Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 12:38 Υγεία
 

Νόσος Πάρκινσον: Το νούμερο ένα σημάδι που οι περισσότεροι δεν προσέχουν

Ερευνητές προειδοποιούν για ένα σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον, σε νέα μελέτη.

Οι ιογενείς λοιμώξεις σχετίζονται με Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και άνοια – Τι έδειξε νέα έρευνα
Eνώ η συγκεκριμένη πάθηση συνήθως αναγνωρίζεται ως διαταραχή της κινητικότητας, τα μη κινητικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά νωρίς κατά την εξέλιξη της νόσου.

Το Νο1 προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Πάρκινσον

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, η αίσθηση ότι κάποιος στέκεται πίσω σας ενώ δεν υπάρχει κανείς, μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Πάρκινσον (Parkinson). Αυτές οι ασυνήθιστες εμπειρίες συχνά θεωρούνται από τους ασθενείς και τους γιατρούς ως παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία προειδοποιούν ότι στο ένα τρίτο των ασθενών με Πάρκινσον τέτοιου είδους παραισθήσεις προηγούνται των παραδοσιακών κινητικών συμπτωμάτων, όπως το τρέμουλο.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει επίσης ότι μετά την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων, οι παραισθήσεις επηρεάζουν περίπου τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο. «Τώρα γνωρίζουμε ότι οι πρώιμες παραισθήσεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο καθηγητής Olaf Blanke της Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με τη νόσο και εμφανίζουν αυτές τις παραισθήσεις, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ταχεία γνωστική εξασθένηση. Μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια της νόσου, αυτοί οι ασθενείς τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στη μνήμη, τον προγραμματισμό και τις αυτόματες αποκρίσεις, μια κατάσταση που αναφέρεται ως μείωση της μετωπιαίας εκτελεστικής λειτουργίας.

Μετά από αυτά τα πρώτα πέντε χρόνια, η ομάδα που ήταν επιρρεπής στις παραισθήσεις παρουσίασε ισχυρότερη συσχέτιση με κινητικά προβλήματα, γνωστή ως μετωπική δραστηριότητα θήτα. Ενώ η νόσος Πάρκινσον συνήθως αναγνωρίζεται ως διαταραχή της κινητικότητας, τα μη κινητικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά νωρίς στην εξέλιξη της νόσου. Οι παραισθήσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες, όπως οι ψευδαισθήσεις παρουσίας, έως πιο σοβαρές οπτικές παραισθήσεις καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον: Πώς οι παραισθήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εφαρμογή κατάλληλων θεραπειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μια νέα μελέτη εστιάζει σε έναν πιθανό πρώιμο δείκτη της νόσου: Tις παραισθήσεις.

Συνήθως, οι περίπλοκες οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως το να βλέπει κάποιος άτομα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, συνδέονται με γνωστική εξασθένηση και άνοια σε ασθενείς με Πάρκινσον. Ωστόσο, επειδή αυτές οι παραισθήσεις εμφανίζονται συνήθως σε προχωρημένα στάδια της νόσου, συχνά δεν αναγνωρίζονται ως πρώιμο σημάδι γνωστικής έκπτωσης.

«Εάν πάσχετε από νόσο Πάρκινσον και βιώνετε παραισθήσεις, ακόμη και ήπιες, θα πρέπει να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό», δηλώνει ο Dr. Frosco Bernasconi της Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. «Μέχρι στιγμής, έχουμε ενδείξεις που συνδέουν μόνο τη γνωστική εξασθένηση και τις πρώιμες παραισθήσεις με τη νόσο Parkinson, αλλά αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες».

Για να διερευνήσουν την παρουσία παραισθήσεων, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το Νοσοκομείο San Pau στη Βαρκελώνη, συλλέγοντας δεδομένα από 75 ασθενείς ηλικίας 60 έως 70 ετών, διαγνωσμένους με νόσο Parkinson. Οι κλινικοί γιατροί πραγματοποίησαν μια σειρά νευροψυχολογικών συνεντεύξεων για να αξιολογήσουν την ψυχική κατάσταση των ασθενών και συγκεκριμένα εάν βίωναν πράγματα που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Πραγματοποίησαν επίσης μετρήσεις EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών σε κατάσταση ηρεμίας.

«Στόχος μας είναι να διαθέτουμε έναν πρώιμο δείκτη για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για μια πιο σοβαρή μορφή νόσου Parkinson, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχύτερη γνωστική εξασθένηση και άνοια, βασιζόμενοι στην ευαισθησία στις παραισθήσεις», εξηγεί περαιτέρω ο Dr. Bernasconi. «Και ιδανικά να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα ακόμη και πριν εμφανιστούν οι ψευδαισθήσεις. Αναπτύσσουμε επομένως μεθόδους και διαδικασίες νευροτεχνολογίας για αυτόν τον σκοπό».

Τα 8 πιο συχνά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με Πάρκινσον όλα αυτά τα συμπτώματα, ενώ η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Τα 8 πιο συχνά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον:

  • Τρέμουλο: Το τρέμουλο ξεκινά συνήθως σε κάποιο άκρο, συχνά στο χέρι ή τα δάχτυλα. Αυτή είναι μια από τις πιο εμφανείς αρχικές ενδείξεις.
  • Βραδυκινησία (αργή κίνηση): Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος Πάρκινσον μπορεί να επιβραδύνει τις κινήσεις σας, καθιστώντας δύσκολες και χρονοβόρες τις απλές εργασίες.
  • Δυσκαμψία των μυών: Η δυσκαμψία των μυών μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αυτό μπορεί να περιορίσει την κινητικότητά και να προκαλέσει πόνο.
  • Διαταραχή της στάσης και της ισορροπίας: Η στάση του σώματος μπορεί να γίνει σκυμμένη ή μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ισορροπίας.
  • Απώλεια αυτόματων κινήσεων: Στη νόσο Πάρκινσον, μπορεί να έχετε μειωμένη ικανότητα να εκτελείτε ασυνείδητες κινήσεις, όπως την κίνηση του βλεφάρου, το χαμόγελο ή το κούνημα των χεριών σας όταν περπατάτε.
  • Αλλαγές στην ομιλία: Η ομιλία μπορεί να γίνει χαμηλή, γρήγορη, αργή ή διστακτική πριν μιλήσετε. Επίσης, η ομιλία σας μπορεί να είναι περισσότερο μονότονη παρά να έχει τις συνήθεις στροφές.
  • Αλλαγές στη γραφή: Το γράψιμο μπορεί να γίνει δύσκολο και ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να φαίνεται μικρός.
  • Μη κινητικά συμπτώματα: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όπως κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές αλλαγές, δυσκολία στην κατάποση, την μάσηση και την ομιλία, προβλήματα ούρησης ή δυσκοιλιότητα, δερματικά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου.

Να θυμάστε

Εάν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν αυτά τα συμπτώματα από έναν επαγγελματία υγείας, καθώς μπορεί επίσης να προκληθούν από φάρμακα ή άλλες παθήσεις.

πηγή: enikos.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 26.05.2024

Οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας – Πώς θα προστατευτούμε

Τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Δερματολόγοι εξηγούν πώς έχει γίνει ο ήλιος περισσότερο &laq

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης

Αυτό το τσάι είναι μια ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας που συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιθανό να στραφείτε στη διατροφή για να κάνετε αλλαγές

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή που μαγειρεύεται εύκολα κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε. Από τη μια πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας πολλές απαραίτητες βιταμ

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να χειρουργείται

Η ηθοποιός, Νέλλη Γκίνη και ο γενικός χειρουργός, Μάριος Παπούδος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την βουβωνοκήλη. H εκπομπή «Όλα για τη ζωή

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Προσοχή αν πίνετε καφέ τις μέρες με αρκετή ζέστη

Τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων από το σώμα σας βοηθώντας τα νεφρά να αντλούν επιπλέον αλάτι και νερό. Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά για να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η υπέρταση,

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι

Στην ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνο ουσία. Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγ