Image
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 17:55 Επιστήμη
 

Αλεξανδρούπολη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην έγκυρη ανίχνευση πυρκαγιών

Τις δυνατότητες που έχει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρόβλεψη πυρκαγιών και τυφώνων και την εξατομικευμένη γεωργία, παρουσίασε ο καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Δημήτριος Μπερτσιμάς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διοργανωτή το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μπερτσιμάς παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία, για την τύχη συγγενικών του προσώπων, τις καταστροφικές πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι στον Έβρο.

Ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 άτομα, μεταξύ αυτών και Έλληνες, ασχολήθηκαν με την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Με δεδομένα για τον καιρό, την υγρασία, τον άνεμο, τη βροχόπτωση και άλλες πληροφορίες, έφτιαξαν ένα σύστημα που αποφασίζει για τη βέλτιστη τοποθέτηση αισθητήρων εδάφους, ώστε να μεγιστοποιήσει την κάλυψη, παίρνοντας υπόψη και τον προϋπολογισμό τους.

Έφτιαξαν αλγόριθμους κι ένα μοντέλο ρίσκου των πυρκαγιών.

Ο κ. Μπερτσιμάς δήλωσε έτοιμος να διαθέσει αφιλοκερδώς τους αλγόριθμους και όλο αυτό το σύστημα εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης για να χρησιμοποιηθεί στον Έβρο και γενικότερα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, όμως, πως το πιο σημαντικό είναι ο συντονισμός των ατόμων και των υπηρεσιών που θα κάνουν χρήση αυτών των δεδομένων.

«Στις περιπτώσεις των πυρκαγιών έχουμε δεδομένα από δορυφόρους, έχουμε δεδομένα από αισθητήρες στη γη, έχουμε ατμοσφαιρικά δεδομένα και επίσης έχουμε και drones τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε ώστε να παίρνουμε πληροφορίες με συνεχή τρόπο.

Όταν κανείς χρησιμοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα μαζί μπορεί να εφαρμόσει την ιδέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, να βγάλει συμπεράσματα σε πραγματικό χρόνο για τις πυρκαγιές, για τους τυφώνες, για τη γεωργία και πάρα πολλές άλλες εφαρμογές.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βρει λύσεις στην έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών, με τη βελτίωση συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, που παρακολουθούν και ειδοποιούν τις αρχές για αναδυόμενες πυρκαγιές σε πραγματικό χρόνο.

Με τη συλλογή δεδομένων από δορυφόρους, drones, αισθητήρες θερμότητας, αισθητήρες καπνού, είναι δυνατό να μπορέσει κανείς να προβλέψει την εξέλιξη των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Και μετά να οδηγήσει σε αποφάσεις πού θα βάλουμε τους αισθητήρες, πώς θα καθοδηγήσουμε τα drones.

Η έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών, κατανομή πόρων, σχεδιασμό εκκένωσης, προστασία πυροσβεστών, κοινοτήτων, οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Μπερτσιμάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Ξεκινά κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης

Ξεκινά στη Βρετανία μια κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης. Η δοκιμή, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, θα δοκιμάσει ένα φάρμακο που ονομάζετ

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν σε 6 μήνες

Πρόκειται για ένα κοσμικό γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε 29,5 χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων του Κρόνου είναι το πιο συναρπαστικό και εμβληματικό ου

Post
Επιστήμη Σάββατο 07.09.2024

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει τη μακροζωία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία. Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορα ζώα, οι ερευνητές κα

Post
Επιστήμη Παρασκευή 06.09.2024

Copernicus: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί από το 1940

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό

Post
Επιστήμη Τετάρτη 04.09.2024

Αναβάθμιση των τηλεσκοπίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη συμμετοχή του στη διαστημική αποστολή PSYCHE

Η πρώτη σειρά επιστημονικών οργάνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), απαραίτητων για τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στη διαστημική αποστολή PSYCHE της NASA, έφτασε στ

Post
Επιστήμη Τρίτη 03.09.2024

Ανακαλύφθηκε αρχαία βυθισμένη γέφυρα που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία ενός νησιού της Μεσογείου

Οι πρώτοι άποικοι έχτισαν τη γέφυρα για να κυκλοφορούν στο νησί, περίπου 1.600 χρόνια νωρίτερα από την πρώτη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια βυθισμένη γέφυρα