Image
Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 18:09 Υγεία
 

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι και ξαφνικά να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια, καλύτερο δέρμα και πιο υγιή καρδιά; Αυτή είναι η υπόσχεση που που δίνουν τα συμπληρώματα διατροφής που βρίσκονται σε αφθονία στα φαρμακεία.

Είναι πράγματι δελεαστικό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα συμπληρώματα προβλέπεται να φτάσουν σε μια παγκόσμια βιομηχανία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.

Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια δόση σκεπτικισμού σχετικά με το τι μπορούν πραγματικά να κάνουν αυτά τα συμπληρώματα και αν αξίζουν το κόστος. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για τα συμπληρώματα, με την πολύ σημαντική προειδοποίηση ότι θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό σας σχετικά με τις αποφάσεις υγείας.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όσοι παίρνουν συμπληρώματα

  • Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται αυστηρά
  • Δεν πρέπει να τα παίρνουν όλοι -ακόμα και τις πολυβιταμίνες
  • Το σώμα δεν διασπά όλες τις βιταμίνες με τον ίδιο τρόπο
  • Είναι πιθανό να το παρακάνετε
  • Το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε θρεπτικά συστατικά

1. Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται αυστηρά

Τόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όσο και οι άλλες ρυθμιστικές υγείας στις δυτικές χώρες -και στην Ελλάδα- δεν ρυθμίζουν τα συμπληρώματα διατροφής με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα—που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν προϊόντα προς έγκριση πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παραπλανητικές ετικέτες. Η Jen Messer, διαιτολόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας του Νιου Χάμσαϊρ, αναφέρθηκε σε μια ανάλυση 57 συμπληρωμάτων διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι το 84% δεν περιείχε την ποσότητα των συστατικών που ισχυριζόταν, το 40% δεν είχε κανένα από τα συστατικά που ισχυριζόταν και το 12% περιείχε αδήλωτα συστατικά, κάτι που απαγορεύεται από τον FDA, είπε η ίδια σε άρθρο στο National Geographic τον Νοέμβριο του 2023.

Σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να παράσχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα τους κάνουν πράγματι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει, σύμφωνα με τις ετικέτες τους. «Τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα και δεν δικαιολογούν το πολύ ισχυρό μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων ως συμπληρώματα διατροφής», είπε ο David Hibbett, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Clark.

2. Δεν πρέπει να τα παίρνουν όλοι -ακόμα και τις πολυβιταμίνες

Το σκεπτικό των περισσότερων είναι ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα ήταν η επιτομή της υγείας, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα καθημερινό σχήμα πολυβιταμινών.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι. Πρώτον, οι πολυβιταμίνες μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά ή τα αραιωτικά του αίματος. Επιπλέον, τα άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο μπορεί να μην είναι σε θέση να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε μια πολυβιταμίνη. Τέλος, είναι πιθανό να γίνει υπερκατανάλωση. Τελικά, όπως με όλα, εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες.

3. Το σώμα δεν διασπά όλες τις βιταμίνες με τον ίδιο τρόπο

Αλλά δεν είναι μόνο οι προσωπικοί σας παράγοντες υγείας που πρέπει να έχετε κατά νου. Ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται διαφορετικά στο σώμα -κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόφαση για το αν θα τις πάρετε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις βιταμίνες Α και Ε επειδή είναι λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αποθηκεύει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς για μελλοντική χρήση αντί να τα διασπά γρήγορα και να τα μεταβολίζει όπως κάνει για άλλους τύπους βιταμινών. Μεγάλες δόσεις από τα δύο θα μπορούσαν πραγματικά να σας βλάψουν.

4. Είναι πιθανό να το παρακάνετε

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχει κάτι που λέγεται τοξικότητα βιταμινών -δηλαδή η κατανάλωση τόσο πολλών από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που στην πραγματικότητα αρχίζουν να βλάπτουν παρά να βοηθούν.

Πάρτε, για παράδειγμα, την βιταμίνη Α: Η υπέρβαση του ημερήσιου ανώτατου ορίου πρόσληψης των 3.000 μικρογραμμαρίων μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, ηπατική βλάβη και γενετικές ανωμαλίες. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε μπορούν να επηρεάσουν την πήξη του αίματος, προκαλώντας αιμορραγίες, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Και η περίσσεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ναυτία, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, έμετο και αφυδάτωση.

5. Το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε θρεπτικά συστατικά

Πολλά θρεπτικά συστατικά όπως το κολλαγόνο και η βιταμίνη C είναι ήδη άφθονα στα τρόφιμα που συνθέτουν μια τυπική δίαιτα. Και η κατανάλωση ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως λαχανικά και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι συχνά ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λάβετε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και προβιοτικά που χρειάζεται το σώμα σας, μας είπε η διατροφολόγος της Cleveland Clinic, Gail Cresci τον Μάρτιο του 2023.

«Η λήψη ενός προβιοτικού ή ενός προβιοτικού συμπληρώματος, δεν πρόκειται να διορθώσει μια κακή διατροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Σάββατο 20.04.2024

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης στην υγεία

Πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και το Σύστημα Υγείας των Βετεράνων του Σεντ Λούις, έδειξε ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη μπορούν να υποστούν μακροχρόνιε

Post
Υγεία Σάββατο 20.04.2024

Ελαιόλαδο: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου

Γιατροί και διατροφολόγοι ανά τον κόσμο, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητη προσθήκη για μια υγιειν

Post
Υγεία Σάββατο 20.04.2024

Γυμναστική μετά τα 40: Τα 4 κουτάκια που πρέπει να τικάρεις για να κρατήσεις το σώμα σου υγιές ως τα 70 σου

Βρίσκεσαι στη μέση ηλικία κι ονειρεύεσαι τι θα κάνεις όταν βγεις στη σύνταξη; Όσοι το κάνουν αυτό έχουν συνήθως στο μυαλό τους την πιο εξιδανικευμένη εικόνα: Του 60άρη-65άρη που μπορεί άνετα να κυνηγά

Post
Υγεία Σάββατο 20.04.2024

Κράμπες στα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης

Το να έχετε υψηλή χοληστερόλη -ή υπερχοληστερολαιμία, όπως είναι ο ιατρικός όρος- σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα της λιπαρής ουσίας στο αίμα σας. Αν και αυτό μπορεί αρχικά να μην προκαλέσει

Post
Υγεία Σάββατο 20.04.2024

Νόσος Πάρκινσον: Το νούμερο ένα σημάδι που οι περισσότεροι δεν προσέχουν

Ερευνητές προειδοποιούν για ένα σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον, σε νέα μελέτη. Οι ιογενείς λοιμώξεις σχετίζονται με Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και άνοια – Τι έ

Post
Υγεία Παρασκευή 19.04.2024

Η χορήγηση τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του πόνου, σύμφωνα με μελέτη

Τα άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη βρίσκονται σε μία διαρκή εγρήγορση. Η χορήγηση τεστοστερόνης ενισχύει την αντίληψη επώδυνων και μη σωματοαισθητικών ερεθισμάτων, όπως έδειξε μία νέα μελέτη. Σύμφ