Image
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 11:07 Υγεία
 

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέα μέθοδος μειώνει 40% τις πιθανότητες θανάτου

 Μία νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου. Όσες υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς καρκίνο ακόμα και επί 10 χρόνια.

Η νέα μέθοδος συνίσταται στη χορήγηση λίγων κύκλων χημειοθεραπείας πριν από την έναρξη συνδυασμού ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας. Αν και η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την κύρια θεραπεία για τον αρχικού σταδίου καρκίνο του τραχήλου, στις ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο η καθιερωμένη θεραπεία είναι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Εν τούτοις, αρκετές ασθενείς (έως και το 30%) παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου τους και χάνουν τη ζωή τους από μεταστάσεις. Στην χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο 260 γυναίκες από τη νόσο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 500 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από πέντε χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό). Είχαν ηλικία 24 έως 78 ετών (μέση ηλικία: 46 ετών). Οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2012 και 2022.

Όλες έπασχαν από τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Το 70% είχαν νόσο σταδίου ΙΙΒ και το 11% σταδίου ΙΙΙΒ. Ορισμένες είχαν καρκίνο σταδίου IVA. Το 43% είχαν εξάπλωση του καρκίνου στους σύστοιχους λεμφαδένες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισές έλαβαν τη νέα θεραπεία, που συνίστατο σε 4-6 κύκλους επαγωγικής (εισαγωγικής) χημειοθεραπείας και ακολούθως στην καθιερωμένη θεραπεία.

Οι υπόλοιπες ασθενείς έκαναν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία. Αυτή συνίστατο σε χημειοθεραπεία μαζί με εξωτερική ακτινοθεραπεία και ύστερα εσωτερική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 5,5 χρόνια κατά μέσον όρο (στις μισές η περίοδος παρακολούθησης ήταν μεγαλύτερη).

Τα ευρήματα
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Στα 5 χρόνια από τη διάγνωση το ποσοστό των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 72% στην ομάδα που έκανε τη νέα θεραπεία. Αντίστοιχα στην ομάδα που έκανε μόνο την καθιερωμένη θεραπεία ήταν 64%.

Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μείωση κατά 35% του κινδύνου να υπάρξει εξέλιξη της νόσου στην πρώτη πενταετία, γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στα 5 χρόνια από τη διάγνωση βρισκόταν εν ζωή το 80% των ασθενών που είχαν κάνει τη νέα θεραπεία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα της σκέτης καθιερωμένης θεραπείας ήταν 72%. Η διαφορά αυτή σημαίνει πως η προσθήκη της εισαγωγικής χημειοθεραπείας στην καθιερωμένη αγωγή μείωσε κατά 40% τις πιθανότητες θανάτου από τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου.

Επιπλέον, πέντε ασθενείς εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις καρκίνου 10 χρόνια μετά τη θεραπεία τους.

«Άμεση εφαρμογή»
Η διαφορά είναι τόσο σημαντική, ώστε οι ερευνητές ζητούν να αρχίσει αμέσως η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου. «Η μέθοδος αυτή είναι ένας άμεσος τρόπος για να υπάρξει θετική διαφορά. Χρησιμοποιεί υπάρχοντα φάρμακα που είναι φθηνά και ήδη εγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary McCormack, λέκτορας Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Όπως εξήγησε, η μέθοδος έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε ορισμένα ογκολογικά κέντρα της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην προσφερθεί σε όλες τις ασθενείς που χρειάζονται συνδυασμό ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας για τη νόσο τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη ήταν Φάσης ΙΙΙ, δηλαδή τελικού σταδίου. Τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στις ασθενείς είναι κλασικές χημειοθεραπείες, που έχουν χαμηλό κόστος. Επομένως η θεραπεία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί ευρέως, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Jonathan Ledermann, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο UCL.

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Δευτέρα 21.10.2024

Μη χάσετε το τριήμερο event για τον θηλασμό της Κλινικής Γένεσις

Από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, η Κλινική Γένεσις διοργανώνει ένα μοναδικό τριήμερο αφιερωμένο στον θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού. Αν είστε νέα μαμά ή εγκυμονούσα, αυτό το event είναι ιδανικό

Post
Υγεία Κυριακή 20.10.2024

Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο άτομα έλαβαν sms για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, δικαιούνται να προμηθευτούν δωρεάν ένα self test, από τα φαρμακεί

Post
Υγεία Σάββατο 19.10.2024

ΠΟΥ: Εξαντλήθηκε το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να αν

Post
Υγεία Παρασκευή 18.10.2024

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τον Ιανουάριο του 2027 ο στόχος παράδοσης του έργου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ (Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) οι οποίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκλη

Post
Υγεία Παρασκευή 18.10.2024

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η νέα κτηνιατρική κλινική Πλακεντία – “Ένα κόσμημα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια”

Σε σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναδεικνύεται στον τομέα της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς η Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία της νέας κ

Post
Υγεία Πέμπτη 17.10.2024

2η Παγκρήτια Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών

Μετά την επιτυχημένη 1η Παγκρήτια Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών, το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την 7η Υγειον