Image
Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 22:57 Υγεία
 

Το στομαχικό πρόβλημα που προκαλείται όταν είστε αφυδατωμένοι

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λιγότερο συχνές κινήσεις του εντέρου ή δυσκολία στην κένωση, η οποία επιτυγχάνεται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Αν και η αφυδάτωση και η δυσκοιλιότητα μπορεί να φαίνονται άσχετα, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Όταν αφυδατώνεται, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει το νερό απορροφώντας υγρά μέσα από τα έντερα.

Η αφυδάτωση προκαλεί δυσκοιλιότητα;
 
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, η περιεκτικότητα σε νερό στον γαστρεντερικό σας σωλήνα μειώνεται, με αποτέλεσμα σκληρά και ξηρά κόπρανα.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επιβραδύνει την κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων (κινητικότητα του παχέος εντέρου), η οποία οδηγεί σε αναρρόφηση νερού από τα κόπρανα.

Έρευνα δείχνει ότι η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, όπως:

  • μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, υδατανθράκων και υγρών
  • απώλειες υγρών λόγω διάρροιας

Εάν ανησυχείτε για τη δυσκοιλιότητα ή αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα, μιλήστε με έναν γιατρό για διάγνωση και κατάλληλες επιλογές θεραπείας.

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, η σοβαρή αφυδάτωση λόγω καταστάσεων όπως η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, επηρεάζοντας τη συχνότητα και τη συνέπεια των κινήσεων του εντέρου.

Η αφυδάτωση προκαλεί διάρροια;

Η αφυδάτωση δεν προκαλεί άμεσα διάρροια. Ωστόσο, ισχύει το ανάποδο: έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική απώλεια υγρών, όπως η διάρροια, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος και τα επίπεδα ενυδάτωσης των ιστών, με αποτέλεσμα γαστρεντερικές παθήσεις.

Μπορεί η αφυδάτωση να προκαλέσει φούσκωμα;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν αφυδατώνεται, το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό απορροφώντας υγρά από το παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα κόπρανα να γίνουν πιο παχιά και πιο σκληρά, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία καθώς συσσωρεύονται άχρηστα υλικά στα έντερα.

Θα βοηθήσει η κατανάλωση περισσότερου νερού στη δυσκοιλιότητα;

Ναι, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση αρκετών υγρών διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και πιο εύκολα στην αποβολή τους από το σώμα. Το νερό δρα ως λιπαντικό στα έντερα, βοηθώντας σας να έχετε ομαλές κινήσεις του εντέρου.

Τι πρέπει να πίνω αν έχω δυσκοιλιότητα;

Εκτός από το νερό, ποτά όπως οι χυμοί λαχανικών και φρούτων ή οι διαυγείς σούπες ζωμών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αυτά τα ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου και να μαλακώσουν τα κόπρανα. Αυτό θα συμβάλλει σε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Τι πρέπει να κάνω αν πίνω νερό αλλά έχω ακόμα δυσκοιλιότητα;

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα παρά το νερό που πίνετε, μπορείτε να εξετάσετε άλλες θεραπείες όπως η αύξηση των διαιτητικών ινών, η τακτική άσκηση ή η δοκιμή καθαρτικών χωρίς ιατρική συνταγή αφού μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Πηγή: onmed.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Δευτέρα 20.05.2024

Γιατί το γέλιο είναι υγεία: Τα 4 μεγάλα οφέλη του

Εξελικτικά, δεν είμαστε φτιαγμένοι να είμαστε διαρκώς έτσι. Η κατάσταση μάχης ή φυγής είναι η φυσική μας απόκριση στο στρες, που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από έναν άμεσο κίνδυνο. Κάποτε αυτό ήταν να

Post
Υγεία Δευτέρα 20.05.2024

Ανάκληση για γνωστό φάρμακο από τα ράφια των φαρμακείων

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ZANIPRAM OR.SO.D 40MG/ML BTx1FLx15ML (κωδ. 2620501) . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ανακαλούντα οι παρτίδες 23154 και 23155 καθώς το α

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Προσδόκιμο ζωής: Πόσο θα αυξηθεί μέχρι το 2050

Η εξέλιξη στις επιστήμες και την τεχνολογία έχει φέρει αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως λέει η μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ε

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Iός επιβιώνει στο κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο - Προσέξτε πώς το καταναλώνετε

Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο, λέει το USDA. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζων

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πάρα πολύ νερό

Ειδικοί υγείας εξηγούν πότε η ενυδάτωση μπορεί να γίνει υπερβολική. Όλοι γνωρίζουμε τον ζωτικό ρόλο του νερού στην σωματική ευεξία. Το νερό χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία – Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής (19.5.24) λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιο