Image
Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 12:38 Οικονομία
 

3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων ΟΕΕ/ΤΑΚ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15-04-2024 στα γραφεία του ΟΕΕ/ΤΑΚ η 3η Συνεδρίαση της «Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του φορέα μας, Μελετητές-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με εμπειρία στην υποβολή και διαχείριση χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση εγκριτικών αποφάσεων στις προκηρύξεις Α' και Β' Κύκλου στα Καθεστώτα «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Να σημειωθεί ότι οι υποβολές του Α΄ κύκλου σ' αυτά τα 2 καθεστώτα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και ενώ έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και έχουν καταρτιστεί οι οριστικοί πίνακες κατάρτισης, δεν έχει εκδοθεί καμία εγκριτική απόφαση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης).
2. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των αξιολογήσεων των επενδυτικών σχεδίων του Α' κύκλου στα καθεστώτα «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360», οι υποβολές των αιτήσεων έχουν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2022 και τον Μάιο 2023 αντίστοιχα (αποφασίστηκε να συνταχθεί και σταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης).
3. Απλοποιήσεις και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, στα δικαιολογητικά υποβολής και στα κριτήρια αξιολόγησης, ενόψει των νέων προκηρύξεων του Γ' Κύκλου στα καθεστώτα «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης).
4. Παρέμβαση στην υποβολή δικαιολογητικών για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η προσκόμιση Δήλωσης ΜΜΕ υπογεγραμμένη από Ορκωτό ελεγκτή να φέρει την υπογραφή οικονομολόγου εγγεγραμμένο στο ΟΕΕ (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών).
5. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης του ΟΕΕ/ΤΑΚ με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους» προς τις επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους. Επίσης να υπάρχει παρέμβαση από πλευράς επιμελητηρίου ώστε οι οικονομοτεχνικές μελέτες που υποβάλλονται στις Τράπεζες για τη χορήγηση τους να φέρουν την υπογραφή οικονομολόγου εγγεγραμμένο στο ΟΕΕ.
6. Πρόταση για συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για νέα προγράμματα μέσω της ΔΥΠΑ για τη «Νεανική Επιχειρηματικότητα».
7. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από την Περιφέρεια Κρήτης για την ενίσχυση ΜΜΕ του ιδιωτικού τομέα. Προγραμματισμός συνάντησης με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027» της Περιφέρειας Κρήτης για τον σχεδιασμό της κατανομής πόρων προς τις ΜΜΕ.
8. Πρόταση για συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με τον ΕΦΕΠΑΕ και τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Λασιθίου για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» και «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ».
9. Πρόταση για διοργάνωση ημερίδας για τα «Έργα παραχώρησης στην Περιφέρεια Κρήτης».

Δεiτε επiσης...

Post
Οικονομία Κυριακή 26.05.2024

Τέλος στα παλαιά ταξί - Επιδότηση έως 28.500 ευρώ για νέα - Στη σύνταξη οι παλιοί ταξιτζήδες

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά οχήματα, η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση στα όρια ηλικίας των παλιών ταξί. Όπως γίνεται γνωστό, θα δοθεί μόνο μία λογικ

Post
Οικονομία Κυριακή 26.05.2024

e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Εβδομάδα καταβολής των συντάξεων Ιουνίου – Όλες οι πληρωμές έως τις 31 Μαΐου

Κατά την περίοδο 27 έως 31 Μαΐου, θα καταβληθούν 2.345.209.562 ευρώ σε 4.191.281 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). 1.

Post
Οικονομία Κυριακή 26.05.2024

Airbnb: Νέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση – Περίπου 700.000 σπίτια δηλώνονται ως κενά

Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια, προσφέροντας διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν κατοικία σε προσιτή

Post
Οικονομία Σάββατο 25.05.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι παγίδες – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Προσοχή χρειάζεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς για πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενους θα είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτουν. Ημιαυτόματες θα είν

Post
Οικονομία Παρασκευή 24.05.2024

Οι κωδικοί που μειώνουν τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μπόνους με φοροεκπτώσεις αλλά και πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μπορούν να πετύχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με τη σωστή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλ

Post
Οικονομία Παρασκευή 24.05.2024

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Πότε θα μπουν τα χρήματα – Ανατροπή με την ημερομηνία

Θέμα λίγων ημερών είναι η έναρξη της πληρωμής για τις συντάξεις μηνός Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με ανακοινώσει του e-ΕΦΚΑ, oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών κα