλά και στο περιστατικό της νομικής του ΑΠΘ.

 
Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή κατάσταση στην Αθήνα λόγω της καθόδου των αγροτών, είπε: «Το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή, κατά το δυνατόν με απόλυτη τάξη, γιατί θα υπάρξει μία αναστάτωση. Οι αγρότες είναι μία μεγάλη κοινωνική ομάδα, έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διακηρύξουν τα αιτήματά τους. Υπάρχουν πανευρωπαϊκά ζητήματα, όπως είδατε όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις κατακλύστηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από γεωργικούς ελκυστήρες, από τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Άρα και οι Έλληνες αγρότες έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που θα επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας και την ευθύνη που θα έχει η τροχαία, ανέφερε: «Δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η Αθήνα. Έρχονται συντεταγμένα με ευθύνη της Τροχαίας και με ευθύνη της Τροχαίας θα εισέλθουν στην πόλη. Θα υπάρξει μια αναστάτωση, υπάρχουν ανακοινώσεις για να είναι ενήμεροι οι πολίτες ποιους δρόμους να αποφεύγουν και ποιους να προτιμούν. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει πλήρης πρόθεση για συνεννόηση -και μέχρι τώρα αυτό συμβαίνει.

«Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εκδηλώσουν τα αιτήματά τους. Θα παραμείνουν 24 ώρες και θα φύγουν».

 
Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο εντάσεων και συγκρούσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτός ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών, προφανώς ασκεί πιέσεις… Υπάρχουν θέματα, πρέπει να επιλυθούν, είναι μία ευκαιρία για τους αγρότες, με απόλυτη τάξη, με σεβασμό στους νόμους, με σεβασμό στους υπόλοιπους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν, να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία της διαμαρτυρίας». 
 
Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε χάρτη


Η Αστυνομία ανακοίνωσε τους κλειστούς δρόμους και γενικότερα τα έκτακτα μέτρα και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα. Θα κλείσουν βασικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ενώ θα υπάρξουν και προσωρινές διακοπές.

Κεντρική λεωφόρος Αθηνών: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα.
Λεωφόρος Αμαλίας: Διακοπή της κυκλοφορίας.
Οδός Πανεπιστημίου: Διακοπή της κυκλοφορίας.
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος της Βουλής έως την οδό Σέκερη.
Αγίου Κωνσταντίνου: Μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτές θα είναι προσωρινές και θα επηρεάσουν την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διαμαρτυρίας των αγροτών. Συνιστάται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τους κλειστούς δρόμους στην Αθήνα:

 
«Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης - διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας.

 
Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Για τα ακριβή μέτρα τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν θα σας ενημερώσει ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.

Προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου: »Όπως προανέφερε και η Εκπρόσωπος Τύπου, από αύριο το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

 
Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:

Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.
Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου: »Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας».

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Αγροτικά Τετάρτη 15.05.2024

Αυγενάκης: Αποφασίζουμε μαζί με τους αγρότες για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ

Το σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος Μαΐου και

Post
Αγροτικά Τρίτη 14.05.2024

Αυγενάκης από Κομοτηνή: Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν

Στο μεγάλο βαθμό στον οποίο επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 13.05.2024

Αγροανέλιξη – Farmers of the Future: Ξεκινάει για 5η συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ανακοινώνεται για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη - Farmers of the Future» το οποίο υλοποιείται από τη Νέα Γεωργία Νέα Γ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 29.04.2024

Μέσα από την αύξηση του Προϋπολογισμού, σχέδια βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρότες (vid)

Ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικο που το Υπουργείο έδωσε αρκετά χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρό

Post
Αγροτικά Τετάρτη 24.04.2024

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επι

Post
Αγροτικά Παρασκευή 19.04.2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει "κλείσει" , προκειμένου ο Οργ