Δημήτρης Τσιόδρας: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Την ανάγκη προσαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.
«Ενώ οι καιροί έχουν αλλάξει, φοβάμαι ότι πορευόμαστε με προδιαγραφές άλλων εποχών.
Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν και πρέπει να τους αυξήσουμε σημαντικά, ενώ πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αρωγής μειώνοντας τη γραφειοκρατία και παράλληλα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον συντονισμό μας. Είναι αδύνατον τέτοιας έκτασης κι έντασης προβλήματα, να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μόνη της. Οι άνθρωποι περιμένουν να έχουν την Ευρώπη δίπλα τους όταν βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο Δ.Τσιόδρας.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που είναι πλέον η νέα πραγματικότητα. Και δεν πρόκειται για στατιστικές και αριθμούς αλλά για μεγάλες αλλαγές στις ζωές μας. Τα ακραία φαινόμενα είναι η μια μορφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Βλέπουμε έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας και των μεγάλων επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι αγρότες μας έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους» τόνισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι κοινωνίες μας και οι πολίτες μας, έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τις τελευταίες μέρες οι συνέπειες αυτές έχουν τη μορφή ακραίων φαινομένων, με πλημμύρες στην Ανατολική και κεντρική Ευρώπη και πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Φαινόμενα που πλήττουν όλο και συχνότερα και στην πατρίδα μου την Ελλάδα με πιο χαρακτηριστικό τις πλημμύρες πέρυσι στη Θεσσαλία.
Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που είναι πλέον η νέα πραγματικότητα. Και δεν πρόκειται για στατιστικές και αριθμούς αλλά για μεγάλες αλλαγές στις ζωές μας. Τα ακραία φαινόμενα είναι η μια μορφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Βλέπουμε έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας και των μεγάλων επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι αγρότες μας έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους.
Ενώ οι καιροί έχουν αλλάξει, φοβάμαι ότι πορευόμαστε με προδιαγραφές άλλων εποχών. Παράλληλα με την εφαρμογή του Green Deal, είναι ζήτημα άμεσης επιβίωσης να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν και πρέπει να τους αυξήσουμε σημαντικά, ενώ πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αρωγής μειώνοντας τη γραφειοκρατία και παράλληλα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον συντονισμό μας. Είναι αδύνατον τέτοιας έκτασης κι έντασης προβλήματα, να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μόνη της. Οι άνθρωποι περιμένουν να έχουν την Ευρώπη δίπλα τους όταν βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς.»