Image
Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024 15:37 Ελλάδα
 

Συνάντηση εργασίας και υποδοχή αντιπροσωπείας της Πρεσβείας των Η.Π.Α στο Ε.Α.Π.

Χθές 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) στην Πάτρα έγινε συνάντηση εργασίας και υποδοχή αντιπροσωπείας της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των κκ. Jeniffer Evanuik, Shanna Dietz- Surendra (μορφωτική ακόλουθος) και Μαρίνας Χειλίτση.
Η κα. Jennifer Evanuik είναι Senior Director of International Initiatives at Georgia State University και επισκέφθηκε το ΕΑΠ στο πλαίσιο προσέλκυσης Αμερικανών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε συνέχεια και του International Academic Partnership Program (IAPP) – Pharos Summit του Νοεμβρίου 2022 και όλων των προσπαθειών της Πρεσβείας των Η.Π.Α. προς ενίσχυση αυτού του πεδίου.
Την αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α. υποδέχθηκαν ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ε.Α.Π. και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Συμπέθερος και οι Καθηγήτριες του Ε.Α.Π. κα. Μαρία Χατζηνικολάου από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) και η κα. Νεκταρία Παλαιολόγου από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ).

Η επίσκεψη της κα. Jennifer Evanuik στην Ελλάδα, πραγματοποιείται στο ευρύτερο πλαίσιο του U.S. Study Abroad Engagement Grant, ενός project της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, προκειμένου να ερευνηθούν τρόποι προσέλκυσης Αμερικανών φοιτητών στα ελληνικά Α.Ε.Ι., καθώς και όλες οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν στις ακαδημαϊκές συμπράξεις.
Η Δρ. Νεκταρία Παλαιολόγου, Αν. Καθηγήτρια στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ) και Διευθύντρια του αγγλόφωνου Προγράμματος “Language Education for Refugees and Migrants” (L.R.M.) κατά την παρουσίασή της ενημέρωσε για τις σημαντικές δράσεις του LRM που υποστηρίζουν τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια του Ιδρύματος, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και τους φοιτητές Έλληνες και ξένους, μέσα από Διεθνή Συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από το ΕΑΠ σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και Υπουργεία, και μέσα από συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο νέο Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΑΠ με το Πανεπιστήμιο της Νεβάδας, Ρήνο, το οποίο είναι ένα ακόμα πολλά υποσχόμενο άνοιγμα του ΕΑΠ προς τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια.

Η Δρ. Μαρία Χατζηνικολάου, Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) και στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, αναφέρθηκε στην ερευνητική συνεργασία της με τον Καθηγητή Dr. David A. Nelson, στο University of South Alabama (USA) , William B. Burnsed, Jr. Department of Mechanical, Aerospace, and Biomedical Engineering, στο πλαίσιο της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής φοιτήτριας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σημεία της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων που προβλέπονται στο ισχύον μνημόνιο και συζητήθηκαν τρόποι και καλές πρακτικές για την ενίσχυση και τη διεύρυνσή της.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΑΠ παρουσίασε στην αμερικανική αντιπροσωπεία τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα και των τεσσάρων σχολών του ΕΑΠ, για τα οποία υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από την αμερικανική πλευρά. Ενδεικτικά αναφέρεται το ενδιαφέρον που εκφράστηκε για τα αγγλόφωνα προγράμματα Data Science and Machine Learning , DAMA , και το Precision Medicine and Novel Therapies, (PRETH ) που είναι ένα νέο δι-ιδρυματικό πρόγραμμα μεταξύ του ΕΑΠ και του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που θα προσφερθεί από τον Οκτώβριο του 2024.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ιδέες και σκέψεις από τον Αντιπρόεδρο του ΕΑΠ, για την εντονότερη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια του Ιδρύματος, το οποίο όπως τόνισε διαθέτει και στις τέσσερις αυτοδύναμες σχολές του υψηλής στάθμης εκπαιδευτικό προσωπικό και δυναμικά και εξωστρεφή προγράμματα σπουδών.

Δεiτε επiσης...

Post
Ελλάδα Σάββατο 20.04.2024

Εορταστικό ωράριο του Πάσχα: Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους για το εορταστικό ωράριο του Πάσχα και μαζί ανακοινώθηκε και η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέ

Post
Ελλάδα Σάββατο 20.04.2024

Πάσχα: Ακόμη και στα 14 ευρώ το κιλό η τιμή του αρνιού

Λίγες ημέρες από το Πάσχα και οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν την έρευνα τους για το αρνί και το κατσίκι. Από νωρίς έχουν ξεκινήσει πολλοί καταναλωτές την έρευνα αγοράς για το παραδοσιακ

Post
Ελλάδα Τετάρτη 17.04.2024

Αυγενάκης: Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη αλιεία και προστασία των θαλασσών Παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference»

Την ανάγκη να εισαχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στις αλιευτικές δραστηριότητες ώστε αφενός να βελτιωθεί η αλιευτική δραστηριότητα και αφετέρου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στην θάλα

Post
Ελλάδα Τετάρτη 17.04.2024

Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να την αλλάξετε – Πόσο είναι το πρόστιμο

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πολίτες μπορούν να μπουν στο id.gov.gr με κωδικούς taxisnet και να ζητήσουν την έκδοση νέ

Post
Ελλάδα Τετάρτη 17.04.2024

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Όλες οι αργίες

Το Πάσχα πλησιάζει και οι μαθητές ανυπομονούν για το τελευταίο κουδούνι πριν από τις γιορτές. Τα σχολεία θα είναι κλειστά από το Σάββατο 27 Απριλίου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου. Σημειώνεται ότι φέτο

Post
Ελλάδα Τετάρτη 17.04.2024

Απεργία, Τετάρτη 17 Απριλίου: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Ακινητοποιημένα μετρό, ηλεκτρικός, τρα