Image
Σάββατο 09 Μαρτίου 2024 23:05 Αγροτικά
 

Αυγενάκης: Στόχος μας να αναστήσουμε τη Σχολή Ασωμάτων- Θα δώσει υπεραξία στην κτηνοτροφία της Κρήτης και ζωή στην περιοχή

Τον στόχο του να ξαναδώσει ζωή στην Γεωργική Σχολή Ασωμάτων ανέπτυξε στα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φουρφουρά Αμαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας την Παρασκευή το βράδυ απαντώντας σε θερμή προσφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Μανουσάκη.

Όπως είπε ο υπουργός, ο πρώην ΣΓΕ Ασωμάτων με τις υπάρχουσες υποδομές αποτελεί ένα ιδανικό αγρόκτημα για εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων ζωικού και κτηνιατρικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει το απαραίτητο ζωικό κεφάλαιο και υπάρχουν οι δυνατότητες εφαρμογής διαφόρων συστημάτων εκτροφής και διατροφής των ζώων που συνάδουν με τις αγρο-περιβαλλοντικές συνθήκες της Κρήτης, όπως το πρόβατο φυλής «Σφακίων». Στόχος του, όπως τόνισε, είναι να «αναστηθεί» η Σχολή και να λειτουργήσει Τυροκομική Σχολή, που έχει ανάγκη όχι μόνο η περιοχή, αλλά ολόκληρη η Κρήτη. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε μπορεί να υπάρξει συνεργασία του αρμοδίου από το ΥΠΑΑΤ εποπτευόμενου φορέα ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια, τον Δήμο και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο.

Ο υπουργός τόνισε ότι για τον ίδιο κτηνοτροφία σημαίνει ανάπτυξη και για τα μέρη αυτά, τα ορεινά μέρη της Κρήτης, σημαίνει ζωή. Η επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων ως πρότυπο γεωργικής έρευνας κι εκπαίδευσης θα δώσει υπεραξία στην κτηνοτροφική δραστηριότητα του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης.

Παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία Διεπαγγελματικής Σχολής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, με τη στήριξη του ΥπΑΑΤ στην προώθηση του προϊόντος, ενώ υπενθύμισε τη νομοθέτηση λειτουργίας Σχολής Κρεοπωλών στο Ηράκλειο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κτηνοτρόφοι του Φουρφουρά, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή τον γεμίζει και με υπερηφάνεια, καθώς πηγαίνει το χρόνο πίσω, στην περιοχή που έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα. «Σήμερα από το μετερίζι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πορευόμαστε μαζί για να δώσουμε νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα του τόπου αυτού», τόνισε.

Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που κάνει για επαναλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δίκαιη και ορθολογιστική βάση, προς όφελος των αγροτών και υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός προχωρεί σε:

⦁ Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

⦁ Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

⦁ Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.

⦁ Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.

⦁ Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.

⦁ Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ όσα ΑΦΜ κριθούν εντάξει από τον έλεγχο που γίνεται θα πληρωθούν κανονικά ενώ τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

⦁ Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, σημείωσε ότι ένα μεγάλος μέρος των έργων που απασχολούν τους δήμους της περιοχής περνάνε μέσα από το ΥΠΑΑΤ και σημείωσε ότι με σύνεση και αποφασιστικότητα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την προώθησή τους.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ελέγχους που γίνονται στα γαλακτοκομικά και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα, τονίζοντας ότι θα επεκταθούν και θα εντατικοποιηθούν. «Έχουμε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανοχύρωτο τον κλάδο. Όποιος παρανομεί θα υφίσταται τις συνέπειες. Όποιος κι αν είναι», τόνισε ο υπουργός.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μιχάλης Βάμβουκας Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Επιχειρηματικότητας, οι Δήμαρχοι Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός και Ανωγίων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, και οι Γιώργος Στρατάκος ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος ΔΣ ΟΠΕΚΕΠΕ, Γεωργία Χονδρολέου Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

Δεiτε επiσης...

Post
Αγροτικά Τετάρτη 15.05.2024

Αυγενάκης: Αποφασίζουμε μαζί με τους αγρότες για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ

Το σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος Μαΐου και

Post
Αγροτικά Τρίτη 14.05.2024

Αυγενάκης από Κομοτηνή: Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν

Στο μεγάλο βαθμό στον οποίο επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 13.05.2024

Αγροανέλιξη – Farmers of the Future: Ξεκινάει για 5η συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ανακοινώνεται για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη - Farmers of the Future» το οποίο υλοποιείται από τη Νέα Γεωργία Νέα Γ

Post
Αγροτικά Δευτέρα 29.04.2024

Μέσα από την αύξηση του Προϋπολογισμού, σχέδια βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρότες (vid)

Ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικο που το Υπουργείο έδωσε αρκετά χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κρήτη για 637 αγρό

Post
Αγροτικά Τετάρτη 24.04.2024

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επι

Post
Αγροτικά Παρασκευή 19.04.2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει "κλείσει" , προκειμένου ο Οργ