Image
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 09:55 Γαστρονομία
 

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς τροφίμων και ποτών.

Το Forum Κρητικών Προϊόντων, που ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, στις 12.00 τις πύλες του στην HELEXPO, μετρά ήδη δώδεκα χρόνια ζωής, ενώ τα τελευταία τρία έτη πραγματοποιείται και στην Αθήνα.

Στο εφετινόForumσυμμετέχουν 120 παραγωγοί, 722 ξενοδοχειακές εταιρίες και εταιρίες διανομής, καθώς και 1.273 καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, ενώ εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 17.500 συναντήσεις.

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, έτσι κι εφέτος, κυρίαρχο στοιχείο του Forumπου συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Χανίων, Ρέθυμνου και Λασιθίου, είναι η δυνατότητα που δίνει για άμεση επικοινωνία των παραγωγών με την βιομηχανία διανομής τροφίμων.

Μέσα από αυτές τις B2Bσυναντήσεις οι δύο πλευρές βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένες καθώς έχουν αμφότερες την ευκαιρία να καταδείξουν τις δυνατότητες και την προοπτική των κρητικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στο 3o ForumΚρητικών Προϊόντων της Αθήνας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μέσω της διοργάνωσης αυτής «όλος ο κόσμος αποκτά απευθείας πρόσβαση στα διάσημα κρητικά προϊόντα τα οποία διαχρονικά χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητα τους».

«Μετά την 12η διοργάνωση στην Κρήτη και την 3η στην Αθήνα, στόχος μας πλέον είναι το 1ο ForumΚρητικών προϊόντων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ώστε να δείξουμε τον διατροφικό πλούτο της Κρητικής γης», τόνισε.

«Θερμά ευχαριστήρια από τους διοργανωτές, στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και στους χορηγούς της επιχειρηματικής συνάντησης Κρητών παραγωγών», πρόσθεσε.


«Γευθείτε την Κρήτη»

Παράλληλα με το ForumΚρητικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Γευθείτε την Κρήτη», στην οποία την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν κατά σειρά οι εξής:
- Γ. Μαρινάκης, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ και Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης
- Μ. Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Ν. Ηλιάκης, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Χανίων
- Γ.Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Θ. Χαριτάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου
- Α. Λυκουρέντζος, Πρόεδρος ΕΛΓΑ
- Ι. Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Ε. Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Λ. Ζερβός, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ν. Βιδάκης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
- Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης

Στην ενότητα «Ελαιόλαδο. Καινοτομίες-Τάσεις, Υγιεινός τρόπος ζωής», θα μιλήσουν οι:
- Γ. Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος τυποποιητών ελαιολάδου Κρήτης
- Α. Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μ. Χαιρέτης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Στην ενότητα «Γαλακτοκομικά προϊόντα. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.» θα μιλήσουν οι: - - Ι. Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γ. Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γ. Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γ. Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γ. Γλεντζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου

Στην ενότητα «Αμπέλια και οίνος Κρήτης» θα μιλήσουν οι:
- Μ. Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Σ. Ζαχαριουδάκης, Μέλος Δικτύου οινοποιών, Κτήμα Ζαχαριουδάκη, παραγωγή βιολογικών κρασιών

Στην ενότητα «Μέλι. Διατροφικός θησαυρός», ομιλητής θα είναι ο :
- Κ. Λεονταράκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Τέλος, στην ενότητα «Αγροτουρισμός και τοπική οικονομία», ομιλητής θα είναι ο :
- Ν. Στειακάκης, Chief Operating Officer at SFDO.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 04.11.2024

Δωρεάν είσοδος σε 26 οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας την Κυριακή – Ποια θα είναι ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη

Στην παγκόσμια γιορτή του οινοτουρισμού συμμετέχουν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 26 οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», προσκαλώντας τις φίλες και τους φίλους του κρασιού

Post
Γαστρονομία Σάββατο 19.10.2024

Κατερίνη: “Γαστρονομικό φεστιβάλ του βουνού και του δάσους” σήμερα και αύριο στο Ελατοχώρι

Μια μοναδική γαστρονομική γιορτή & εμπειρία γεύσεων – αρωμάτων αναμένεται να αποτελέσει το «Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο Σά

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 14.10.2024

Έρχεται στη ΔΕΘ η Food & Drinks International Expo by Detrop

Mε μια νέα διεθνοποιημένη εκθεσιακή προσέγγιση στη γαστρονομία, που δημιουργεί την καλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες, η Food & Drinks International Expo by De

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 09.10.2024

Το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην περιφέρεια Κρήτης (vid)

«Η γαστρονομία είναι μια επένδυση που κάνουμε ως Περιφέρεια για το μέλλον μαζί με όλους τους φορείς της Κρήτης», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της τ

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 28.08.2024

14η γευσιγνωσία στο Απεσωκάρι Ηρακλείου

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς για την ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απεσωκαρίου, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024

Post
Γαστρονομία Τρίτη 13.08.2024

Η Κρήτη, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 (vid)

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε την ένταξη της Κρήτης, στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης. Το ν