Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τα παιδιά
Το μπάνιο ή το ντους αποτελεί για πολλούς από εμάς κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας. Το ίδιο και για τα παιδιά μας. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητο;
Όχι, το καθημερινό μπάνιο ή ντους δεν είναι απαραίτητο για τα παιδιά.
Φυσικά, υπάρχουν μέρες που το μπάνιο ή το ντους έχει νόημα, όπως όταν ένα παιδί έχει λερωθεί εμφανώς με χώματα από το παιχνίδι, έχει ιδρώσει πολύ, έχει μουτζουρωθεί ή βαφτεί με χρώματα ή… είχε κάποιο δυσάρεστο ατύχημα στην τουαλέτα.
Το μπάνιο ή το ντους είναι επίσης καλή ιδέα αν το παιδί έχει περάσει τη μέρα του στην πισίνα (το χλώριο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα), κάνοντας μπάνιο (μπορεί να υπάρχουν πράγματα στο νερό που να είναι ερεθιστικά ή ανθυγιεινά) ή αν έχει χρησιμοποιήσει εντομοαπωθητικό σπρέι για να απομακρύνει τσιμπούρια και κουνούπια. Και σίγουρα, είναι καλύτερο για όλους τους γύρω όταν ένας έφηβος πλυθεί με σαπούνι.
Μερικές φορές ένας γιατρός μπορεί να συστήσει καθημερινό μπάνιο για ορισμένες δερματικές παθήσεις. Και όλοι πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας για να αποφεύγουμε τις μολύνσεις. Αλλά να πλενόμαστε ολόκληροι μόνο και μόνο για να πλυθούμε; Δεν είναι απαραίτητο, επισημαίνει η Claire McCarthy, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Γιατί να μην κάνετε καθημερινά μπάνιο το παιδί σας
Το πολύ πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς στο δέρμα.
Επιπλέον, το δέρμα έχει φυσικά προστατευτικά έλαια και φυσικά βακτήρια, που βοηθούν να μένουμε υγιείς και ασφαλείς – και μπορεί να τα χάσουμε με το καθημερινό πλύσιμο.
Εάν το μωρό ή το παιδί σας φαίνεται αρκετά καθαρό, δεν μυρίζει άσχημα, δεν είναι καλυμμένο με εντομοκτόνο και δεν έχει μπει σε πισίνα, σε θάλασσα ή ποτάμι, μπορείτε να παραλείψετε το μπάνιο ή το ντους. Πραγματικά, το πλύσιμο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα, για πολλά παιδιά, ακόμη και μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά. Μπορείτε πάντα να καθαρίσετε με βρεγμένο πανί το πρόσωπο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων και κάθε βρόμικο σημείο.
Οι έφηβοι, που τείνουν να μυρίζουν περισσότερο, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πλύσιμο, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και τη χρήση αποσμητικού. Αλλά ακόμη και αυτοί θα μπορούσαν πιθανώς να τα βγάλουν πέρα πλένοντας μόνο το πρόσωπό τους και περνώντας με πανάκι και σαπούνι τις επίμαχες περιοχές και τις μασχάλες τους.
Συμβουλές για υγιεινό μπάνιο
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για υγιεινό μπάνιο.
Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό – χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό.
Το μπάνιο να είναι σύντομο σε διάρκεια – τόσο όσο χρειάζεται για να πλυθεί το παιδί.
Αποφύγετε τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και τα αφρόλουτρα. Χρησιμοποιήστε ήπιο, μη αρωματισμένο σαπούνι και σαμπουάν.
Μωρά και μικρά παιδιά να κάνουν μπάνιο πάντα με επίβλεψη.
Στεγνώστε ταμπονάροντας και όχι τρίβοντας με την πετσέτα. Εάν το παιδί σας έχει την τάση να έχει ξηρό δέρμα, η χρήση μιας ήπιας, μη αρωματισμένης λιπαρής ενυδατικής κρέμας μετά το μπάνιο μπορεί να είναι χρήσιμη.
Εάν το παιδί έχει έκζεμα ή οποιαδήποτε άλλη δερματική πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές για την καθαριότητά του.