Image
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 23:13 Περιβάλλον
 

Η Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) είναι μία ευκαιρία για την αναγέννηση της φύσης

Από τις 21 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) στο Κάλι της Κολομβίας για δύο εβδομάδες, με στόχο να διαπραγματευτούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα που συμφωνήθηκε στην COP15 το 2022. Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια ευκαιρία για την προστασία και την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα αυτών με υψηλή σημασία, με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, την επόμενη δεκαετία και προχωρώντας στο μέλλον.

Τι θα θεωρήσει η Greenpeace επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης:

Εφαρμογή της δέσμευσης του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του Kunming-Montreal για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, και κάθε χρόνο μετά από αυτό, αύξηση σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες.
Ανάληψη δράσης από συνέργειες κλίματος-βιοποικιλότητας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με βασικό μέτρο την προστασία της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων.
Υλοποίηση της εφαρμογής των εθνικών στρατηγικών και σχεδίων για τη βιοποικιλότητα για την εφαρμογή του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα.
Μηχανισμός για τη συνέχιση του προσδιορισμού των σημαντικών θαλάσσιων περιοχών.
Η An Lambrechts, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace στην COP16, δήλωσε: “Εδώ θα δούμε πόσο σοβαρές είναι οι κυβερνήσεις σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της κρίσης της βιοποικιλότητας. Ήρθε η ώρα για όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους: θα δούμε ποιος κάνει πράξη τα λόγια του και ποιος εμποδίζει την πρόοδο”.

“Η COP16 είναι συνάντηση κρίσιμων αποφάσεων. Ο αγώνας μας κατά της κλιματικής κρίσης εξαρτάται από την προστασία της φύσης. Η κοινή δράση για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, αλλά και την έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνημένων οικονομικών δεσμεύσεων και των εθνικών σχεδίων. Η καθυστέρηση δεν είναι αποδεκτή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέλθουν στο Κάλι έτοιμες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.”

Η Estefanía Gonzalez, αναπληρώτρια διευθύντρια εκστρατειών των γραφείων της Greenpeace σε Αργεντινή, Κολομβία και Χιλή, δήλωσε: “Η επείγουσα ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περαιτέρω καθυστέρηση. Χρειαζόμαστε άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση της φύσης και ένα βιώσιμο μέλλον για όλες τις γενιές. Η COP16 αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να αναλάβουν σταθερές και αποτελεσματικές δεσμεύσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και να τιμήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην προηγούμενη COP. Τώρα περισσότερο από ποτέ, στην Κολομβία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε δράση για τη φύση, για τους ωκεανούς και για τους εαυτούς μας.”

Πίσω στα δικά μας, οι θετικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την προστασία της βιοποικιλότητας, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν συνοδεύονται από τις αναγκαίες πράξεις. Όπως αναδεικνύει κοινή έκθεση 9 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατάσταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, η προστασία είναι κυρίως στα χαρτιά, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα βήματα για τη διαμόρφωση, έγκριση, δημοσιοποίηση και εφαρμογή των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων. Ταυτόχρονα, ο φορέας που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση αυτών των περιοχών στερείται του απαραίτητου δυναμικού. Περιμένουμε λοιπόν από την ελληνική αντιπροσωπεία να προχωρήσει στις απαραίτητες δεσμεύσεις για την ανατροπή της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και - επιστρέφοντας - να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους.

Πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, ακτιβιστές της Greenpeace ξεδίπλωσαν ένα πανό ύψους 70 μέτρων με το μήνυμα “Δράση για τη φύση τώρα”, στην προσπάθεια να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για επείγουσα παγκόσμια δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς η γη αντιμετωπίζει μια κρίση μαζικής εξαφάνισης.

Δεiτε επiσης...

Post
Περιβάλλον Σάββατο 16.11.2024

Μάγεψε η πανσέληνος Νοεμβρίου: Εντυπωσιακές εικόνες από το “Φεγγάρι του Κάστορα” – Γιατί ονομάστηκε έτσι (pics)

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό, με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές χωρίς καμία αμφιβολία. Η κακοκαιρία Alexandros πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο όπου ο ουρ

Post
Περιβάλλον Παρασκευή 15.11.2024

Ευλογιά προβάτων: Παράταση στα μέτρα του ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων σε περιφέρειες της χώρας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των ζωονόσων της ευλογιάς και της πανώλης, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 14.11.2024

Έβγαλαν από το Πόρτο Λάγος 6.500 παράνομες παγίδες χταποδιών – Aπελευθέρωσαν 571 παγιδευμένα χταπόδια

«Ψάρεψαν» περισσότερες από 6.500 παράνομες παγίδες χταποδιών και 52.000 μέτρα σχοινιού και απελευθέρωσαν 571 παγιδευμένα χταπόδια σε θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Λάγος. Μέσα σε 17 μέρες κ

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 14.11.2024

Άγιοι Θεόδωροι: Σχηματίστηκε υδροστρόβιλος στον Σαρωνικό (vid)

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψαν το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Όπως φαίνεται από το βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα «Άγιοι Θεόδωροι» στο Facebook πρόκε

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 14.11.2024

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το “Γκαβόχελο” στα Τενάγη Φιλίππων – Ένα σπάνιο είδος ψαριού με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που ζει στον πυθμένα των ποταμών. Δεν έχει καμία εμπορική αξία, αλλά έχει τεράστια επιστημονική. Θεωρείται ως κρισίμως κινδυνεύον είδος, καθώς ανήκει

Post
Περιβάλλον Δευτέρα 11.11.2024

Οι δρόμοι του νερού στην κλιματική κρίση

Είναι εφικτός ένας οικολογικός τρόπος διαχείρισης των νερών, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που να εξασφαλίζει υγεία στη φύση και επιβίωση των αγροτών; Πόσο δίκαιο είναι να μεταβάλλουμε τους υδάτινους δ