Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 22:01 Υγεία
 

Ελαιόλαδο: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου

Γιατροί και διατροφολόγοι ανά τον κόσμο, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητη προσθήκη για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 καλούς λόγους, για να εντάξεις στα καθημερινά σου γεύματα, αυτόν τον διατροφικό θησαυρό.

Το μεγαλύτερο όφελος που χαρίζει το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό λάδι, που εξάγεται από τον καρπό της ελιάς. Περίπου το 14% είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστα, όπως τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα.

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα από την οξείδωση – 2 οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, ακόμη και η παχυσαρκία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη του για την υγεία.

Οι κύριες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά. Το κλειδί μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν τη φλεγμονή.

Το ελαιόλαδο σε προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της δίαιτας, προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους.

Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οφέλη για την καρδιά. Εάν έχεις καρδιακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να θέλεις να συμπεριλάβεις άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών

Από τη λίστα με τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύνδεσή του με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Το εγκεφαλικό προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό, είτε λόγω θρόμβου αίματος, είτε λόγω αιμορραγίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, αμέσως μετά τις καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ του ελαιόλαδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Πηγή: ladylike.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Πέμπτη 24.04.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Πέμπτη 24.4.2025

Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς. Η ενιαί

Post
Υγεία Τετάρτη 23.04.2025

Απειλή για την Ευρώπη η ιογενής ηπατίτιδα, ο HIV, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και η φυματίωση

Ανησυχητικά στοιχεία αναφέρουν στη σημερινή έκθεση τους οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τονίζοντας πως απαιτείται επίτευξη νέων στόχων έως το 2030.Αν και μπορούν να προλη

Post
Υγεία Τετάρτη 23.04.2025

Πώς αλλάζει το στήθος στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία

Δύο από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι η εγκυμοσύνη και η γαλουχία. Οι περίοδοι αυτές συνοδεύονται από πολλές φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, οι μαστοί υφίσ

Post
Υγεία Τρίτη 22.04.2025

Χοληστερίνη: Τα φρούτα που «ξεβουλώνουν» αρτηρίες και φλέβες

Η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος οδηγώντας σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η καλή κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία

Post
Υγεία Τρίτη 22.04.2025

Ποιο είναι το Νο1 τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση), μια πάθηση που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλ

Post
Υγεία Τρίτη 22.04.2025

Προπόνηση 5 λεπτών για όλο το σώμα

Πέντε λεπτά μπορεί να ακούγονται λίγα, όμως οι ασκήσεις που προτείνει η γυμνάστρια και YouTuber Holly Dolke, είναι οι πιο αποδοτικές, και γίνονται χωρίς καθόλου εξοπλισμό. Άρα, μόνο με 5 λεπτά θα κάνε