Image
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 17:32 Επιστήμη
 

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

 Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν ακόμη και στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Στην πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», οι επιστήμονες χορήγησαν μικροπλαστικά σε κατά τα άλλα υγιή ποντίκια και διαπίστωσαν ότι οι ουσίες αυτές κατέληξαν στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο των ζώων, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ζώα εκτέθηκαν για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

«Τα ποντίκια αυτά εκτέθηκαν μόνο για τέσσερις εβδομάδες. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους, αν εκτιθόμαστε σε αυτά από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά» δήλωσε ο Ελισέο Καστίγιο, αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Hazardous Materials», έδειξε ότι τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν στη χοληδόχο κύστη των ανθρώπων, όπου φάνηκε να συμβάλλουν στη δημιουργία πέτρας στη χολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Στη μελέτη αυτή, η επιστημονική ομάδα από την Κίνα εξέτασε δείγματα χολόλιθων από 16 άτομα (οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες) όπου επιβεβαίωσε την παρουσία μικροπλαστικών στους χολόλιθους όλων των ασθενών. Παραδόξως, διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών στις πέτρες των ασθενών που ήταν κάτω των 50 ετών, «υποδεικνύοντας ότι οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από τη ρύπανση των μικροπλαστικών».

Τα ευρήματα των δυο μελετών είναι σημαντικά επειδή δείχνουν πόσο γρήγορα μπορούν να διεισδύσουν τα μικροπλαστικά σε πολλαπλά όργανα του σώματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως οι νέοι άνθρωποι είχαν περισσότερα μικροπλαστικά στη χοληδόχο κύστη τους από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση στα μικροπλαστικά έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτά σε μικρότερη ηλικία.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν όλους τους τρόπους με τους οποίους τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Ένας από αυτούς είναι ότι αυξάνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.

«Τα πλαστικά δεν εξαφανίζονται ποτέ, απλώς διασπώνται σε όλο και μικρότερα μεγέθη» εξήγησε ο Τζον Σκοτ, χημικός στο Κέντρο Τεχνολογίας Βιωσιμότητας του Ιλινόι, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Περίπου την ίδια στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι δυο μελέτες για τα μικροπλαστικά, πρεσβευτές και επιστημονικές ομάδες υπεράσπισης συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν μια επερχόμενη σειρά διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό διεθνών προτύπων για τη μείωση της βλάβης από τα πλαστικά: την Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά έχει ήδη γίνει, λένε ορισμένοι ειδικοί. Τα μικροπλαστικά προέρχονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων που διασπώνται σε θραύσματα. Έχουν βρεθεί σε παραλίες, στην Ανταρκτική και στις κορυφές βουνών στην Κίνα. Με άλλα λόγια, βρίσκονται παντού. Δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται στο περιβάλλον όπως το χαρτί, οι εκατομμύρια τόνοι πλαστικού που υπάρχουν στο περιβάλλον πιθανότατα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ.

Σε μια ομιλία που προηγήθηκε μιας νέας σειράς διαπραγματεύσεων, αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο στόχος είναι μια «κυκλική οικονομία», στην οποία οι ουσίες που χρησιμοποιούμε μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα τα οποία μπορεί να καταλήξουν ξανά στο σώμα μας.

«Το πλαστικό δεν ανήκει στην κυκλική οικονομία», δήλωσε η Τζαμάλα Τζιν, σύμβουλος επιστήμης και πολιτικής της οργάνωσης Break Free From Plastic, σε εκδήλωση στις 8 Απριλίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου τέταρτου γύρου διαπραγματεύσεων της Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά στην Οττάβα του Οντάριο (INC-4).

Ωστόσο, πολλές χημικές ουσίες από τα πλαστικά καταλήγουν στο περιβάλλον ακόμη και όταν ανακυκλώνονται.

«Δεν πρόκειται να ανακυκλώσουμε ή να λύσουμε ποτέ αυτό το πρόβλημα», κατέληξε η Τζιν.

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Πέμπτη 23.05.2024

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, υπογράφθηκε στις 22 Μαΐου 2024. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος

Post
Επιστήμη Τετάρτη 22.05.2024

Στο Ηράκλειο το 30ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης Μαζί διεξάγεται και το 18ο Διεθνές Φόρουμ Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών

Το 30ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και 18ο Διεθνές Φόρουμ Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και συγκεκριμένα τ

Post
Επιστήμη Δευτέρα 20.05.2024

Μαύρες τρύπες: Επιβεβαιώθηκε θεωρία του Αϊνστάιν – «Υπάρχουν πολλές στον γαλαξία»

Η ύλη που κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή, αλλά κάνει κύκλους Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε μια πρόβλεψη του Άλμπερτ Αϊ

Post
Επιστήμη Παρασκευή 17.05.2024

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες το 10ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. (vid)

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες Ξεκίνησε χθές στο Ηράκλειο Κρήτης και θα διαρκέσει έως την Κ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 16.05.2024

Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Ερευνητές από του Διεθνές Πανεπιστήμιο Higashi Nippon, το Πανεπιστήμιο Tohoku και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, ανακάλυψαν μια μυστηριώδη υπόγεια δομή σε σχήμα

Post
Επιστήμη Πέμπτη 16.05.2024

Ανακαλύφθηκαν γιγάντιοι ιοί ηλικίας 1,5 δισ. ετών

Γιγάντιοι ιοί που χρονολογούνται πριν από 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν στις γεωθερμικές πηγές του Εθνικού πάρκου Γιέλοουστόουν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μοναδικό τεράστιας έκτασης πάρκο πο