Image
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 13:34 Υγεία
 

O ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση

 Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει αρχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εμβρύων στις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Μέσω προηγμένων αλγορίθμων και μηχανικής μάθησης, η ΑΙ μπορεί να αναλύσει δεδομένα και εικόνες με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από τους ανθρώπινους εμπειρογνώμονες, βοηθώντας στην επιλογή των πλέον υγιών και βιώσιμων εμβρύων για εμβρυομεταφορά.

Ανάλυση εικόνας: Η ΑΙ χρησιμοποιεί εικόνες υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται από τα μικροσκόπια των κλινικών για να αναλύσει την ανάπτυξη των εμβρύων σε διαφορετικά στάδια. Με τη χρήση τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, εντοπίζει μοτίβα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα των εμβρύων.
Αυτοματοποιημένη αξιολόγηση: Η ΑΙ μπορεί να αξιολογήσει τη μορφολογία των εμβρύων (π.χ., κατανομή κυττάρων, συνοχή, συμμετρία) με μεγάλη ακρίβεια, εξασφαλίζοντας συνεπή και αντικειμενική αξιολόγηση.

Πρόβλεψη δυναμικού εμφύτευσης: Μέσω της μηχανικής μάθησης, τα συστήματα ΑΙ εκπαιδεύονται να προβλέπουν την πιθανότητα εμφύτευσης ενός εμβρύου και την εξέλιξη σε υγιή εγκυμοσύνη, συγκρίνοντας νέα δεδομένα με μεγάλα ιστορικά σύνολα δεδομένων από προηγούμενες θεραπείες IVF.

Τι είναι το σύστημα CHLOE;
Το σύστημα CHLOE (Comprehensive Lab Ovum Evaluation) είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένη ειδικά για την αξιολόγηση εμβρύων σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πρόκειται για ένα προηγμένο εργαλείο που βοηθά τους εμβρυολόγους να επιλέξουν τα πλέον υγιή και βιώσιμα έμβρυα με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα.

Λειτουργίες και Οφέλη του CHLOE
Αυτοματοποιημένη ανάλυση εικόνων: Το CHLOE συλλέγει και αναλύει συνεχώς εικόνες εμβρύων από μικροσκόπια time-lapse (χρονο-φωτογράφησης), καταγράφοντας την ανάπτυξή τους σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους ΑΙ για να εκτιμήσει τη μορφολογία και την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβρύων.
Πρόβλεψη επιτυχίας εμφύτευσης: Με τη χρήση δεδομένων από προηγούμενες επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες IVF, το CHLOE προβλέπει την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης κάθε εμβρύου, προσφέροντας στους εμβρυολόγους ένα επιπλέον εργαλείο λήψης αποφάσεων.
Βελτίωση της ακρίβειας και συνέπειας: Η αυτοματοποιημένη διαδικασία εξαλείφει την ανθρώπινη υποκειμενικότητα και μειώνει τα σφάλματα, προσφέροντας πιο ακριβή και συνεπή αποτελέσματα.
Υποστήριξη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο: Το CHLOE μπορεί να παράσχει συστάσεις στους εμβρυολόγους σε πραγματικό χρόνο, προτείνοντας ποια έμβρυα έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό επιτυχίας για εμβρυομεταφορά.
Η χρήση της ΑΙ και συστημάτων όπως το CHLOE στην αξιολόγηση των εμβρύων συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας στις θεραπείες IVF, βελτιώνοντας τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Με την τεχνολογία να προχωρά, αναμένεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ θα καταστεί αναπόσπαστο μέρος των κλινικών πρωτοκόλλων, υποστηρίζοντας τους ειδικούς με ισχυρότερα και πιο ακριβή εργαλεία.

Ο ρόλος των ειδικών
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο εμβρυολόγος, παραμένει ο κεντρικός και καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής εμβρύων, καθώς η εμπειρία, η γνώση και η κρίση του είναι απαραίτητα για την επιτυχία κάθε θεραπείας. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το CHLOE, λειτουργούν ως υποστηρικτικά εργαλεία, παρέχοντας επιπλέον δεδομένα και ανάλυση που ενισχύουν τις αποφάσεις του εμβρυολόγου. Η τεχνολογία βοηθά στην αντικειμενικοποίηση και αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών, αλλά τελικά ο εμβρυολόγος είναι εκείνος που ερμηνεύει τα δεδομένα, λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις και προσαρμόζει τη θεραπεία στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Η συνεργασία του γυναικολόγου-ειδικού γονιμότητας, του εμβρυολόγου και του Κέντρου Γονιμότητας που διαθέτει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι κρίσιμη για την επιτυχία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο γυναικολόγος αξιολογεί και σχεδιάζει τη θεραπεία της ασθενούς, παρακολουθεί την πορεία της και επιβλέπει κρίσιμες διαδικασίες όπως η ωοληψία και η εμβρυομεταφορά. Ο εμβρυολόγος αναλύει την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων με τη βοήθεια του συστήματος ΑΙ, το οποίο παρέχει ακριβείς και αντικειμενικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και βιωσιμότητά τους. Μαζί, συνδυάζουν την εμπειρία τους με τις αναλύσεις του συστήματος, προκειμένου να λάβουν τις πιο ενημερωμένες και εξατομικευμένες αποφάσεις για κάθε ασθενή, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Δευτέρα 21.10.2024

Μη χάσετε το τριήμερο event για τον θηλασμό της Κλινικής Γένεσις

Από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, η Κλινική Γένεσις διοργανώνει ένα μοναδικό τριήμερο αφιερωμένο στον θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού. Αν είστε νέα μαμά ή εγκυμονούσα, αυτό το event είναι ιδανικό

Post
Υγεία Κυριακή 20.10.2024

Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο άτομα έλαβαν sms για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, δικαιούνται να προμηθευτούν δωρεάν ένα self test, από τα φαρμακεί

Post
Υγεία Σάββατο 19.10.2024

ΠΟΥ: Εξαντλήθηκε το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να αν

Post
Υγεία Παρασκευή 18.10.2024

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τον Ιανουάριο του 2027 ο στόχος παράδοσης του έργου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ (Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) οι οποίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκλη

Post
Υγεία Παρασκευή 18.10.2024

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η νέα κτηνιατρική κλινική Πλακεντία – “Ένα κόσμημα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια”

Σε σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναδεικνύεται στον τομέα της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς η Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία της νέας κ

Post
Υγεία Πέμπτη 17.10.2024

2η Παγκρήτια Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών

Μετά την επιτυχημένη 1η Παγκρήτια Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών, το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την 7η Υγειον