Image
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 08:56 Επιστήμη
 

NASA: Αισιοδοξεί πως οι άνθρωποι θα ζήσουν στη Σελήνη την δεκαετία που ζούμε

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στη Σελήνη για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, δήλωσε αξιωματούχος της NASA στο BBC και επισήμανε ότι θα χρειαστούν κατοικίες για υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Ο επικεφαλής του προγράμματος του Orion, Χάουαρντ Χου τόνισε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis, ο οποίος μεταφέρει το Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις».Ο Orion απέχει αυτή τη στιγμή περίπου 134.000 χιλιόμετρα (83.300 μίλια) από τη Σελήνη.

Ο πύραυλος Artemis 1 ύψους 100 μέτρων εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μέρος της αποστολής της NASA να πάρει τους αστροναύτες πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Ο Χου επισήμανε ότι η παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν ένα «απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο». Εξήγησε επίσης ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis ήταν επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή της μονάδας Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000km/h (24.000mph), δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα υποβληθεί σε θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 3.000C.

Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

Ένα μεγάλο μέρος του λόγου για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου, πρόσθεσε, επειδή αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα – στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνεια και θα ζουν σε αυτή και θα κάνουν επιστήμη», τόνισε ο Χου.

«Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε λίγο πέρα από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα όταν πάμε στον Άρη.

Και οι αποστολές Artemis μας επιτρέπουν να έχουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα και ένα σύστημα μεταφοράς που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το βαθύ διαστημικό περιβάλλον».

Η κάψουλα Orion θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

 

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Πέμπτη 25.04.2024

«Οταν πεθαίνουμε, ο εγκέφαλός μας είναι υπερ–ενεργοποιημένος»

Το 2014 η καρδιά μιας 24χρονης γυναίκας που έπασχε από σπάνια καρδιακή ασθένεια σταμάτησε. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν θεραπεία και η γυναίκα οδηγήθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πανε

Post
Επιστήμη Πέμπτη 25.04.2024

Σε εξέλιξη το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης στο Ηράκλειο από το ΕΛΚΕΘΕ (vid)

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου έως τις 26 Απριλίου, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Συνδιοργανώνεται από το European Scientific D

Post
Επιστήμη Δευτέρα 22.04.2024

Ανακαλύφθηκε αρχαίο φίδι που ήταν μεγαλύτερο από Τυραννόσαυρο

Απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν σε ένα ορυχείο στη δυτική Ινδία είναι όπως αποδείχθηκε τα υπολείμματα ενός από τα μεγαλύτερα φίδια που έζησαν ποτέ, ενός τέρατος που εκτιμάται ότι έφτανε έως και 15 μέτρα

Post
Επιστήμη Δευτέρα 22.04.2024

Μελέτη συνδέει την έλλειψη ύπνου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία ανέλυσε δεδομένα από τη UK B

Post
Επιστήμη Δευτέρα 22.04.2024

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέλθει από το «πιο θανατηφόρο σπήλαιο του κόσμου»

Το σπήλαιο Κιτούμ στην Κένυα φιλοξενεί μερικούς από τους πιο θανατηφόρους παθογόνους οργανισμούς που είναι γνωστοί στον άνθρωπο. Το 1980, ένας Γάλλος μηχανικός που εργαζόταν σε ένα κοντινό εργοστάσιο

Post
Επιστήμη Πέμπτη 18.04.2024

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισ