Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 20:29 Υγεία
 

Κράμπες στα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης

Το να έχετε υψηλή χοληστερόλη -ή υπερχοληστερολαιμία, όπως είναι ο ιατρικός όρος- σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα της λιπαρής ουσίας στο αίμα σας. Αν και αυτό μπορεί αρχικά  να μην προκαλέσει προβλήματα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε απόφραξή τους, εμποδίζοντας το αίμα να περάσει. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, υπεύθυνη για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Υψηλή χοληστερόλη: Μια πάθηση χωρίς συμπτώματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να συνδέονται με περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων. Δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους η υψηλή χοληστερόλη είναι μια πάθηση χωρίς συμπτώματα, κερδίζοντας τον τίτλο του «σιωπηλού δολοφόνου».

Πολλοί άνθρωποι δεν θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη παρά μόνο μετά από μια σχετική επείγουσα ιατρική κατάσταση ή εάν ελέγξουν τα επίπεδά τους μέσω ιατρικής εξέτασης.

«Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Θα μπορούσατε να είστε μαραθωνοδρόμοι και να έχετε υψηλή χοληστερόλη. Δεν θα αισθάνεστε κανένα σύμπτωμα έως ότου η υψηλή χοληστερόλη προκαλέσει άλλα προβλήματα στο σώμα σας», εξηγεί η Κλινική του Κλίβελαντ, στις ΗΠΑ.

Το σύμπτωμα στα πόδια που μπορεί να υποδεικνύει υψηλή χοληστερόλη

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια αν εντοπιστούν έγκαιρα. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, οι κράμπες στα πόδια μπορεί να είναι ένα σημάδι υψηλής χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερόλη έχει συσσωρευτεί σε τέτοιο επίπεδο που έχει προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Εάν αυτό συμβαίνει σε αγγεία στα πόδια ή στα χέρια, ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος – μια κατάσταση που προκαλεί κράμπες στα πόδια όταν κινείστε. Αυτές οι κράμπες θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς σημαίνει ότι τα αγγεία είναι ήδη φραγμένα σε μεγάλο βαθμό.

«Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι επικίνδυνη γιατί συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί τελικά να αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα όταν μια περιφερική αρτηρία είναι τουλάχιστον 60% αποκλεισμένη. Ένα βασικό σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα», εξηγεί η κλινική και προσθέτει:

«Αυτή είναι μια κράμπα στα πόδια που ξεκινά όταν κινείστε, αλλά σταματά όταν ξεκουράζεστε. Είναι ένα σημάδι μειωμένης ροής αίματος που προκαλείται από την αυξανόμενη πλάκα στην αρτηρία σας».

Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να επηρεάσει όλο το σώμα

Όμως, εάν έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο, μπορεί να μην επηρεάζονται μόνο τα πόδια σας.

«Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα πόδια σας αλλά και αλλού στο σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα αιμοφόρα αγγεία συνδέονται μέσω του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Έτσι, η συσσώρευση πλάκας σε μια περιοχή επιβραδύνει ολόκληρο το δίκτυο των αρτηριών σας», καταλήγουν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ.

Η ύπαρξη περιφερικής αρτηριακής νόσου σχετίζεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, το NHS συνιστά:

  • Να τρώτε λιγότερο λιπαρά τρόφιμα
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή
  • Να ασκείστε περισσότερο
  • Να κόψετε το κάπνισμα
  • Να περιορίσετε το αλκοόλ.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 26.05.2024

Οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας – Πώς θα προστατευτούμε

Τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Δερματολόγοι εξηγούν πώς έχει γίνει ο ήλιος περισσότερο &laq

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης

Αυτό το τσάι είναι μια ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας που συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιθανό να στραφείτε στη διατροφή για να κάνετε αλλαγές

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή που μαγειρεύεται εύκολα κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε. Από τη μια πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας πολλές απαραίτητες βιταμ

Post
Υγεία Σάββατο 25.05.2024

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να χειρουργείται

Η ηθοποιός, Νέλλη Γκίνη και ο γενικός χειρουργός, Μάριος Παπούδος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την βουβωνοκήλη. H εκπομπή «Όλα για τη ζωή

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Προσοχή αν πίνετε καφέ τις μέρες με αρκετή ζέστη

Τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων από το σώμα σας βοηθώντας τα νεφρά να αντλούν επιπλέον αλάτι και νερό. Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά για να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η υπέρταση,

Post
Υγεία Παρασκευή 24.05.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι

Στην ανάκληση φυτικής σαντιγί σε σπρέι προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνο ουσία. Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγ