Image
Τρίτη 09 Απριλίου 2024 11:24 Υγεία
 

Ο εγκέφαλος μεγαλώνει από γενιά σε γενιά – Ο άνθρωπος γίνεται πιο έξυπνος και με μικρότερο κίνδυνο άνοιας

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology στα τέλη Μαρτίου, διαπίστωσε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας δυνητικά τις εγκεφαλικές δυνατότητες, αλλά και περιορίζοντας τον συνολικό κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που εξέτασε στοιχεία 75 ετών, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 έχουν σχεδόν 7% μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο και σχεδόν 15% μεγαλύτερη επιφάνεια εγκεφάλου από όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

 «Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε, σύμφωνα με το Health Day, ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τσαρλς ΝτεΚάρλι , διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας.

Oι ερευνητές μελέτησαν σαρώσεις εγκεφάλου από συμμετέχοντες στο Framingham Heart Study, ένα έργο πολλών γενεών που ξεκίνησε το 1948 για να αναλυθούν μοτίβα ασθενειών στους ανθρώπους της πόλης Framingham της Μασαχουσέτης.

Η μελέτη συνεχίστηκε για 75 χρόνια και τώρα περιλαμβάνει συμμετέχοντες δεύτερης και τρίτης γενιάς, γράφουν οι ερευνητές. Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων διενεργήθηκαν μεταξύ 1999 και 2019.

Οι ερευνητές βρήκαν σταδιακές αλλά σταθερές αυξήσεις σε διάφορες δομές του εγκεφάλου, όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα συμμετεχόντων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 και αυτών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Η λευκή ουσία, η φαιά ουσία και ο ιππόκαμπος -μια περιοχή που εμπλέκεται στη γλώσσα και τη μνήμη- ήταν όλα μεγαλύτερα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις τάσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι ερευνητές. Περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με Αλτσχάιμερ και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Ωστόσο, το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που πλήττεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ στην πραγματικότητα μειώνεται, με περίπου 20% μείωση του ποσοστού άνοιας κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970. «Αυτή η αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται», αναφέρει ο ΝτεΚάρλι.

«Μεγαλύτερες δομές του εγκεφάλου, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας, μπορεί να αντικατοπτρίζουν βελτιωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου», λέει και προσθέτει: «Μια μεγαλύτερη δομή του εγκεφάλου αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο γνωστικό απόθεμα* και αυτό μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και οι διάφοροι τύποι άνοιας».

* Ως γνωστικό απόθεμα (νοητικό απόθεμα) ορίζεται το σύστημα του εγκεφάλου που αντισταθμίζει τις μνημονικές απώλειες και ατροφίες του οργάνου, που προκαλούνται από φυσιολογικό γήρας ή κάποια νευροεκφυλιστική νόσο.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 26.05.2024

Οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας – Πώς θα προστατευτούμε

Τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Δερματολόγοι εξηγούν πώς έχει γίνει ο ήλιος περισσότερο &laq

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης

Αυτό το τσάι είναι μια ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας που συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιθανό να στραφείτε στη διατροφή για να κάνετε αλλαγές

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή που μαγειρεύεται εύκολα κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε. Από τη μια πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας πολλές απαραίτητες βιταμ

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να χειρουργείται

Η ηθοποιός, Νέλλη Γκίνη και ο γενικός χειρουργός, Μάριος Παπούδος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την βουβωνοκήλη. H εκπομπή «Όλα για τη ζωή

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Προσοχή αν πίνετε καφέ τις μέρες με αρκετή ζέστη

Τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων από το σώμα σας βοηθώντας τα νεφρά να αντλούν επιπλέον αλάτι και νερό. Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά για να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η υπέρταση,

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι

Στην ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνο ουσία. Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγ