Image
Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 23:54 Υγεία
 

Συμπληρώματα: Τα 5 χάπια που μπορεί να κάνουν κακό στο συκώτι – Τι λένε οι ειδικοί

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που δεν τρέφονται σωστά λόγω του σημερινού τρόπου ζωής, στρέφονται σε συμπληρώματα για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι σε ασθένειες και να προστατεύσουν την υγεία τους.

Τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που μπορεί να κρύβουν κάποιους κινδύνους και να βλάψουν ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι σας.

«Το συκώτι σας αποτοξινώνει με φυσικό τρόπο το σώμα. Αυτή είναι η πρωταρχική του δουλειά» εξηγεί η διαιτολόγος Alyssa Smolen. Και προσθέτει ότι «η υπερβολική ποσότητα ορισμένων ουσιών μπορεί να βλάψει την ικανότητα του οργανισμού να το κάνει αυτό -συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων συμπληρωμάτων που μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία».

Γι’ αυτό το λόγο, λένε οι ειδικοί, πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες των συμπληρωμάτων που λαμβάνετε και να κόψετε τα συμπληρώματα που μπορεί να σας κάνουν κακό.

Τα συμπληρώματα που μπορεί να βλάψουν το συκώτι σας είναι:

  • Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
  • Σιμισιφούγκα (Ρίζα Black Cohosh)
  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
  • Ρίζα Kava
  • Βιταμίνη Α

1. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα και διατίθεται επίσης σε μορφή εκχυλίσματος ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γιατρό Leann Poston, μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε ορισμένους ανθρώπους.

«Δυστυχώς, είναι προς το παρόν άγνωστο γιατί προκαλεί ηπατική βλάβη σε ορισμένους ανθρώπους και όχι σε άλλους» αναφέρει στο Best Life η ίδια.

Πάντως, οι ειδικοί σας προειδοποιούν ότι μπορεί να λαμβάνετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. «Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι ένα κοινό συστατικό σε χάπια αδυνατίσματος» εξηγεί η Sarah Alsing, ιδιοκτήτρια του Delightfully Fueled και σας συμβουλεύει να ελέγχετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος που αγοράζετε.

2. Σιμισιφούγκα (Ρίζα Black Cohosh)

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να πάρει ένα συμπλήρωμα σιμισιφούγκα. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι το παραδοσιακό φυτικό φάρμακο μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά ηπατικής βλάβης που προκλήθηκαν από το φυτικό συμπλήρωμα black cohosh» αναφέρει η ιατρός Nesochi Okeke-Igbokwe.

3. Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)

Σύμφωνα με τη Sarah Alsing, η νιασίνη -ή αλλιώς γνωστή ως βιταμίνη Β3– είναι απαραίτητη για το σώμα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως ενέργεια, να βοηθήσει στην παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το στρες και να βελτιώσει την κυκλοφορία. «Βοηθά επίσης στον έλεγχο της χοληστερόλης», προσθέτει η ίδια και εξηγεί ότι συχνά συνταγογραφείται στους ανθρώπους επειδή μπορεί να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη και να βοηθήσει στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

«Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις νιασίνης μπορεί να βλάψουν το συκώτι και να επηρεάσουν την πήξη, η οποία είναι ο τρόπος του οργανισμού να αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία», προειδοποιεί η Sarah Alsing.

4. Ρίζα Kava

H αλεσμένη ρίζα kava χρησιμοποιείται παραδοσιακά στα πολυνησιακά νησιά εδώ και χιλιάδες χρόνια αντί για αλκοόλ, λόγω των υποτιθέμενων ικανοτήτων της να μειώνει το άγχος, να βοηθά στη χαλάρωση και να προάγει έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Συνήθως, όσοι λαμβάνουν το συμπλήρωμα αναμειγνύουν μια μορφή σκόνης της αλεσμένης ρίζας σε νερό. Αλλά, όπως ακριβώς και το αλκοόλ, μπορεί να είναι επιβλαβές για το συκώτι όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

5. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανοσία, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με τη Sarah Alsing. Παρόλα αυτά, όποιος τη λαμβάνει θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην το παρακάνει με την ποσότητα.

Οι δόσεις βιταμίνης Α που εμπίπτουν στη συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν σχετίζονται με ηπατική βλάβη. Ωστόσο, δόσεις που υπερβαίνουν 100 φορές την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη μπορούν να προκαλέσουν οξεία ηπατική βλάβη. Η υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα, προκαλώντας ουλές και τραυματισμό του ήπατος.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Προσδόκιμο ζωής: Πόσο θα αυξηθεί μέχρι το 2050

Η εξέλιξη στις επιστήμες και την τεχνολογία έχει φέρει αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως λέει η μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ε

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Iός επιβιώνει στο κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο - Προσέξτε πώς το καταναλώνετε

Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο, λέει το USDA. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζων

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πάρα πολύ νερό

Ειδικοί υγείας εξηγούν πότε η ενυδάτωση μπορεί να γίνει υπερβολική. Όλοι γνωρίζουμε τον ζωτικό ρόλο του νερού στην σωματική ευεξία. Το νερό χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία – Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής (19.5.24) λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιο

Post
Υγεία Σάββατο 18.05.2024

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα που το μαρτυρούν

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος, Βάσω Βαγιώτα, και η ηθοποιός Μαρίλια Μητρούση μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ευερέθιστο έντερο. Με τα προβλήματ

Post
Υγεία Σάββατο 18.05.2024

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα που το μαρτυρούν

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος, Βάσω Βαγιώτα, και η ηθοποιός Μαρίλια Μητρούση μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ευερέθιστο έντερο. Με τα προβλήματ